See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 04.11.2013 - Færøyene stevner EU over fiskeriboikott, ikke Norge
» 04.10.2013 - Færøyenes statsminister beklager tvilsom norsk boikott
» 16.08.2013 - Sildekrig: Færøyene stevner EU inn for domstol
» 25.06.2013 - Færøyene straffes i fiskerikonflikt med EU og Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fisket etter makrell i Nordøst-Atlanteren har vært konfliktfylt i over ett år
© Havforskningsinstituttet/Kureren
Økonomi - Færøyene | Innenriks

Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker: "Krevende forhandlingsrunder"

© Høyre/Kureren
Kureren, 12. mars 2014
- Norge og EU, som begge har innført handelssanksjoner mot færøysk fiskerinæring, har i dag kommet frem til en kvoteavtale for makrellfisket med Færøyene. Likevel er det fortsatt et stykke frem før sanksjonene kan heves, da en avtale om sildefisket gjenstår.

Det er det danske jordbruksdepartementet som i kveld først kom med en kort og kryptisk melding om gjennombruddet i fiskeriforhandlingene om forvaltningen av makrellbestanden i Nordøst-Atlanteren. Danmarks landbruksminister Dan Jørgensen nevnte, i en bisetning, at det "også ble inngått en femårig avtale mellom EU, Norge og Færøyene om fisket av makrell."

Dette var lenge den eneste offisielle indikasjonen på at en makrellavtale var blitt inngått og underskrevet i London i dag. Senere på kvelden ble dette bekreftet fra både Brussel og Oslo.

"Jeg er glad for at vi på overtid og etter krevende forhandlingsrunder har lykkes i å få på plass en omforent forvaltning av makrellbestanden mellom tre av kyststatene," kommenterte fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i en pressemelding i kveld. Partene er, ifølge ministeren, enige om en kvote på 279.000 tonn makrell til Norge, 611.000 tonn til EU og 156.000 tonn til Færøyene.

Det færøyske mediet Norðlýsið ("Nordlyset") har fått mer detaljert informasjon fra regjeringskilder i hovedstaden Tórshavn på Færøyene. Færøyingene skal ha lyktes i å få økt andelen sin i den totale makrellkvoten i Nordøst-Atlanteren fra 12,6 til 14 prosent, på bekostning av fiskere fra EU og Norge.

Det var særlig Norge som skal ha motsatt seg avtalen, men den norske delegasjonen hadde skrevet under på den til slutt, ifølge Norðlýsið.

Handelssankjonene fortsetter
Den pågående konflikten mellom Færøyene på den ene siden og Norge og EU på den andre siden startet i fjor vinter, da Færøyene krevde en høyere andel av totalkvoten fordi undersøkelser hadde vist at makrellen nå oppholdt seg mer tid i færøyske farvann enn tidligere. Da EU og Norge nektet å gi Færøyene større silde- og makrellkvoter og brøt forhandlingene, tildelte Færøyene seg selv høyere kvoter.

Dermed satt EU og til dels Norge i gang med handelssanksjoner mot den færøyske fiskerinæringen, som står for rundt 90 prosent av eksporten til denne selvstyrte øygruppen. Færøyske fiskere får for eksempel ikke ilandføre fisk i norske og europeiske havner, noe som har rammet næringslivet på øygruppen hardt.

Men ifølge Norðlýsið kommer ikke dagens avtale om femårige makrellkvoter til å få noen innvirkning på EUs handelssanksjoner mot Færøyene. Det er nemlig fortsatt ikke noen enighet om kvotene for norsk vårgytende sild, som er den

Daværende statsminister Jens Stoltenberg tok opp kvotekonflikten med sin færøyske kollega, Kaj Leo Johannesen, allerede i mai i fjor

© SMK/Kureren
virkelig store konfliktsaken.

I forhandlingene om sildekvotene er også Island og Russland parter i saken, i tillegg til Færøyene, EU og Norge. De totale sildekvotene for Nordøst-Atlanteren har blitt redusert i de siste årene, men dette har ikke stoppet færøyingene fra å ensidig tredoble sin egen kvote. Her står partene fortsatt langt fra hverandre.

Dermed fortsetter Færøyene å møte stengte havner i hele Europa for sine fiskeriprodukter. Statsminister Kaj Leo Johannesen går dermed videre i øygruppens klagesak mot EU (ikke Norge) i WTO-domstolen. Her håper man å få medhold i at EUs sanksjoner er en ulovlig "utpressing" av Færøyene.

Les mer om Færøyenes klagesak i denne artikkelen: "Færøyene stevner EU over fiskeriboikott, ikke Norge".

Island i fokus
Samtidig er det nå Island som faller utenfor den nye avtalen om makrellbestanden i Nordøst-Atlanteren. Islendingene har også krevd vesentlig høyere makrellkvoter, noe som har ført til oppfordringer om handelssanksjoner også mot den islandske fiskerinæringen, særlig fra britiske fiskere.

Norges fiskeriminister, Elisabeth Aspaker, kunne i kveld bekrefte at Island ikke var en del av den nye avtalen. Norge anså under forhandlingene i forrige uke at "alle muligheter for å få en fire parts-avtale som også inkluderte Island, var uttømt," ifølge Aspaker.

"Det er viktig for Norge å sikre en ansvarlig forvaltning av makrellen. Når det etter møtet mellom de fire partene viste seg å være mulighet for å oppnå enighet mellom Norge, EU og Færøyene, så vi fra norsk side ingen grunn til ikke å forsøke dette," sier Aspaker. "Vi har med dette fått en avtale som dekker det desidert mest vesentlige av makrellens utbredelsesområde," legger fiskeriministeren til.

EUs fiskerikommissær Maria Damanaki la i kveld til at man i Brussel var svært fornøyd med resultatet, som hun kalte "en milepæl for bærekraftige fiskerier." Damanaki inviterte islendingene til også å tiltre avtalen i nær fremtid..

I islandske medier synes det i kveld å herske forvirring om hva denne avtalen, som utelukker Island, vil komme til å bety for landets fiskerier. Med beskyldninger om svært steile og "urealistiske" holdninger i Reykjavik, som kommer fra både Oslo og Brussel, kan det blåse opp til en større fiskerikonflikt mellom Island og EU/Norge i tiden som kommer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no