See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 04.11.2013 - Færøyene stevner EU over fiskeriboikott, ikke Norge
» 04.10.2013 - Færøyenes statsminister beklager tvilsom norsk boikott
» 16.08.2013 - Sildekrig: Færøyene stevner EU inn for domstol











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hvannasund på Færøyene: Fiskeriene er grunnpilaren i økonomien på øygruppen
© Páll Steffansson/VisitFaroes/Kureren
Økonomi - Færøyene | Innenriks

Færøyene straffes i fiskerikonflikt med EU og Norge

Færøyenes fiskeriminister Jacob Vestergaard protesterer mot EUs fremferd

© Fiskimálaráðið/Kureren
Kureren, 25. juni 2013
- Etter at Færøyene tidligere i år ensidig økte sine kvoter på sild og makrell på bestander som forvaltes sammen med Norge og EU, har færøysk sild nå mistet sin miljøsertifisering. Samtidig truer EU og Norge fortsatt med å stenge markedene og havnene for færøysk fisk.

Det er det ledende uavhengige sertifiseringsorganet Marine Stewardship Council (MSC) som i går meldte at det nå ikke lenger anser de færøyske sildefiskeriene for bærekraftige. Fiskeriet mister dermed sin viktige MSF-sertifisering, som betyr at de fleste store, internasjonale oppkjøpere vil sky unna færøysk sild.

Beslutningen fra MSC kommer etter at Færøyene tidligere i år trakk seg fra det gamle internasjonale samarbeidet om forvaltningen silde- og makrellbestanden i Nordøst-Atlanteren. Samtidig økte fiskeriministeren i Tórshavn ensidig Færøyenes sildekvote til det tredobbelte, 105.000 tonn. Dette skjedde samtidig med at de andre nasjonene med sildekvoter, EU, Norge, Island og Russland, reduserte fangstene sine med 26 prosent for å gjenoppbygge den truede stammen.

Færøyene har krevd større kvoter etter at silde- og makrellstammene i de siste årene har bevegd seg mer over i færøyske farvann. Regjeringen i Tórshavn hevder at dette gir dem rett til en større andel av totalkvoten, mens i sær EU bør redusere sin kvote, da fiskeartene nå knapt er innom EU-farvann.

Men forhandlingene om endringer i kvotefordelingen førte ikke frem, selv om Island støttet det færøyske kravet. De andre partene i forhandlingen, særlig EU og Norge, var ikke villige til å redusere sin andel av kvotene. I og med forhandlingsnederlaget, trakk Færøyene seg i vår fra det internasjonale forvaltningssamarbeidet av norsk vårgytende sild, og regjeringen definerte øygruppens kvoter etter eget forgodtbefinnende.

Den norske regjeringen har siden mars i år, og sammen med EU, fordømt Færøyenes fremgangsmåte. I en felles uttalelse fra fiskeriministerne i EU og Norge, het det i mars at begge var "meget bekymret over det altfor høye færøyske fisket, som fortsetter på et nivå som ikke er bærekraftig."

Men Færøyene fortsatte å holde på sitt,

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte sin færøyske kollega, Kaj Leo Johannesen, i Tórshavn i mai i år

© SMK/Kureren
og i mai gikk EU hardere til verks. Da annonserte EU-kommisjonen i Brussel at sanksjoner ville komme på tale dersom færøyske myndigheter ikke gjenopptar forvaltningssamarbeidet. Sanksjonene ville kunne inkludere importforbud på færøysk sild og likende arter, samt begrensninger på adgangen færøyske fiskefartøy har til havner i EU-området. Tiltakene vil kunne treffe den færøyske fiskerinæringen hardt.

"Fredsønsker" fra Færøyene
Færøyenes fiskeriminister, Jacob Vestergaard, beklager nå at EU og Norge er villige til å gå så langt som å knekke den færøyske økonomien i denne konflikten. I et nylig brev til EU-kommisjonen, offentliggjort i dag, bruker Vestergaard krigsretorikken når han beskriver fremgangsmåten til Norge og EU.

"I stedet for å innføre en økonomisk boikott av Førøyene," skriver Vestergaard til EUs fiskerikommisjonær Maria Damanaki, ber regjeringen i Tórshavn om at "partene søker å løse uenighetene på fredelig vis, i henhold til folkeretten." Vestergaard hevder at motpartens trusler om sanksjoner bryter med folkeretten.

Vestergaard skriver at han er svært skuffet over EUs fremgangsmåte i saken, og han levner motparten liten forhandslingsvilje. "Det er vanskelig å se dette som noe annet enn misbruk av økonomisk makt mot et svært lite land, som er fullstendig økonomisk avhengig av sine havressurser," skriver fiskeriministeren.

Overfor det norske fiskeridepartementet har tonen fra Færøyene vært dempet de siste månedene. Statsminister Jens Stoltenberg besøkte sin færøyske kollega i Tórshavn i mai i år, der fiskerikonflikten var et sentralt samtaleemne. Også under besøket av Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i forrige uke var emnet sentralt. Den danske statsministeren ville ikke ta avstand fra EUs sanksjonstrusler, men hun lovte å jobbe for at det ikke skulle komme så langt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no