See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Boligsalget stuper i Norge
© Selvsalg/Kureren
Økonomi - Innenriks

Salg av nye boliger stuper i Norge

Pessimistisk: Per Jæger i Boligprodusentenes Forening

© Johnny Syversen/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Salget av nye boliger stuper i Norge, ifølge boligbyggerbransjen. På landsbasis falt salgstallene med 34 prosent i fjerde kvartal 2013, sammenlignet med fjerde kvartal året før. Og i Oslo var fallet på hele 47 prosent.

Året 2013 ble avsluttet med relativt god fart på igangsettingen av nye boliger, men med overraskende svake tall for salg av de samme boligene. I forhold til 4. kvartal 2012 var det en nedgang i salget på hele 34 prosent, viser tall som i dag ble lagt frem av Prognosesenteret AS og Boligprodusentenes Forening.

Det er fortsatt store variasjoner i utviklingen mellom byggtypene, noe som blant annet skal skyldes utviklingen i Oslo. Siden det stort sett bygges leiligheter i Oslo, betyr en nedgang i igangsatte boliger på 15 prosent fra 2012 til 2013 i hovedstaden mye for den totale leilighetsbyggingen.

På landsbasis gikk antall igangsatte leiligheter ned med 10 prosent fra 2012 til 2013, mens det faktisk var en økning for småhus og eneboliger, på henholdsvis 9 og 7 prosent, ifølge de nye tallene. Dette bildet var enda mer utpreget for salget. Det viste et fall på hele 24 prosent for nye leiligheter, som en konsekvens av at samlet salg av boliger falt med 47 prosent i hovedstaden.

Salget av småhus gikk derimot opp med 6 prosent, mens det var en salgsnedgang på 5 prosent for eneboliger. Det er særlig salget av leiligheter som stuper.

Tallene viser at igangsettingen av boliger i 2013 ligger 6,1 lavere enn i 2012. Salget av nye boliger i 2013 ligger 11,8 under nivået i 2012.

"Siste halvdel av 2013 trekker salget kraftig ned," forklarer Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Spesielt i Oslo har det vært dårlig salg, og vendepunktet i markedet synes å ha kommet i fjor høst.

"Igangsettingen i 2013 begynte svakt, men tok seg noe opp i 2. og 3. kvartal. Også det siste kvartalet viste greie igangsettingstall, selv om de ikke kunne måle seg med 4. kvartal 2012, sier Jæger.

"Vi er bekymret for igangsettingen boliger fremover, dersom det dårlige boligsalget fortsetter," sier Jæger. "Boligbransjen opplever at tilgangen på finansiering fra bankene fortsatt er vanskelig og vi merker også at endringen av garantiordningen fastsatt i Bustadoppføringslova, som kom i 2011, nå slår inn for alvor. Over 30 prosent av spurte bedrifter at det er vanskelig å stille denne garantien. Dette vil påvirke boligbyggingen fremover," legger Jæger til.

"Vi ønsker å gi regjeringen honnør for de varslede forenklinger i plan- og bygningsloven med forskrifter. Disse endringene vil kunne medføre billigere boliger for folk flest. Vi gjentar våre krav som vi mener må hensyntas snarest mulig," avslutter Jæger.

Ifølge Boligprodusentenes Forening må "utviklingen i både igangsetting og salg i 2013 for øvrig sees i sammenheng med at bankene økte kravet til forhåndssalg i nye boligprosjekter, at Husbanken gikk tom for penger både til grunnlån og startlån og nye garantibestemmelser for boligbyggerne (fra 3 prosent i to år av prisen til 5 prosent i fem år)."

Nordmenn venter boligprisfall
Og den negative utviklingen i boligprisene i Norge i de siste månedene har gjort nordmenn pessimistiske. I desember viste en undersøkelse at hele 35 prosent trodde at boligprisene ville falle fremover i 2014, mot bare 8 prosent på samme tid i fjor

Undersøkelsen ble gjennomført for selskapet Garanti Eiendomsmegling. Selskapet skyldte i stor grad på pressen, som skal ha skrevet for negativt om prisutviklingen på boligmarkedet.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Rekordmange nordmenn venter boligprisfall".

Men det pessimistiske synet på boligmarkedet blant norske forbrukere er ikke kun forankret i negative medierapporter. Det avspeiler også en reell oppbremsing av boligprisutviklingen i landet, der flere regioner opplevde en nedgang i prisene i løpet av 2013.

Den negative prisutviklingen har vart i flere måneder og boligprisene på landsbasis falt med 5,9 prosent siden mai i fjor, viste tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), som ble publisert i desember.

Les mer om fallet i boligprisene i denne artikkelen: "Boligprisene har falt 6 prosent siden mai".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no