See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Er blitt Norges nest største dagligvarekjede: Rema 1000-butikk
© Kristen B./GNU/Kureren
Økonomi - Innenriks

Rema er for første gang større enn Coop

Storfornøyd: Administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000

© Norges Bank/Kureren
Kureren, 15. januar 2014
- Rema-gruppen (Rema 1000, Narvesen, 7-Eleven) annonserer at den for første gang er større enn motstanderen Coop (Mega, Prix, Obs, Smart klubb). Mens Norgesgruppen (Deli Deluca, Kiwi, Joker, Meny, Spar, Ultra) fortsetter å øke, fordyper krisen i Ica (Ica, Maksi, Rimi) seg.

Mens Norgesgruppen og Rema 1000 i 2013 økte sine markedsandeler i det norske dagligvaremarkedet, som har en samlet omsetning på om lag 150 milliarder kroner, fortsatte problemene for Ica i fjor, ifølge onsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Icas markedsandel er i dag på rekordlave 11,1 prosent - en nedgang på 1,2 prosentpoeng fra 2012 - viser dagens uoffisielle tall fra analysebyrået Nielsen. For Norgesgruppens kjeder økte samtidig markedsandelen med 0,8 prosentpoeng, og den nærmer seg dermed en andel på hele 40 prosent totalt sett, ifølge samme kilde.

Rekordår i Midt-Norge for Rema
Samtidig som Norgesgruppen befester stillingen som Norges største dagligvaregruppe, går Rema forbi Coop og overtar andreplassen på listen, viser tallene fra analysebyrået.

"Jeg kan bekrefte at vi har slått Coop på markedsandel i 2013 med god margin. Utover det kan vi foreløpig ikke kommentere detaljene i markedsandeler for 2013," sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til DN i dag.

Men selv om Rema fortsatt ikke vil offentliggjøre alle statistikkene sine for 2013, er det allerede kjent at Rema-butikkene i regionen Midt-Norge hadde et rekordår i 2013.

Remas region Midt-Norge omfatter trøndelagsfylkene og Tynset, og til sammen solgte butikkene i denne regionen varer for nær 3,7 milliarder kroner i fjor. Den totale veksten var på 6,8 prosent, mens veksten i sammenlignbare butikker skal ha vært på 5,5 prosent.

Bare de 25 Rema-butikkene i Trondheim solgte varer for 1.885 millioner kroner i fjor, som er 9,4 prosent mer enn året før. Også antall kunder har steget, men i tillegg handlet hver kunde for seks prosent mer enn året før i regionen.

Rema og Coop i mulig samarbeid
Samtidig som konkurransen på dagligvaremarkedet tilsynelatende skjerpes, er det sterke tegn til økt samarbeid mellom de fire store kjedene. Det foreligger søknader hos Konkurransetilsynet for å slå sammen de fire kjedene til to, i hvert fall på innkjøpssiden.

Rema og Coop meldte i desember at disse to storaktørene vil søke å samarbeide om innkjøp og distribusjon dersom Konkurransetilsynet godkjenner samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen. Men de to selskapene understreket også at de foretrekker et "nei" fra Konkurransetilsynet til begge søknadene, og dermed å fortsette å være konkurrenter.

Dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner samarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen, vil Coop Norge og Rema 1000 starte et felles innkjøpsselskap, ble det varslet. Avtalen er allerede signert, og innkjøpsselskapet har fått navnet Core. Det nye selskapet eies 50/50 prosent av de to partene.

Det var forventet at Konkurransetilsynets avgjørelse i forhold til Ica og Norgesgruppen ville bli annonsert i starten av 2014. Men det kompliserende utspillet fra konkurrentene, som i praksis vil bety at Norge får to matvaregiganter med nærmest monopolstilling på innkjøpssiden, har forsinket tilsynets saksbehandling ytterligere. Det er dermed fortsatt uklart om Norge i løpet av året vil ha fire eller to matvaremonopolister.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Mot to monopolister i matvarebransjen i Norge".

I 2012 hadde Norgesgruppen og Ica en samlet markedsandel på rundt 51 prosent av det norske markedet, mens Rema 1000 og Coop til sammen hadde en markedsandel på rundt 45 prosent. Dermed hadde mindre og frie aktører kun en resterende markedsandel på minimale 4 prosent.

Også på leverandørsiden er det i ferd med å utkrystallisere seg tre enorme monopolister som komplett dominerer på produksjonssiden. Les mer om monopolistene på leverandørsiden i denne artikkelen: "Ny monopolist står bak 1.300 norske matprodukter".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no