See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 04.11.2013 - Færøyene stevner EU over fiskeriboikott, ikke Norge
» 04.10.2013 - Færøyenes statsminister beklager tvilsom norsk boikott
» 25.06.2013 - Færøyene straffes i fiskerikonflikt med EU og Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra det norske sildefisket
© Roar Bjånesøy/NSS/Kureren
Politikk | Økonomi - Færøyene

Sildekrig: Færøyene stevner EU inn for domstol

Færøyenes statsminister Kaj Leo Johannesen

© Løgmansskrivstovan/Kureren
Kureren, 16. august 2013
- Regjeringen på Færøyene har stevnet EU inn for en internasjonal domstol etter at øygruppen føler seg truet av "ulovlige tvangsmidler" og "maktbruk" fra Brussel. EU og Norge vil stenge havnene for færøysk fisk etter en kvotestrid om norsk vårgytende sild.

Konflikten omkring de færøyske kvotene av sildebestanden i Norskehavet er blitt fullstendig fastlåst. Færøyenes statsminister Kaj Leo Johannesen har i månedsvis skreket opp om at EU "truer" øygruppen og har gått bort fra "fredelige virkemidler" i kvotestriden. Men den lille øynasjonen høres ikke i Brussel, og på langt nær i europeiske medier.

Striden baserer seg i forskningsrapporter som viste at stammen norsk vårgytende sild nå i større grad holder til i færøyske farvann, hvorpå regjeringen i Tórshavn krevde en større del av kvotene. Stammen deles av Færøyene, EU, Norge og Russland. Ifølge EUs fiskerikommisjonær Maria Damanaki fastsatte Færøyene sine egne kvoter ensidig uten å ville forhandle. Ifølge statsminister Johannesen ble Færøyene utelukket fra kvoteforhandlingene etter at de hadde fremsatt et krav om høyere kvoter.

Kort fortalt hevder EU at Færøyene nå tjuvfisker på sildestammen etter å ha brutt forhandlingene og fastsatt sin egen, tredoblede kvote. Dermed er det færøyske sildefisket, ifølge Damanaki, ikke bærekraftig, og færøysk sild og makrell må utestenges fra EU-markedet. I tillegg har EU-kommisjonen og -parlamentet vedtatt å stenge færøyske fiskebåter ute fra havner i EU, noe som vil gi store problemer til fiskerinæringen på Færøyene.

Les mer om fiskerikonflikten mellom EU og Færøyene i denne artikkelen: "Færøyene straffes i fiskerikonflikt med EU og Norge".

Statsminister Johannesen har i løpet av sommeren prøvd å få EU-toppene i tale. Johannesen har understreket at Færøyene er mer enn klare til å forhandle om sildekvotene, og at de krever at EU og Norge kommer tilbake til forhandlingsbordet. De varslede tvangstiltakene fra EU "er imot folkeretten" har Johannesen påpekt flere ganger.

Støtte dra Danmark og Island
Men selv med diplomatisk hjelp fra Danmark, som fortsatt tar hånd og Færøyenes utenrikspolitikk, har Johannesens budskap ikke nådd frem i Brussel. Danskene var blant de få so

Tospann: EUs fiskerikommisjonær Maria Damanaki og Norges fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

© Fiskeri- og kystdepartementet/Kureren
m ved månedsskiftet stemte mot EU-sanskjonene mot Færøyene, mens fiskerikommisjonær Damanaki klarte å overbevise et flertall i EU-kommisjonen om at Færøyene måtte straffes hardt for sitt "ikke-bærekraftige" sildefiske.

Vedtaket i Brussel innebærer at forhandlingslinjen er avsluttet. Nå stenges EU-markedet for færøysk sild og makrell. Samtidig nektes færøyske trålere og andre fiskeskøyter å anløpe EU-havner, selv de danske. Dermed kommer også danskene i den høyst underlige situasjonen at de må boikotte en del av sitt såkalte "Rigsfællesskab". De selvstyrte danske territoriene Færøyene og Grønland er ikke del av EU.

Nå er det bare Island som gir full støtte til det færøyske standpunktet. Også islendingene lar seg irritere over den harde tonen fra Brussel overfor de små nordiske nabostatene i Nord-Atlanteren, og i Reykjavik er det frykt for at EU kan treffe liknende straffetiltak mot de islandske fiskeriene. Regjeringen på Island mener også at EUs utspill er i strid med folkeretten, som krever at fiskerikvoter fastsettes i forhandlinger og ikke under press om en handelskrig.

Dermed annonserte Færøyenes statsminister Johannesen i dag annonsert at øygruppen, med støtte fra Island, tar folkerettslige skritt mot EU. I en pressemelding fra regjeringen i Tórshavn, som foreligger Kureren, annonseres det at Færøyene i dag har "oversendt EUs bruk av økonomiske tvangsmidler i forbindelse med norsk vårgytende sild til en voldgiftsdomstol" som forvalter FNs Havrettskonvensjon.

Ifølge den færøyske statsministeren, burde dette blant annet bety at EU nå må legge sanksjonene på is. "I henhold til folkeretten er partene i en konflikt forpliktet til å avstå fra tiltak som kan påvirke rettens beslutning, og generelt ta steg som kan forverre eller utvide konflikten når den har blitt overført til en internasjonal domstol," heter det fra Tórshavn.

Med utspillet håper Johannesen at han klarer å stanse eller i det minste utsette EUs sanksjoner mot Færøyene og i s

Nyfisket norsk sild

© Gustav Sæter/NSS/Kureren
iste rekke tvinge EU og Norge tilbake til forhandlingsbordet. "EUs hensikter om å innføre ensidige økonomiske tvangstiltak mot Færøyene har allerede forsuret den gjensidige respekten," sier Johannesen, som dermed innrømmer at det i eventuelle fremtidige forhandlinger vil være vanskelig å komme frem til en løsning.

Norge støtter EUs straffetiltak
Norge er en sentral part i saken om sildekvotene, og har sammen med EU og Russland redusert dette fisket for å gjenoppbygge den antatt truede stammen. Selv om statsminister Jens Stoltenberg besøkte Johannesen i Tórshavn i mai i år, har norske myndigheter likevel prøvd å holde en lavest mulig profil i denne striden. Den norske holdningen er på linje med EU, men med et ønske om ikke å stikke seg frem.

"Selv om Norge vil forfølge forhandlingssporet med full kraft, må vi konstaterer at manglende realisme fra Færøyene, og også Island når det gjelder makrell, har ført oss opp i en vanskelig situasjon," sa fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen på tirsdag i en kommentar til EUs sanksjoner mot Færøyene.

Berg-Hansen hadde da vært i møte med de norske fiskeriorganisasjonene, som alle hadde krevd at Norge slutter seg til EUs straffetiltak mot Færøyenes "uansvarlig fiske", ifølge departementet.

"Jeg oppfatter næringsorganisasjonene som samstemte og konstruktive når det gjelder nødvendigheten av videre tiltak mot uansvarlig fiske. Slike videre tiltak vil i første omgang omfatte et forbud mot landing av fangster av norsk vårgytende sild fra færøyske fiskefartøy," uttalte Berg-Hansen.

"Vi vil også se videre på nødvendige tiltak for å hindre at eksporten fra Færøyene tar veien om Norge, når EU innfører et import- og transittforbud som har mer omfattende virkning enn bare forbudet mot å ilandføre fisk direkte fra fiskefartøyene," annonserte fiskeridepartementet på tirsdag.

Dermed kan færingene kun stole på samarbeidet med Island. Danmark er bakbundet av EUs vedtak og Norge er enig i sanksjonspolitikken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no