See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Telt og barrikader sto i kveld i brann på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev sentrum
© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina: Frykt for blodbad på Maidan

Flere kjøretøy tilhørende politiet ble i dag satt i brann av demonstrantene

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 18. februar 2014
- Sikkerhetsstyrker stormer Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev. "I natt blir det avgjort hvilket land vi våkner opp i, i morgen," sa opposisjonsleder Juri Lutsenko i en appell på Maidan, til stor applaus fra demonstrantene. Samtidig hørtes skudd og flammene lyste opp plassen.

Minst ti mennesker, blant dem to politimenn, ble drept i harde sammenstøt i Kiev sentrum i løpet av dagen på tirsdag. Og det var før sikkerhetsstyrker væpnet med kalasjnikover startet fremrykkingen mot demonstrantenes protestleir på sentrumsplassen Maidan.

Vitali Klitsjko, lederen for ett av de tre store opposisjonspartiene i Ukraina, oppfordret tidligere i kveld kvinner og barn til å forlate protestleiren. Det var etter at myndighetene hadde gitt demonstrantene et ultimatum til klokken 17 norsk tid til å fjerne seg fra hovedstadens sentrum. Men han varslet også at opposisjonen ikke ville gi opp kontrollen over Maidan uten kamp.

Lederen for det høyreradikale partiet Svoboda, Oleh Tjahnybok, var i dag enda klarere i sin tale til demonstrantene på Maidan. Han sa at øyeblikket nå var kommet for alle ukrainske patrioter til å mobilisere. Alle som kunne måtte bevege seg mot Kiev sentrum fra hele Ukraina for å forsvare landet mot diktatur, oppfordret Tjahnybok.

Men ukrainske myndigheter hadde allerede planene klare for å stanse massemobiliseringen. Alle samferdselsårer mot Kiev sentrum ble i løpet av tirsdag ettermiddag stengt. Metroen i millionbyen ble innstilt. Hovedveiene inn til den ukrainske hovedstaden ble fysisk blokkert slik at det dannet seg kilometerlange køer. Ikke få av bilistene fanget i trafikken var folk som ville støtte opposisjonen på Maidan.

Juri Lutsenko, nestleder i Fedrelandspartiet til fengslede Julia Timosjenko og tidligere politisjef i landet, prøvde i sin appell å overbevise sikkerhetsstyrkene om at de måtte skifte side. "Ingen av lederne fra innenriksministeriet eller presidentembetet er her sammen med dere. Men jeg er her for å snakke med dere. De er i de stjålne privatjettene sine," sa Lutsenko.

"Vi har en felles fiende. Denne fienden er president Viktor Janukovitsj og banden hans som stjeler f

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko hjelper til med å frakte bort en alvorlig såret demonstrant fra Maidan i dag

© UDAR/Kureren
ra dere og fra oss. Dere må bli med oss og legge ned skjoldene deres," la Lutsenko til, til applaus fra demonstrantene - men ikke fra sikkerhetspolitiet.

Angrep på Maidan
Men verken mobiliseringen eller appellene fra opposisjonslederne hjalp. To timer etter ultimatumets utløp, klokken 19 norsk tid, begynte slaget om Maidan. Tungt væpnede politistyrker, spesialstyrker og sivile regjeringsagenter begynte å bevege seg mot protestleiren på plassen.

Lokale journalister kunne tvert imot berette om svært motiverte spesialstyrker. En gruppe tjenestemenn, som rev av gassmasken til en journalist fra avisen Kyiv Post, utbrøt: "Jeg elsker det. Vi elsker det!" Politimannen refererte til at de endelig hadde blitt gitt ordre om å rydde Uavhengighetsplassen.

Flere av demonstrantene svarte på fremrykningen med å kaste molotovcocktailer mot sikkerhetsstyrkene. Det ble hørt skudd fra begge sider av barrikadene som i utgangspunktet skilte partene. Etter hvert gikk mange av barrikadene opp i lys lue, delvis på grunn av demonstrantenes egne brannbomber. Men også flere av demonstrantenes telt på Maidan tok etter hvert fyr.

Ifølge aktivister fra partiet Svoboda, tok sikkerhetsstyrkene i bruk skarp ammunisjon, tåregass og vannkanoner for å trenge demonstrantene tilbake. Partiet hevder i en pressemelding at politistyrkene "skyter for å drepe". Det er nå frykt for en et stort antall mennesker kan bli drept på sentrumsplassen i Kiev.

Men også politistyrkene er utsatt i kveldens kamper. Ifølge innenriksministeret har totalt 14 personer mistet livet i sammenstøtene i dag og kveld, blant dem 6 politimenn. Ytterligere 150 sikkerhetsstyrker skal være innlagt på sykehus med skader, og 35 av disse være "kritisk skadet". 39 av de skadde politimennene hadde skuddskader, ifølge departementet.

Mulige nye forhandlinger
Og mens det forts

Ukrainske myndigheter har i dag stengt alle hovedveier inn til Kiev, og enorme køer dannet seg raskt

© Oleksii Frantsuz/GNU/Kureren
att var en avstand på noen få titalls meter mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene på Maidan, som står på randen til et blodbad, kom det signaler fra politisk hold om at man igjen var villig til å forhandle.

President Janukovitsj hadde i utgangspunktet bedt om samtaler med opposisjonslederne på onsdag, men knyttet dette til betingelser om at demonstrasjonene måtte opphøre. I kveld melder imidlertid lokale medier om at disse forhandlingene skal fremskyndes og holdes allerede i kveld. Også det ukrainske parlamentet skal i kveld holde et ekstraordinært møte.

Om dette kan roe gemyttene, er imidlertid svært usikkert. Demontrantene og opposisjonen har mistet all tillit til president Janukovitsj og hans regjerende Regionsparti. Etter en relativt rolig helg der demonstrantene frivillig oppga okkupasjonen av regjeringsbygg i Kiev og provinsene, nektet nemlig Regionspartiet i parlamentet i dag å drøfte det sentrale kravet om at den ukrainske grunnloven av 2004 igjen skulle få gyldighet.

Dette førte til at minst 20.000 demonstranter samlet seg foran parlamentet i Kiev, og at andre grupper okkuperte Regionspartiets hovedkvarter samt rådhuset i Kiev, som hadde blitt ryddet på søndag. Dermed startet de hittil mest voldelige konfrontasjonene mellom politistyrker og demonstranter, som har kostet minst ti personer livet.

Les mer om hvorfor det brøt ut ekstra sterke sammenstøt i dag i denne artikkelen: "Flere drept i store sammenstøt i Ukraina".

Opposisjonsledere som Klitsjko har i dag oppfordret USA og EU til endelig å gripe inn i konflikten og i det minste vedta sanksjoner mot president Janukovitsj. Demokratiske stater kunne ikke sitte rolig og se på hvordan "en blodig diktator dreper folket sitt," sa Klitsjko i en appell i kveld. Han skal likevel være villig til å møte Janukovitsj senere i kveld.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no