See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse
» 22.01.2014 - Salg av nye boliger stuper i Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Saharawiere protesterer jevnlig mot den marokkanske okkupasjonen
© CJCYL/Kureren
Økonomi - Innenriks | Vest-Sahara

Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara

Det har også kommet til protester mot Total i Vest-Sahara

© WSRW/Kureren
Kureren, 12. mars 2014
- Blant de største investeringene Oljefondet har gjort er i det franske oljeselskapet i Total. Men dette kan nå bli historie. Etikkrådet varsler en vurdering om Oljefondet bør selge seg ut av Total på grunn av selskapets lovstridige engasjement i Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko.

Etikkrådet skal i løpet av året undersøke om det franske oljeselskapet Totals engasjement i mineralressursutvinning i Vest-Sahara bør føre til en utelukkelse fra Oljefondet. Dette går frem av Etikkrådets årsmelding, som nå er blitt offentliggjort.

"Etikkrådet vil fortsette å følge med på selskaper som opererer i områder der det er en særlig risiko for at selskapene kan bidra til konflikt eller medvirke til menneskerettighetsbrudd. Basert på virksomhet Etikkrådet allerede kjenner til, vil det være naturlig å følge særlig med på mineralressursutvinning i Vest-Sahara", skriver rådet i sin melding.

I 2002 fastlo FNs juridiske kontor at videre oljeleting i Vest-Sahara vil være i strid med folkeretten, siden Vest-Sahara er okkupert av Marokko og befolkningen der ikke fritt får utnytte sine egne naturressusrser. Likevel inngikk franske Total nye avtaler om oljeletting i Vest-Sahara i 2002, 2003, 2011 og 2012.

Og i januar bekreftet det franske selskapet at det hadde fornyet avtalen med Marokko for enda et år. I en rapport publisert i september anslår den internasjonale grupperingen Western Sahara Resource Watch (WSRW) at Total må ha investert rundt 75 millioner dollar i legevirksomhet på det omstridte territoriet bare i det siste året.

I fjor sommer forklarte Etikkrådet at man ikke ønske å vurdere Total-aksjen fordi Finansdepartementet normalt trenger lang tid på å følge opp rådets anbefalinger. Finansdepartementets treghet ville dermed ende med at Totals lisensperiode var avsluttet innen departementet hadde behandlet Etikkrådets konklusjon, ifølge den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Komiteen minner om at "Oljefondet tidligere har ekskludert det amerikanske selskapet Kerr-McGee som arbeidet på Totals naboblokk i Vest-Sahara. Kerr-McGee hadde en kortere lisensperiode, et mindre lisensareal, samme unnskyldninger og samme avtalepartner som Total. Og ifølge Etikkrådets tidligere leder er det større grunn til å ekskludere Total-aksje

Den saharawiske flyktningleiren Dakhla, i ørkenen i Algerie

© FN/Kureren
n enn det var for Kerr-McGee i sin tid."

Bekymringer angående rettigheter til det saharawiske folket har blitt avvist av Total, som sier de ikke ønsker å engasjere seg i politikk. Selskapet ønsker heller ikke å svare på noen spørsmål knyttet til sine planer i Vest-Sahara.

"Total har blitt en av de største hindrene for å finne en løsning på konflikten i Vest-Sahara. Hva slags interesse vil Marokko ha i å bidra til å finne en løsning på konflikten så lenge de samarbeider med Total i å lete etter olje i Vest-Sahara?" spør Erik Hagen, som leder Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Oljefondet har investert over 14 milliarder i Total, noe som tilsvarer nesten 3.000 kroner per nordmann.

Uendelig konflikt
Fra 1884 til 1975 var Vest-Sahara et spansk protektorat kjent som Spansk Sahara. Idet Spania trakk seg ut i 1975, tok Marokko og Mauritania kontroll over landområdet, og etter at Mauritania også trakk seg ut i 1979, sto Marokko igjen som de facto administrasjonsmakt.

Etter geriljakrigen fra 1975 til 1991 mellom Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, ble det forhandlet frem en våpenhvile der de to partene delte området.

Siden da har tre firedeler av territoriet vært kontrollert av Marokko, mens Polisario i hvert fall delvis har kontrollert den resterende firedelen med ufruktbare ørkenområder i innlandet, den såkalte frisonen. Området er lite beboelig, og majoriteten av saharawiene lever i de sahrawaiske flyktningleirene midt i Sahara-ørkenen i Tindouf-provinsen sørvest i Algerie.

Gjennom FN-operasjonen MINURSO har FN siden 1991 arbeidet for at det avholdes en folkeavstemning i Vest-Sahara for å avgjøre spørsmålet om uavhengighet. Men prosessen har blitt spolert av marokkanerne og stoppet totalt opp.

Les mer om konfliktene om naturressursene i Vest-Sahara i denne artikkelen: "EU får "tyvfiske" utenfor okkuperte Vest-Sahara".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no