See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse
» 22.01.2014 - Salg av nye boliger stuper i Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Norsk industri har store forventninger for 2014 (illustrasjonsbilde)
© Veidekke/Kureren
Økonomi - Innenriks

Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport

Stein Lier-Hansen leder bransjeorganisasjonen Norsk Industri

© Norsk Industri/Kureren
Kureren, 5. februar 2014
- I 2013 hadde norsk industrieksport en svakere vekst enn forventet. Men optimismen er tilbake, og norsk industri har store forventninger for 2014. Hovedårsakene er en svekket kronekurs, samt utsikter for ny vekst på flere av de viktigste eksportmarkedene.

I fjor spådde bransjeorganisasjonen Norsk Industri en vekst på seks prosent i industriomsetningen. Men flere av de forventede storkontraktene for norsk industri ble ikke realisert, og den sterke kronen gjorde det vanskelig for eksportbedriftene å konkurrere internasjonalt.

Men etter flere års sterk valuta, kan 2014 bli et år der en svekket kronekurs for alvor gir positive utslag på bunnlinjen i industrien, ifølge bransjeorganisasjonen. Det er Norsk Industris Konjunkturrapport 2014, som ble lagt frem tirsdag, som konkluderer slik. Men om kursen virkelig holder seg lav gjennom 2014, vet man først om ett år.

2014 blir "et mer normalt år"
Ifølge rapporten ser 2014 ut til å bli "et mer normalt år" for norsk industri, og det er forventninger om fire prosent vekst i omsetningen og eksporten. Og ettersom det tar tid før de store markedene for norsk industri i eurolandene kommer til hektene, vris eksporten stadig mer over mot Asia.

I rapporten spås det samtidig et uendret antall fast ansatte i den norske industrien, mens antall innleide trolig vil reduseres med to prosent. Selv om behovet for ingeniører og sivilingeniører fortsatt er stort, oppleves arbeidsmarkedet som klart mindre stramt. Behovet for fagarbeidere er langt lavere enn i fjor, og dette er tilgjenglig på dagens arbeidsmarked, ifølge rapporten.

Men den pågående uroen på det internasjonale valutamarkedet kan raskt endre premissene for norsk eksportnæring, "slik vi har sett så mange ganger før," påpekes det i rapporten.

Kronekursen gir ringvirkninger
Kronekursen har nemlig svekket seg med drøye to prosent i løpet av fjoråret, etter tre år med en styrket valuta. Og alt tyder ifølge bransjeorganisasjonen på fortsatt svekket kronekurs i år. Men hvor mye kursen eventuelt vil svekke seg, er fortsatt uklart såpass tidlig i året.

Ifølge rapporten kommer uroen på det internasjonale valutamarkedet i form av "kastevinder" og medfører store endringer, som i seg selv er krevende. Kursendringene forårsaker hyppige og krevende reforhandlinger med kunder og underleverandører og vanskeliggjør planlegging.

"Svekket krone verdsettes av de fleste, men akkurat som resultatene i industrien gradvis forverres ved styrket kronekurs, så bedres de tilsvarende gradvis når kronen svekker seg. Ettersom ledelsen må respondere raskt ved større problemer, mener vi det er en viss asymmetrisk respons på kronekursens endringer," sier Norsk Industri i sin rapport.

Ny optimisme
Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, erkjenner i dag at prognosene for 2013 slo feil og at fjoråret ble en skuffelse for industrien. Men har er relativ positiv foran 2014.

"I fjor spådde vi seks prosent vekst i industriomsetningen. Vi trodde at industrien ville bli drevet framover, primært av impulsene fra norsk sokkel. Så forsvant flere store offshorekontrakter til Asia, noe som bidro til at 2013 ble svakere enn vi trodde i januar i fjor."

"Vi tror ikke på tilsvarende feilmarginer i år. Men et pågående og sterkere kostnadsfokus hos oljeselskapene og leverandørene, med virkninger utover i året, kan vise seg å dra ned forventningene i leverandørindustrien mer enn hva som avspeiler seg i vår rapport," sier Lier-Hansen i en uttalelse.

Lederen i Norsk Industri mener at "impulsene fra olje- og gassindustrien har vært som en magnet for mange industribedrifter. I årets utgave av Konjunkturrapporten har vi skilt ut de bedriftene som har 30 prosent eller mer av sin omsetning til olje- og gassindustrien og/eller leverandørindustrien. Hvis 30 prosent eller mer av leveransene går til dette markedet, så påvirkes hele bedriften."

"Men etterdønningene av svak etterspørsel, særnorsk kostnadsvekst og sterk valuta sitter ennå i hos mange bedrifter. Det vil være avgjørende for industriens konkurranseevne at vi får et meget nøkternt lønnsoppgjør i år", konkluderer han.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no