See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 04.10.2013 - Færøyenes statsminister beklager tvilsom norsk boikott
» 16.08.2013 - Sildekrig: Færøyene stevner EU inn for domstol
» 25.06.2013 - Færøyene straffes i fiskerikonflikt med EU og Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Norges fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) og Færøyenes statsminister Kaj Leo Holm Johannesen i Stortinget forrige uke
© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
Politikk | Økonomi - Færøyene

Færøyene stevner EU over fiskeriboikott, ikke Norge

Færøyenes statsminister Kaj Leo Holm Johannesen stevner EU innfor WTOs tvistedomstol

© Løgmansskrivstovan/Kureren
Kureren, 4. november 2013
- Regjeringen på Færøyene har i dag klaget inn EU til Verdens handelsorganisasjon (WTO) etter at Europa har stengt grensene for færøyske fiskeriprodukter. Også Norge har stengt sine havner for færøysk fisk, men stevnes ikke. "Det blir noe annet," sier en talsmann til Kureren.

Tonen var høflig da Norges nye fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i dag møtte sin færøyske kollega Jacob Vestergaard i Oslo. Men Aspaker gjentok sin forgjengers klage over at "Færøyene ensidig har fastsatt kvotene på makrell og nå i år også på norsk vårgytende sild."

Færøyene hevder å ha bevis for at silden og makrellen nå i større grad oppholder seg i landets farvann, og krevde derfor en større andel av kvotene fra EU, Russland og Norge, som også fisker på den samme bestanden. Men disse brøt forhandlingene med Færøyene, og dermed fastsatte Færøyene sine egne, økte kvoter.

Som en reaksjon på denne kvoteøkningen har EU bannlyst all færøysk sild og makrell fra markedet sitt, og stengt havnene for færøyske fiskerbåter. Fiskeridepartementet i Oslo uttalte i sommer at det var "glad for at EU vil innføre importforbud for sild og makrell fra Færøyene," og innførte et liknende forbud og "nødvendige tiltak for å hindre at eksporten fra Færøyene tar veien om Norge."

Fiskeriminister Aspaker signaliserte i dag at hun ville holde fast på linjen til sin forgjenger. "Vi kommer til å arbeide for å ivareta våre egne nasjonale, legitime interesser. De som fisker makrell og sild i Norge er like avhengige av dette som yrkesbrødrene deres på Færøyene," sier Aspaker i en pressemelding i dag.

På Færøyene konsentrerer man seg imens om motparten EU og beholder silkehanskene på overfor Oslo.

Nå tar Færøyene saken til WTO. Ifølge regjeringen i Torshavn er ikke straffetiltakene fra EU iverksatt for å bevare stammen av norsk vårgytende sild. "Tvangstiltakene mot Færøyene er innført for å beskytte EUs egne industrielle fiskerinteresser," hevder regjeringen i en pressemelding i dag. Det minnes om at det fortsatt pågår forhandlinger om kvotene, og at tvangstiltakene dermed er ulovlige.

Ifølge statsminister Kaj Leo Holm Johannesen har WTO-klagen også noe med størrelsesforholdet mellom enorme EU og bitte lille Færøyene å gjøre, der førstnevnte naturligvis utgjør en vesentlig maktfaktor. Færøyene har "en økonomi som er helt avhengig av fiskeriene, som drives av eksporten av fiskeprodukter," minner han om i dag. "EU misbruker sin posisjon på en urettferdig måte," legger han til.

"Med Norge er det noe annet"
Men hvorfor har Færøyene ikke klaget inn

Uønsket i EUs og norske havner: Færøysk fiskerifartøy

© Páll Steffansson/Kureren
Norge for WTO i samme slengen? På spørsmål fra Kureren, sier talsmann Páll Holm Johannesen på statsministerens kontor i Torshavn at Norge og EU ikke kan sammenliknes.

"Selv om regjeringen på Færøyene stiller seg tvilende til om de norske tiltakene er konsistente med WTO-regelverket, er det ikke noen fakta i saken som gir oss impulser til å gå videre med en slik klage i henhold til WTO-avtalen," er det ulne svaret fra talsmann Johannesen. "Dessuten er ikke bare tiltakene EU har vedtatt forkjellige fra de norske, men også det rettslige grunnlaget er forskjellig," fortsetter han.

Kureren intervjuet for en måned siden statsminister Johannesen om hvorfor han og regjeringen på Færøyene har holdt en så mye lavere profil overfor Oslo enn Brussel.

Statsministeren var svært tilbakeholden. Han påpekte at "de norske tiltakene ikke er basert på de samme premissene som EUs tiltak." Men statsministeren sa også at "Færøyene har betenkeligheter mot den folkerettslige lovligheten i de norske tiltakene, og disse betenkelighetene har vi også fremlagt for norske myndigheter."

Les mer hele intervjuet med en færøyske statsministeren i denne artikkelen: "Færøyenes statsminister beklager tvilsom norsk boikott".

Island og Danmark støtter Færøyene
Færøyene har fått full støtte for sitt syn fra kollegaene på Island, som også krever større makrell- og sildekvoter i Nord-Atlanteren. Danmark, som formelt har overhøyhet over Færøyene (øygruppen er ikke med i EU), har gitt sin fulle diplomatiske støtte til Johannesen, men ikke lyktes i å overbevise kollegaene i Brussel til å avstå fra de ødeleggende sanksjonene mot Færøyene.

Norge, derimot, har samkjørt seg med EUs fiskerikommissær Maria Damanaki, bekreftet tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i juli i år. Da beklaget hun også "manglende realisme fra Færøyene" og var langt mindre diplomatisk i ordvalget enn færøyske myndigheter er overfor Oslo.

Heller ikke fra vår nye fiskeriminister Aspaker strømmet det hjertevarme overfor den lille naboen i vest. "Det er viktig for meg å møte og etablere gode relasjoner til kollegaer fra land som vi må samarbeide med," uttalte hun etter møtet med sin færøyske kollega. "Må samarbeide med ", ikke "ønsker å samarbeide med".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no