See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Har snakket sammen: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (v) og EU-kommisjonens leder José Manuel Durão Barroso (h)
© EU/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina: EU forhandler om nyvalg med Janukovitsj

EUs Catherine Ashton møtte opposisjonslederne Vitali Klitsjko (Udar) og Oleh Tjahnybok (Svoboda) allerede i desember

© EU/Kureren
Kureren, 23. januar 2014
- EU har begynt sitt sterke diplomatiske fremstøt mot Ukraina for å få en slutt på konflikten. Med mulige sanksjoner som et ris bak speilet, er flere EU-representanter på vei mot Kiev for å forhandle. Det endelige målet er at det organiseres nyvalg, slik opposisjonen krever.

I Kiev er det en skjør våpenhvile mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene mens flere forhandlingsinitiativ er i gang. Opposisjonen har vært i samtaler med president Viktor Janukovitsj, men resultatene er spede. Man er kun enige om å sammenkalle parlamentet for å vurdere å kaste regjeringen.

Et mer realistisk forhandlingsinitiativ er derimot overraskende i ferd med å danne seg. Fra Brussel blir det i dag bekreftet at EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso har hatt en lengre telefonsamtale med president Janukovitsj. Der er man er blitt enige om programmet for EU-ledede forhandlinger for å finne en løsning på den politiske krisen i Ukraina.

Et helt kobbel av EU-representanter er på vei mot den ukrainske hovedstaden for å delta i forhandlingene. EUs utvidelseskommissær Štefan Füle, som kjenner Janukovitsj godt fra forhandlingene om den strandede handelsavtalen mellom EU og Ukraina, ankommer Kiev allerede torsdag kveld. Füle skal legge grunnlaget for det videre arbeidet.

I begynnelsen av neste uke reiser så EUs utenrikskoordinator Cathrine Ashton etter til Kiev. Deretter kommer det en delegasjon fra det europeiske parlamentet under ledelse av utenrikskomiteens leder Elmar Brok. Alle skal delta i tilretteleggelsen av forhandlingene mellom Janukovitsj og opposisjonen, men også formidle EUs klare syn på konflikten.

Ifølge kilder i Brussel, har EU-leder Barroso nemlig lagt frem et klart program for hvordan europeerne ser for seg en løsning på konflikten. Janukovitsj skal ikke i utgangspunktet ha motsatt seg denne planen.

Reformer og nyvalg
Som et første tiltak ser EU for seg at den repressive lovpakken, som ble vedtatt av regjeringspartienes flertall i en tvilsom avstemning i det ukrainske parlamentet den 16. januar, skal annulleres eller legges på is, helst allerede når parlamentet møtes på mandag. I Brussel ser man på denne lovpakken, som blant annet innskrenker ytrings- og demonstrasjonsretten og sikrer politiet mot straffeforfølgelse, som et av de grunnleggende problemene.

Det var nettopp godkjenningen av disse lovene som vekte liv i demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i Kiev igjen, og således førte til eskaleringen av situasjonen. Ifølge Brussel er flere av lovene grunnlovsstridige, og de har muliggjort politiets brutale f

Demonstranter i den vestukrainske byen Lviv inntar provinsadministrasjonen og avsetter guvernøren

© Zaxidnet/Kureren
remferd, som har ført til flere dødsfall og en videre opptrapping av volden.

Samtidig har EU-kommisjonen rådet til at mandagens ekstraordinære møte i det ukrainske parlamentet bør føre til at regjeringen skiftes ut, eller at man i det minste gjør større endringer i regjeringens sammensetning. Det påpekes at man fra ukrainsk regjeringshold har omtalt demonstrantene som "terrorister", noe som vil umuliggjøre en videre forsoning mellom partene.

En annullering av de sterkt kritiserte lovene og større utskiftninger i regjeringen vil kunne være de mest effektive tillitskapende tiltakene overfor opposisjonen på kort sikt, og dermed kunne ta brodden av demonstrasjonene, mener man på EU-hold.

Men EU-planene går videre. Füle og Ashton skal jobbe for at det kommer i stand såkalte "rundebordsforhandlinger" (forhandlinger der alle deltakerne er likeverdige) mellom alle partene i konflikten. Målet for forhandlingene skal være å finne en fredelig vei ut av konflikten og en varig politisk løsning.

Målet for disse forhandlingene skal, i EUs syn, være at man innen kort tid skriver ut nyvalg i Ukraina, noe som også er hovedkravet til opposisjonen. Men i motsetning til opposisjonen mener EU at landets valgte president, Janukovitsj, skal bli sittende ved makten til han eventuelt blir avløst ved nyvalget.

Det er altså svært klare føringer EU-kommisjonen og -parlamentet legger for sitt forhandlingsopplegg i Kiev. Og EU-parlamentets leder, Martin Schulz, har allerede gjort det klart at man nå starter med arbeidet med å definere mulige sanksjoner mot den politiske ledelsen i Ukraina, slik at disse raskt kan trå i kraft dersom forhandlingene mislykkes.

Men selv om EU-ledelsen opptrer selvsikkert i møte med president Janukovitsj, er det langt fra sikkert at den vil lykkes i forhandlingsfremstøtet. Russerne blander seg stadig sterkere inn i konflikten, og fra Moskva beklages høylydt den "skamløse" vestlige "innblandingen i interne ukrainske forhold," noe som også får gjenklang i mange ukrainske medier. Også i flere landsdeler, særlig i Øst-Ukraina, er det motstand mot å la EU ta over regien.

Opprør i provinsene
Og mens "våpenhvilen" i Kiev har ført til en relativt rolig ettermiddag i den ukrainske hovedstaden, har dagen heller vært merket av at opprøret h

I Donetsk i Øst-Ukraina kom fotballsupportere til unnsetning i dag da demonstrantene ble angrepet

© Novostidnua/Kureren
ar spredd seg til provinsene. I deler av det pro-vestlige Vest-Ukraina har demonstranter nærmest lyktes med å ta over makten.

Det er særlig i den vestukrainske storbyen Lviv, historisk tett knyttet til Sentral-Europa, at begivenhetene har toppet seg. Her har militante demonstranter, til en stor grad ledet av det ultranasjonalistiske partiet Svoboda, klart å holde flere militærkaserner i sjakk, slik at troppene ikke kan forflytte seg til Kiev.

Men i løpet av torsdagen har demontrantene i Lviv også skapt politiske realiteter. På morgenen stormet flere tusen av dem provinsadministrasjonen i Lviv og trengte seg inn på kontoret til guvernør Oleg Salo uten å møte motstand fra politiet. Salo, som var utnevnt av Janukovitsj, ble presset til å underskrive sin egen avskjedserklæring. Senere forhindret demontranter også en rettssak mot en greskortodoks prest, som angivelig skal være politisk forfulgt.

Hendelsene i Lviv gjorde raskt skole. Kort tid etter, i en annen vestukrainsk provinshovedstad, Rivne, stormet demontranter guvernørens kontor og tvang ham til å søke avskjed. Det samme skjedde deretter i provinsen Ternopil i kveld, der guvernøren skal ha "flyktet", og senere i Ivano-Frankivsk. Begge provinsene ligger i Vest-Ukraina.

Også i den sentralukrainske provinsen Zjytomyr ble provinsadministrasjonen stormet, men det er fortsatt uklart hva som ble resultatet av aksjonen ble i denne provinsen. Også i naboprovinsen Tsjerkasy, sør for Kiev skal demontranter ha stormet guvernørens kontorer, med hittil uvisst utfall.

Men selv om motstanden mot Janukovitsj står sterkest vest i landet - presidenten fikk de fleste stemmene sine i øst og sør - har det også vært betydelige demonstrasjoner i de fleste byene i Øst-Ukraina i dag.

I provinsen Donetsk, en industrialisert og overveiende russisktalende høyborg for partiet til Janukovitsj, fikk opposisjonen i dag uventet støtte. Da demonstrantene var i ferd med å bli angrepet av en regjeringstro milits, "titusjkiene", kom "ultraene" fra supporterne til den lokale forballklubben Sjakhtar Donetsk dem til unnsetning. Dermed fikk demonstrasjonen fortsette.

Les mer om hvordan provinsene "løsriver" seg fra Kiev i denne artikkelen: "Vestukrainske myndigheter blåser til opprør mot Kiev".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no