See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Et forfriskende glass cola. Men hvor kommer sukkeret fra?
© Juan José Richards Echeverría/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Verden

Sukkeret i colaen din kan være stjålet

Protest mot "røving av land" fra urbefolkningen på Papua Ny-Guinea

© Monica Tan/Greenpeace/Kureren
Kureren, 5. oktober 2013
- En gjennomgang av sukkerindustrien viser at den er involvert i foruroligende mange jordkonflikter i den tredje verden, der urbefolkning og fattige småbønder fordrives fra jorda si for å gi plass til sukkerplantasjer. Og mat- og drikkevareprodusentene gjør knapt noe for å stoppe det.

Det er verdens to store brusprodusenter som er de desidert største enkeltkundene til verdens sukkerindustri, en industri som legger beslag på stadig større jordbruksområder i u-landene. Men ifølge en ny rapport fra organisasjonen Oxfam tar disse sukkerdrikkgigantene lite ansvar for hva som skjer lengre ned i leverandørkjeden.

Oxfam kan nemlig dokumentere at mye av det sukkeret som er i brusen eller matvarene som selges i blant annet Norge kommer fra jordbruksland som er blitt "stjålet" fra urinnvånere og maktesløse småbønder i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

I delstaten Pernambuco i Brasil ble et helt fiskerisamfunn fordrevet fra hjemmene sine med vold for å gi plass til en sukkerplantasje som nå selger sukker til verdens største brusprodusent. Lengre sørvest i landet, i Mato Grosso do Sul, er arealet som bruker til sukkerrør tredoblet på fem år. Samtidig har volden mot den indianske urbefolkningen skutt i været i de jordkonfliktene som skapes av sukkerekspansjonen på deres gamle jordområder.

I Kambodsja i Sørøst-Asia har store utenlandske sukkerprodusenter slått kloa i enorme landområder som småbønder uten tinglyste jordrettigheter hadde ryddet og dyrket opp. Svært få kambodsjanske småbønder har papirer på at jorda de dyrker er deres fordi retten til privat jordeiendom ble fjernet under Røde Khmer-diktaturet. Derfor er Kambodsja nå det landet i verden der det høyeste antallet overdragelser av store jordbruksarealer forekommer. Sukkerindustrien står for størstedelen av dette.

I store deler av Afrika skjer det samme. Småbønder med kollektive jordrettigheter som ikke er registrert i noe eiendomsregister får plutselig beskjed om at åkerlappene eller beitemarkene deres nå tilhører et ukjent utenlandsk selskap. Det største sukkerselskapet i Afrika, britiskeide Illovo, har vært involvert i jordkonflikter i Mali, Malawi og Zambia, ifølge Oxfam-rapporten.

Det er allerede 31 millioner hektar, et område på størrelse med Norge, som brukes til å dyrke sukker i verden. Det meste av dette er i u-landene, og det er god business. Verdens sukkerhandel var i fjor verdt rundt 260 milliarder kroner, og rundt halvparten av dette går til produksjonen av mat- og drikkevarer. Og sukkermarkedet der fortsatt i vekst. Produksjonen forventes å øke med 25 prosent innen 2020.

"Sukker er allerede et seriøst helseproblem på verdensbasis," bemerker Oxfam-leder W

Traktorer på en sukkerrørplantasje i Brasil, "røvet" fra indianerfolket guarani-kaiowá

© Tatiana Cardeal/Oxfam/Kureren
innie Byanyima. "Men sukker er også en kjerne til problemet med tvilsomme landovertakelser," legger hun til. Og de aller største sukkeroppkjøperne "gjør svært lite for å forsikre seg om at sukkeret i produktene deres ikke er dyrket på jord som er frarøvet fattige samfunn."

Byanyima forlanger nå at verdens store brusprodusenter skal bruke sin markedskraft til å rydde opp i de stadige overgrepene mot småbønder og urinnvånere i u-landene. Akkurat som forbrukerne krever av klesprodusentene at de følger opp underleverandørene slik at man unngår for eksempel barnearbeid, mener Oxfam at forbrukerne også har rett til å vite at sukkeret i colaen de drikker ikke er stjålet fra fattige samfunn i Brasil eller Kambodsja.

Oxfam-granskningen av de ti største sukkeroppkjøperne viser at det er mulig å bedre de etiske retningslinjene også nedover i leverandørrekken.

Selskapet som får best karakter i Oxfam-rapporten er matvaregiganten Nestlé. Det sveitiske selskapet er det eneste som har forpliktet seg til kun å kjøpe jordbruksprodukter som er dyrket på mark som ikke er blitt frarøvet fattige samfunn. Landoverdragelser skal skje etter "frivillig og informert samtykke", heter det i Nestlés retningslinjer.

Dette er et minimumskrav andre sukkeroppkjøpere også burde følge opp, mener Oxfam.

De fleste store selskapene som produserer sukkerdrikker er derimot med i et frivillig samarbeid ved navn Bonsucro, som ifølge Oxfam har lite resultater å vise til og som det ikke følger noen forpliktelser med, utover å følge nasjonale lover. Men, påpeker Oxfam, det er nettopp fraværet av nasjonale lover som beskytter småbønder og urbefolkning som er problemet i mange av de sukkerproduserende landene.

Ifølge Oxfam er det nå bortimot umulig å få vite hvor sukkeret i colaen eller bakverket ditt kommer fra. "De fleste nekter å informere om hvor disse landkrevende jordbruksproduktene kommer fra eller hvem som leverer dem," skriver Oxfam. "Og ingen av dem har kommet med en klar uttalelse om at de ikke vil godkjenne landrøving i leverandørkjeden sin."

Derfor er det fortsatt umulig å vite om sukkeret i colaen din er rettmessig ervervet.

Mer informasjon
Hele rapporten fra Oxfam er tilgjengelig på denne lenken (pdf-fil på engelsk).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no