See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utsikt fra det beleirede parlamentet i Kiev i dag: Demonstranter forlanger grunnlovsendringer
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Flere drept i store sammenstøt i Ukraina

Demonstranter i gatene i Kiev i dag

© UDAR/Kureren
Kureren, 18. februar 2014
- Demonstranter i Ukrainas hovedstad Kiev har stormet hovedkvarteret til regjeringspartiet og beleirer parlamentet. Uroen brøt ut etter at regjeringen boikottet en avstemning om grunnlovsendringer, og dermed eskalerer situasjonen i landet igjen. Flere er drept.

Rundt 20.000 demonstranter bevegde seg i formiddag fra Uavhengighetsplassen i Kiev mot parlamentet for å legge press på regjeringspartiets representanter foran en forventet avstemning om grunnlovsendringer. Et av opposisjonens hovedkrav er at man vender tilbake til grunnloven av 2004, som sterkt begrenser presidentens makt.

Men Regionspartiet til president Viktor Janukovitsj var ikke villig til å bidra til disse grunnlovsendringene i dag. Inne i parlamentet nektet nasjonalforsamlingens president Vladimir Rybakk å sette grunnlovsdebatten på dagsordenen. Og for å unngå en avstemning om emnet, forlot representantene fra Regionspartiet like godt parlamentssalen.

Dette satte sinnene i kok, både i den parlamentariske opposisjonen og blant demontrantene utenfor parlamentet. Vitali Klitsjko, en av de tre opposisjonslederne i Ukraina, advarte mot "fortsatt eskalering av situasjonen i gatene" og sa at en avstemning om grunnlovsendringene var "den eneste måten å sikre våpenhvilen på gateplan."

Og i denne omgang viste det seg at det var Klitsjko og opposisjonen som hadde lest situasjonen best. Demonstrantene på gater og torg i Ukraina var allerede frustrerte etter at de i løpet av helgen hadde blitt presset til å forlate signalbygg de har holdt okkupert i bytte for amnestiet som stoppet straffeforfølgningen av over 260 arresterte demonstranter. Det var en følelse av at en ny maktdemonstrasjon var nødvendig for ikke å miste initiativet i revolusjonen.

Og skuffelsen over at Regionspartiet ikke vil delta i endringen av grunnloven ble dermed utløseren for nok en eskalering av situasjonen i Kiev. De til da fredelige demontrantene foran parlamentsbygget begynte å kaste brostein og sette i brann politikjøretøyer. Tre sikkerh

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko observerer demontrantene utenfor parlamentet, som støtter kravene hans

© UDAR/Kureren
etsvakter ble skadd da demonstranter kjørte en lastebil inn i en politisperre. Enda flere ble skadd da politiet deretter brukte tåregass og skjøt med gummikuler mot demonstrantene.

Storming av partihovedkvarteret
Og etter hvert som demonstrasjonene foran parlamentet utartet, bevegde også en større gruppe demonstranter seg mot hovedkvarteret til Regionspartiet. Bygget ble angrepet med molotovcocktailer og brostein. Demonstranter utstyrt med øks klarte å trenge inn i garasjen i bygården der regjeringspartiet har sitt hovedkvarter, ifølge en reporter fra franske AFP.

Utover ettermiddagen har kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker hardnet til både foran parlamentet og Regionspartiets hovedkvarter. Ifølge uoffisielle meldinger fra demonstrantenes sykestue skal minst tre opposisjonelle ha blitt drept og syv være svært alvorlig såret og 150 skadet. Også et titalls politimenn skal være skadet.

Demonstranter twitrer fra Uavhengighetsplassen (Maidan) at freden nå er brutt, etter at regjeringen og Janukovitsj nekter å samarbeide videre om demokratiske reformer. Etter tre måneder med stort sett fredelige demonstrasjoner er det nå på tide med tøffere konfrontasjoner, sies det på gatene i Kiev, der mange nå agiterer for å storme parlamentsbygningen.

Ingen større endringer til nå
Inne i parlamentet, der representantene nærmest er innesperret, fortsatte samtidig maktkampen mellom regjeringen og opposisjonen. Parlamentspresident Rybakk nektet fortsatt å bidra til at det ble stemt over mulige grunnlovsendringer mens opposisjonsrepresentanter tidvis okkuperte presidentskapet.

Frustrasjonen blant demonstrantene og i opposisjonen er forståelig. Etter tre måneder med protester, som til tider har la

I parlamentssalen i Kiev var det stort sett opposisjonsrepresentanter i dag

© UDAR/Kureren
mmet hele Ukraina, er det svært lite som er oppnådd. President Janukovitsj har sparket regjeringen, men ingen ny regjering har vært villig til å overta. Et sett repressive lover, som ble vedtatt midt under demonstrasjonsbølgen, er blitt tilbakekalt. Og i helgen ble demonstrantene gitt et amnesti i bytte mot at de sluttet å okkupere regjeringsbygg i Kiev og i provinsene.

Men de store spørsmålene som førte til opprøret står fortsatt helt uløst.

President Janukovitsj nekter å skrive ut nyvalg, som er hovedkravet til opposisjonen. Etter en pause i utbetalingene fra Russland, overfører Moskva denne uken igjen 2 milliarder US dollar til Kiev for å sikre den omstridte russiskukrainske bindingen. Og den liberale grunnloven fra 2004 er gjennom årene blitt endret grundig av Janukovitsj, noe som har gitt ham stor makt på bekostning av parlamentet, og også har tillatt ham å bygge opp en enorm økonomisk makt.

Og det er nettopp grunnlovsendringer som kan føre til en nedtrapping av krisen. Dersom grunnloven av 2004 blir gjeninnført, vil det meste av den reelle makten bli overført til parlamentet og dermed den nye statsministeren. Og dermed vil trolig opposisjonen kunne leve med at Janukovitsj blir sittende med presidentmakten, mens opposisjonen selv danner en ny regjering.

President Janukovitsj har hittil antydet at en grunnlovsendring kanskje kunne være aktuell. Men i praksis har ingenting skjedd. Dermed har presidenten klart å bibeholde de grunnleggende strukturene i Ukraina som befolkningen protesterer mot. Og nettopp dette vil opposisjonen og demontrantene ikke finne seg i.

Derfor kan det synes som om den aktuelle uroen vil utarte til den endelige maktkampen mellom de to sidene. Nå går det nemlig om alt eller intet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no