See also:
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 07.12.2013 - WTO: Ny global handelsavtale i havn
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.10.2013 - Sukkeret i colaen din kan være stjålet
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 04.09.2013 - Norsk konkurranseevne styrkes raskt
» 03.09.2013 - Veksten bremser opp i Asia
» 03.09.2013 - Microsoft tar over Nokias smartphone for 44 mrd kr











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeidsledige på det statlige britiske Jobcentre-Plus
© JJ Ellison/GNU/Kureren
Økonomi - Verden

Verdensøkonomien i vekst, men ledigheten stiger fortsatt

Bekymret over tendensene i sysselsettingen: ILOS generaldirektør Guy Ryder

© ILO/Kureren
Kureren, 23. januar 2014
- På slutten av 2013 var over 200 millioner mennesker arbeidsledige i verden, fem millioner mer enn i 2012, viser nye tall. Dette betyr at seks prosent av verdens befolkning nå er uten arbeid. Den økte ledigheten kommer på tross av at økonomien er i vekst.

Dette er en av hovedkonklusjonene i rapporten om den globale sysselsettingssituasjonen, som Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), en FN-organisasjon, la frem denne uken.

Ifølge rapporten er den befolkningsgruppen som er mest berørt av den økende ledigheten de unge. I 2013 var 74,5 millioner mennesker mellom 15 og 24 år arbeidsledige, nesten en million mer enn i 2012. Arbeidsledigheten blant ungdommen har dermed økt til hele 13,1 prosent globalt, det vil si tre ganger mer enn ledigheten blant den voksne delen av befolkningen.

ILO påpeker at "den globale økonomien har begynt å komme seg, men det går sakte og uten å generere arbeidsplasser."

"Vi må revurdere politikken, intensivere innsatsen for å skape flere arbeidsplasser og støtte næringslivet for å gjøre dette," kommenterer ILOs generaldirektør Guy Ryder. "Dersom dagens trender fortsetter, kan den globale arbeidsledigheten fortsette å utvikle seg til det verre," legger han til.

I utviklingslandene er det både positive og negative trender. Her er fortsatt det uformelle arbeidet utbredt, og det går svært sakte å bedre kvaliteten på sysselsettingen. Dette betyr, ifølge ILO, at færre arbeidere kommer seg ut av fattigdommen.

Men i 2013 falt også antallet arbeidere som lever i ekstrem fattigdom - det vil si tjener mindre enn 1,25 dollar (rundt 7,60 kroner) per dag - til bare 2,7 prosent på verdensbasis. Dette er et av de laveste tallene i det siste tiåret, med unntak for årene før den økonomiske krisen. Men krisen har altså ført til at mange år er gått tapt for å bringe arbeidere ut av ekstrem fattigdom.

23 millioner arbeidsledige søker ikke arbeid
Rapporten viser også at de som er arbeidsledige nå står betraktelig lengre tid i ledighetskøen enn tidligere. I noen land, som Spania og Hellas, trenger jobbsøkere nå dobbelt så lang tid å finne en jobb enn før krisen.

"I tillegg blir et økende antall av disse potensielle arbeidstakere motløse og melder seg helt ut av arbeidsmarkedet," sier Ernst Ekkehard, hovedforfatteren bak ILOs rapport. Det betyr at de verken søker aktivt etter arbeid eller lar seg registrere som arbeidssøkende.

"Når anslagsvis 23 millioner mennesker har gitt opp jakten etter arbeid, er det viktig at man iverksetter en aktiv arbeidsmarkedspolitikk for å få en slutt på i

Bekymret over at stadig flere gir opp å finne seg en jobb: Hovedforfatteren bak ILOs rapport, Ernst Ekkehard

© ILO/Kureren
naktiviteten," påpeker Ernst.

Ujevne bedringer
Ifølge ILO er den store utfordringen at arbeidsmarkedene som berører de fleste ledige kommer seg på en svært ujevn måte. Og mens det finnes oppmuntrende, men skjøre tegn på fremgang i voksende økonomier og i utviklingsland, står mange industriland overfor en voksende arbeidsledighet og en økende ulikhet, påpeker ILO.

Rapporten understrekker at gapet mellom rike og fattige i de fleste mellominntektslandene fortsatt er høy, og mange familier som klarte å karre seg over fattigdomsgrensen står i fare for å falle ned igjen. ILO advarer at dersom denne trenden med økende global arbeidsledighet fortsetter, vil dagens 200 millioner arbeidsledige trolig bli rundt 208 millioner i 2015.

Tallene fra ILO bekrefter også at inntektsulikheten økte i 14 av de 26 industrilandene som er blitt undersøkt mellom 2010 og 2011, blant annet Frankrike, Danmark, Spania og USA. Ulikhetsnivåene i syv av de andre tolv landene som ble undersøkt er fortsatt høyere enn før utbruddet av den økonomiske krisen.

Guy Ryder mener at "situasjonen i enkelte europeiske land er i ferd med å rive ned den grunnleggende økonomiske og sosiale strukturen." Han advarer mot trender det kan ta tiår å rette på.

"Vi trenger en global snuoperasjon som fokuserer på sysselsetting og produktive investeringer, med bedre sosial beskyttelse for de fattigste og mest sårbare gruppene. Og det er nødvendig å være mer oppmerksom på å redusere ulikhetene, som vokser i altfor mange deler av verden", konkluderer ILOs generaldirektør.

Ulikheten øker
Repporten fra ILO kommer samtidig med at utviklingsorganisasjonen Oxfam presenterte en ny rapport som oppsummerer tendensene i den økende ulikheten i verden, der man også har intervjuet mennesker om hvordan de oppfatter ulikhetene i seks land i ulike verdensdeler. Tallene i Oxfams rapport er nedslående.

Allerede nå eier den rikeste prosenten av verdensbefolkningen 50 prosent av all formue på kloden, og de 85 rikeste personene eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning til sammen, viser rapporten. Selv i Norge har ulikhetene steget eksplosivt siden 1980-tallet, kommer det frem.

Les mer om Oxfam-rapporten i denne artikkelen: "Ulikheten i verden eksploderer".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no