See also:
» 23.01.2014 - Verdensøkonomien i vekst, men ledigheten stiger fortsatt
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 07.12.2013 - WTO: Ny global handelsavtale i havn
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.10.2013 - Sukkeret i colaen din kan være stjålet
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 03.09.2013 - Veksten bremser opp i Asia
» 03.09.2013 - Microsoft tar over Nokias smartphone for 44 mrd kr











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Byggebransjen er blant de sterkeste næringene i Norge (arkivbilde)
© NTNU/Kureren
Økonomi - Verden | Innenriks

Norsk konkurranseevne styrkes raskt

Topp-30: Land med høyest konkurranseevne (rangering i år, poengsum, rangering i fjor)

© Kureren (Kilde: WEF)
Kureren, 4. september 2013
- Verdens økonomiske forum la i dag frem sin globale konkurranseevnerapport. Der viser det seg at Norge stiger raskt på rangeringen, fra plass 15 i fjor til plass 11 i år. Men i Norden har fortsatt både Finland og Sverige høyere konkurranseevne enn Norge.

Rapporten fra WEF viser at den norske økonomien, på tross av høye kostnader og oljeavhengighet, er blant de aller mest konkurransedyktige i verden. Globalt innehar Norge nå en 11. plass, og på europeisk nivå er den norske den syvende mest konkurransedyktige.

Det mest påfallende er at norsk konkurranseevne har økt jevnt og trutt i de siste årene, med et særlig hopp fra i fjor til i år. Dette gjelder både poengene den norske økonomien skårer, men også Norges relative plassering sammenliknet med andre land.

I fjor var den norske konkurranseevnen relativt plassert på en 15. plass, opp fra 16. plassen året før det igjen. Nå rangerer WEF Norge på en 11. plass. Dermed har Norge blant annet passert Danmark hva angår konkurranseevne siden i fjor. Mens den danske konkurranseevnen er på vei ned, både absolutt og relativt, er den norske på vei opp.

Ifølge WEF-rapporten, har den norske økonomien gjort "fremskritt på flere områder" i det siste året. "Landet har særlig gjort betydelige fremskritt innen teletjenester, spesielt ved å øke båndbredden på Internett og med en bredere dekning på mobilt bredbånd," står det i rapporten.

"I likhet med de andre nordiske landene, karakteriseres Norge av velfungerende og gjennomsiktige offentlige institusjoner. Private institusjoner markeres også av beundringsverdig etikk og ansvarlighet. Markedene i landet er effektive, med arbeidsmarkedet rangert på 14. plass og finansmarkedet på 9. plass. Produktiviteten har også gått i været gjennom bruk av nye teknologier, og rangeres på en eksellent 3. plass for vilje til å ta i bruk ny teknologi, opp 10 plasser fra i fjor," heter det videre i rapporten.

"I tillegg er det makroøkonomiske miljøet i Norge rangert på en imponerende 2. plass blant alle

Styrket konkurranseevne: Statsminister Jens Stoltenberg på Raufoss (arkivbilde)

© Arbeiderpartiet/Kureren
verdens land, opp fra 3. plass i fjor, og fortsetter en stigende trend over flere år. Dette drives frem av store oljeinntekter kombinert med en nøktern budsjettpolitikk," legger WEF-analysen til.

WEF-rapporten har også noen kritiske utsagn, og sier at den norske konkurranseevnen ville "økt ytterligere dersom man fortsatte å oppgradere infrastrukturen," der Norge kun er på 33. plass. Videre rådes det til å forbedre effektiviteten og konkurransen i den produktive sektoren og å bedre forholdene for forsking og utvikling.

Andre i-land mister konkurranseevne
Det er ellers verdt å merke seg at konkurranseevnen til de fleste topplandene er i ferd med å svekkes. Sveits, Singapore og Finland, som ledet rankingen i fjor og leder den i år, har alle gått ned i absolutt konkurranseevne i løpet av det siste året. Sverige, nom var rangert nummer 4 i fjor og nedjustert til nummer seks i år, taper også raskt i absolutt konkurranseevne.

Blant topplandene er det svært få som evner å bedre sin absolutte konkurranseevne. USA er blant dem. Og Tyskland og Norge peker seg ut ved å gjøre raske fremskritt i absolutt konkurranseevne.

Topplasseringene på WEF-listen domineres ellers av land i Nordvest-Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia som har vært industrialiserte i lang tid. Men det er også flere oljerike arabiske land ved Persiagulfen som nå har etablert seg fast på listen over de mest konkurransedyktige landene, som Qatar, Emiratene og Saudi-Arabia.

WEF-rapporten som analyserer rangeringen påpeker imidlertid at knapt noen region er mer delt i konkurranseevne enn Europa og også EU. Fra topplandene i nordvest, synker konkurranseevnen dramatisk i retning sørøst. Hellas er helt nede på 91. plass på rangeringen, men tross alt raskt

Fra verdens mest konkurransedyktige land (Sveits, mørkegrønt), og de minst konkurransedyktige (Tsjad, mørkerødt)

© Kureren (Kilde: WEF)
på vei oppover, både i absolutt konkurranseevne og relativt. De eneste europeiske landene med lavere rangering enn EU-landet Hellas er søkerlandene Albania (95) og Serbia (101).

U-land henger etter i konkurranseevne
Av de "nye" vekstøkonomiene i verden, er det få som når en høy posisjon på WEFs liste. Malaysia er inne på en 24. plass og Kina på en 29. plass. De resterende såkalte BRICS-landene ligger midt på treet, fra Sør-Afrika (53. plass), via Brasil (56) og India (60), helt ned til Russland (64).

Bunnplasseringene på WEFs rangering er, som i tidligere år, dominert av fattige utviklingsland i Afrika og Asia. Helt på bunn ligger Jemen, Burundi, Guinea og Tsjad. Påfallende blant bunnplasseringene er ellers at Venezuela er på 15. plass sett nedenfra, og Pakistan på 16. plass nedenfra.

WEF-rapporten forklarer den dårlige plasseringen for de fleste afrikanske land med mangel på tilgang til utdanning og helsetjenester, "en grunnleggende mangel på infrastruktur" og lite bruk av nye teknologier. Likevel påpekes det at "Afrika sør for Sahara fortsetter med imponerende vekstrater på nesten 5 prosent i 2012, og liknende prognoser for de to neste årene."

Og i Afrika er det ingen klar sammenheng mellom målt konkurranseevne og faktisk vekst. De mest konkurransedyktige landene i Afrika, Mauritius og Sør-Afrika har lav økonomisk vekst, trolig fordi disse konkurrerer på samme marked som i-landene i nord, som har høyere konkurranseevne. Land med svært dårlig konkurranseevne, som Etiopia, Uganda og Mosambik, har derimot svært sterk vekst.

Mer informasjon
Hele rapporten fra WEF er tilgjengelig på denne lenken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no