See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Også i Lviv i Vest-Ukraina har det vært store protester, men disse har vært fredelige
© i_am_sonicsonia/Flickr/Kureren
Politikk - Ukraina

Vestukrainske myndigheter blåser til opprør mot Kiev

Lviv er en av Europas vakreste kulturbyer, og står naturligvis på Unescos verdensarvliste

© Ben Adlard/Flickr/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Lviv er den vestligste og mest pro-vestlige byen i Ukraina; en by der så å si ingen stemte på president Viktor Janukovitsj. Myndighetene her støtter nå åpent opprøret i Kiev. På onsdag avlyste guvernøren feiringen av nasjonaldagen i protest mot at demonstranter var blitt drept i Kiev.

Storbyen Lviv, en gang hovedstad i den habsburgiske provinsen Galitsia, har en stolt historie som arnested for både polsk og ukrainsk nasjonalisme. Og byen med en vakker og gjennomført sentraleuropeisk arkitektur står på Unescos verdensarvliste på grunn av sitt særpreg.

Nærheten til Polen og Slovakia gjør at byen og provinsen Lviv konsekvent orienterer seg vestover. Man ønsker å følge naboene inn i EU, og ingen her har lengtet etter en ny union med de forhatte russerne siden sammenbruddet av Sovjetunionen i 1991.

I dag fremstår Lviv som opposisjonens suverene og ubeseirede høyborg i Ukraina. Det er ikke bare på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev at folk har strømmet til. Også på Lvivs egen "EuroMaidan" er det til stadighet demonstrasjoner mot en sterkere ukrainsk tilknytning til Russland, og mot den repressive lovpakken som ble vedtatt av parlamentsflertallet i Kiev den 16. januar.

Men demonstrantene i Lviv har ikke måttet kjempe mot myndighetene på samme måte som i Kiev. De partiene som organiserer protestene i Kiev har nemlig makten i både byen og provinsen Lviv. Verken politi eller militære blir dermed satt ut mot demonstrantene.

Derimot har mange av sikkerhetsstyrkene som er utstasjonert i Lviv blitt utkommandert i retning Kiev for å slå ned opprøret der. Alle de utkommanderte har imidlertid ikke kommet seg av gårde, ifølge det ultranasjonalistiske partiet Svoboda, som står svært sterkt i Lviv. Aktivister fra Svoboda og andre opposisjonspartier har nemlig blokkert flere av kasernene, slik at styrkene ikke slipper ut.

Likevel har det ikke kommet til noen større konfrontasjoner i Lviv.

Tvil om nasjonal enhet
De folkevalgte myndighetene i Lviv lar det heller ikke oppstå noen tvil om hvor de står. De støtter fullt og helt kravene til demonstrantene i hovedstaden. Flere politikere fra provinsen (oblasten) Lviv har også blandet seg inn i den nasjonale debat

Oleg Salo er leder for provinsen Lviv og distanserer seg fra regimet i Kiev

© Lviv oblast/Kureren
ten, i den grad regimetro ukrainske medier tillater dette.

En av hovedtalerne på Uavhengighetsplassen i Kiev på onsdag var Peter Kolody, Svoboda-representant fra provinsrådet i Lviv. Kolody kunne annonsere at demonstrantene i Kiev hadde full støtte fra provinsen Lviv. Han forklarte videre at provinsrådet støttet opposisjonens plan om å etablere et Folkeråd, som "i samsvar med grunnloven" skal bygge opp et parallelt maktapparat i Ukraina for "å forsvare demokratiet, grunnloven og det parlamentariske systemet."

Kolody støttet også utsagnet om at president Janukovitsj og regjeringen hans nå utgjorde et "diktatorisk" styre som handlet i strid med grunnloven, og forlangte at presidenten måtte gi fra seg makten. Han forlangte videre at makten over politiet og sikkerhetsstyrkene nå måtte overlates lokale myndigheter i provinsene. Det forble uklart om Kolody snakket på vegne av seg selv eller provinsmyndighetene i Lviv.

Like stor oppstand sørget Oleg Salo for. Salo, en tidligere politisjef, ble i oktober i fjor utnevt til leder for provinsmyndighetene i Lviv av president Janukovitsj. Men lojaliteten til Janukovitsj er nå helt klart brutt. Salo demonstrerte krystallklart sin motstand mot regimet i Kiev i dag.

Den 22. januar feires "den andre nasjonaldagen" i Ukraina, Enhetsdagen til minne om at Vest- og Øst-Ukraina den 22. januar 1919 underskrev en avtale som forente de to uavhengige enhetene til ett land. Dagen markerer enheten mellom de to landsdelene, som kulturelt sett er svært forskjellige og typisk støtter hver sin politiske fløy.

Men Salo nektet i dag å gjennomføre de planlagte feiringene i operahuset i Lviv, som han syntes ble smakløst etter at minst tre demontranter var blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Kiev samme dag. "Som ukrainsk borger vil jeg uttrykke min sorg overfor familie og venner til dem som har dødd i Kiev. I forbindelsene med disse tragiske hend

Fire politisk splittede regioner i Ukraina: Øst og sør er pro-russisk, mens vest og sentrum er pro-vestlig

© Uapatriot/GNU/Kureren
elsene har vi bestemt å avlyse den store feiringen av Enhetsdagen," sa Salo i en erklæring i dag.

"Jeg understreker at jeg er for Ukrainas enhet og for fred," la provinslederen til, for sikkerhets skyld.

Et splittet land
For utspillet Salo er ikke det eneste som sår tvil om Ukrainas fremtidige enhet. Det hersker ingen tvil om at landet er splittet i én landsdel som er for politikken til Janukovitsj og sterkt ønsker seg å utdype båndene til Russland, mens en annen kun ønsker å se vestover og har et hatsk forhold til den tidligere kolonimakten Russland. Dette skillet gir seg klare utslag i alle nasjonale valg i Ukraina.

Mens Lviv og resten av det ellers svært landlige Vest-Ukraina nesten utelukkende er pro-vestlig, gjelder dette også et stort flertall av befolkningen i Sentral-Ukraina, som inkluderer hovedstaden Kiev.

Det svært industrialiserte Øst-Ukraina, med de overveiende russisktalende millionbyene Kharkov, Dnepropetrovsk og Donetsk, støtter kursen til president Janukovitsj. Også Sør-Ukraina, det vil si hele Svartehavskysten, og særlig Krimhalvøya, er overveiende for en pro-russisk kurs.

Bekymringene over at Ukraina kan være på vei mot et todelt land - eller som opposisjonsleder Vitali Klitsjko advarer mot, være på vei mot en borgerkrig - er derfor ikke helt på avveie. Og når provinsmyndighetene i deler av Vest-Ukraina nærmest trekker sin lojalitet overfor makthaverne i Kiev, kan det være fare på ferde.

Men demonstrasjonene i Ukraina dreier seg ikke om en todeling av landet eller en konfrontasjon mellom øst og vest. I hvert fall ikke enda.

Oppdatering, 23. januar:
I dag, torsdag, stormet flere tusen demonstranter provinsadmninistrasjonen i Lviv og trengte seg inn på kontoret til guvernør Oleg Salo. Salo ble presset til å underskrive på sin egen avskjedserklæring. Han overlot makten i regionen Lviv til en representant for partiet Svoboda.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no