See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Illustrasjonsbilde
© Bisnode/Kureren
Økonomi - Innenriks

Rekordmange nordmenn venter boligprisfall

Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling

© Garanti Eiendom/Kureren
Kureren, 12. desember 2013
- Den negative utviklingen i boligprisene i Norge i de siste månedene gjør nordmenn pessimistiske. En ny undersøkelse viser at hele 35 prosent tror at boligprisene vil falle fremover, mot bare 8 prosent på samme tid i fjor. Likevel endres ikke kjøpsplanene og troen på boliginvesteringer.

Mer enn én av tre nordmenn tror prisene på boligeiendom vil fortsette å falle, ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Opinion Perduco for Garanti Eiendomsmegling. Selskapet skylder på pressen, som skal ha skrevet negativ om prisutviklingen på boligmarkedet.

Undersøkelsen ble gjennomført i oktober-november blant et tilfeldig utvalg av 1.900 nordmenn, og den viser at mens 35 prosent tror prisene vil falle, tror like mange på uendrete priser. Kun 23 prosent tror boligprisene vil øke i de neste 12 månedene.

"Det er egentlig ganske dramatisk at så mange som 35 prosent nå forventer prisfall," sier Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling. "I de syv siste målingene våre har det vært mellom fire og ti prosent som har forventet prisfall. Mediefokus på boligbobler siste tiden kan ha bidratt til holdningsendringen," legger han til.

Det er større forventninger til prisfall fremfor prisvekst det kommende året i alle aldersgrupper, men noen er mer positive enn andre. "Vi ser at forventningene til prisvekst fremover øker jo yngre man er," sier Drogseth.

Troen på prisvekst er høyest i Tromsø (40 prosent), Drammen (39 prosent) og Trondheim (35 prosent). Det er også i Tromsø at prisutviklingen på boliger har vært mest positiv det siste året. Derimot er det folk i Bodø og Oslo som i størst grad forventer prisfall på boliger, og henholdsvis 49 og 45 prosent tror på et fall.

Hver tiende på boligjakt
Samtidig har én av ti nordmenn planer om å kjøpe bolig i neste 12 månedene. På topp finner vi Drammen og Fredrikstad, hvor hele én av fem har planer om dette, fulgt av Bergen og Oslo hvor én av syv sier det samme.

"Hver tiende av oss planlegger boligkjøp. Men det interessante er at dette ikke er spesielt annerledes enn tidligere. I mange år har omtrent hver tiende nordmann vært på boligjakt og jo yngre man er, desto flere planlegger boligkjøp kommende året," sier Drogseth. Boligjakten lar seg dermed ikke påvirke av de negative prisutsiktene.

Uenighet om det er et godt kjøpstidspunkt
På spørsmål om det er et godt eller dårlig tidspunkt å investere i bolig nå, viser undersøkelsen at det er jevnt mellom de som svarer godt eller dårlig. 37 prosent svarer at det nå er et godt tidspunkt å investere i egen bolig, 31 prosent mener det er et dårlig tidspunkt, mens 32 prosent svarer vet ikke. For tre år siden mente et knapt flertall (52 prosent) at det var godt tidspunkt.

"Men interessant nok er det litt flere som mener at det er et godt tidspunkt å investere i bolig nå enn de som svarer at tidspunktet er dårlig. Dette betyr at det langt ifra er noen krisestemning på boligmarkedet og at de fleste forventer god avkastning over tid," konkluderer Drogseth.

Jo eldre man er, desto flere mener at nå er et godt tidspunkt for boligkjøp. Blant dem over 60 år, mener hele 45 prosent at det nå er et godt tidspunkt å investere i egen bolig, mot 27 prosent blant de under 30 år.

Boligprisene har falt 6 prosent
Men det pessimistiske synet på boligmarkedet blant norske forbrukere er ikke kun forankret i negative medierapporter. Det avspeiler også en reell oppbremsing av boligprisutviklingen i landet, der flere regioner har opplevd en nedgang i prisene i løpet av 2013.

Den negative prisutviklingen har vart i flere måneder og boligprisene på landsbasis har falt med 5,9 prosent siden mai i år, viste tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), som ble publisert den 2. desember, altså før den aktuelle forbrukerundersøkelsen ble utført.

Og ifølge EFF er det "sannsynlig at vi i desember har en negativ 12 måneders vekst for første gang siden 2009." Også salget av boliger går tregere og det var i november et usedvanlig stort antall boliger til salgs på markedet, ifølge undersøkelsen.

Også OBOS-prisene sank med 0,8 prosent i november. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 40.501 kroner. Kvadratmeterprisen er 0,8 prosent lavere enn i oktober, og 1,4 prosent lavere enn i november 2012. Hittil i år har prisene falt med 2,5 prosent, meldte OBOS for en uke siden.

Les mer om fallet i boligprisene i denne artikkelen: "Boligprisene har falt 6 prosent siden mai".

Det trege boligmarkedet og negative utsynet på boligprisene faller også med at norske forbrukere generelt sett har snudd fra en lett optimistisk til en lett pessimistisk innstilling. Forbrukertillitsindeksen for november 2013 fra Opinion Perduco viser at det har vært en negativ trend i flere måneder, og at norske forbrukere er mer pessimistiske i forhold til egen og nasjonal økonomi enn på flere år.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no