See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil måtte samarbeide med Coop: Administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000
© HSHorg/GNU/Kureren
Økonomi - Innenriks

Mot to monopolister i matvarebransjen i Norge

Vil måtte samarbeide med Rema: Administrerende direktør Svein Fanebust i Coop

© Coop/Kureren
Kureren, 13. desember 2013
- Mens Ica og Norgesgruppen venter på at Konkurransetilsynet godkjenner samarbeidsavtalen deres, har de to andre matgigantene, Rema og Coop, i dag inngått en samarbeidsavtale. Dette er "et varsel om høyere priser, dårligere utvalg og lavere kvalitet," advarer forbrukerråd Randi Flesland.

Rema og Coop melder i dag at disse to storaktørene også vil søke å samarbeide om innkjøp og distribusjon dersom Konkurransetilsynet godkjenner samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen. Men de to selskapene understreker at de foretrekker et "nei" fra Konkurransetilsynet og å fortsette å være konkurrenter.

Dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner samarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen (Kiwi, Spar, osv.), vil Coop Norge og Rema 1000 starte et felles innkjøpsselskap. Avtalen er allerede signert, og innkjøpsselskapet har fått navnet Core. Det nye selskapet eies 50/50 prosent av de to partene, heter det i en pressemelding fra selskapene.

"Vi har inngått avtalen for å sikre vår konkurransekraft og forbrukernes interesser i en dagligvarebransje med stadig skjevere konkurranse. Gjennom et felles innkjøpsselskap kan vi fremforhandle innkjøpspriser og betingelser som sikrer at vi fortsatt kan konkurrere hardt om kundene," sier lederne i Coop, Svein Fanebust, og Rema, Ole Robert Reitan, i en felles uttalelse i dag.

Men Coop og Rema har lagt inn en klausul i sin samarbeidsavtale som innebærer at den annulleres dersom avtalen mellom Ica og Norgesgruppen "i sin helhet" blir stoppet. Med dette ønsker de to aktørene å legge press på Konkurransetilsynet, som fortsatt har førstnevnte avtale oppe til vurdering.

"Håper søknaden blir avslått"
Direktørene i både Coop og Rema sier de håper Konkurransetilsynet ikke godkjenner søknaden fra Norgesgruppen og Ica. "Vi mener den beste løsningen vil være at Konkurransetilsynet stopper avtalen mellom Norgesgruppen og Ica. Avtalen gir Norgesgruppen en markedsmakt som er skadelig både for konkurransen i dagligvarebransjen og for norske forbrukere," sier Fanebust i Coop.

Han mener at "denne avtalen vil rokke så kraftig ved konkurransevilkårene i dagligvarebransjen, at vi må inngå et innkjøpssamarbeid med Rem

Må vurdere to avtaler: konkurransedirektør Christine Meyer

© Konkurransetilsynet/Kureren
a 1000 for å kunne opprettholde vårt omfattende butikknett og tilby våre kunder varer til lave priser."

Også Reitan hevder at "dette er vår nødutgang for å sikre konkurranse og dermed et godt vareutvalg og fortsatt lave priser for kundene våre. ICA/Norgesgruppen-samarbeidet gjør det nødvendig for Coop og Rema å gjøre noe for å opprettholde en konkurransedyktig posisjon i det norske dagligvaremarkedet."

Samarbeidet som vil gjennomføres i regi av et eget aksjeselskap, Core, vil kun omfatte innkjøp, ikke distribusjon. Fellesselskapet Core er ment å forhandle innkjøpsbetingelser med leverandørene for både Coop og Rema. Likevel garanterer Fanebust og Reitan at Coop og Rema vil fortsette å være "tøffe konkurrenter" i kampen om markedsandeler og kunder.

Konkurransetilsynet under press
Det varslede samarbeidet mellom Coop og Rema har satt Konkurransetilsynet under sterkt press. Nå har tilsynet to samarbeidsavtaler blant matvaregigantene det må forholde seg til. Ikke uventet meldte derfor tilsynet i dag at det har innkalt Ica og Norgesgruppen til et møte tidlig neste uke for å orientere dem om hvordan saksbehandlingen deres blir påvirket av den nye avtalen mellom Rema og Coop.

"Konkurransetilsynet må nå vurdere om den nye avtalen kan få betydning for vår vurdering av avtalen mellom Ica og Norgesgruppen. Utfallet av denne saken har stor betydning for konkurransen og for forbrukerne, derfor må vi være sikre på at våre vurderinger er riktige," sier konkurransedirektør Christine Meyer i en uttalelse i dag.

Det har vært forventet at Konkurransetilsynets avgjørelse ville bli annonsert i starten av 2014. Men det kompliserende utspillet fra konkurrentene, som i praksis vil bety at Norge får to matvaregiganter med nærmest monopolstilling på innkjøpssiden, kan forsinke tilsynets saksbehandling ytterligere.

Forbrukerrådet opprørt
Direktør Randi Flesland

Skeptisk: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

© Forbrukerrådet/Kureren
i Forbrukerrådet har tidligere advart mot for store maktkonsentrasjoner i det norske matvaremarkedet. I dag sier hun det vil være "uholdbart" dersom de to annonserte samarbeidsavtalene får lov til å materialisere seg.

"Det er bare ett svar på dette, og det er at Konkurransetilsynet setter ned foten for avtalen mellom Norgesgruppen og Ica," sier Flesland i en uttalelse i dag. "Resultatet av en slik avtale vil være at dagligvaremarkedet i Norge i realiteten deles mellom to aktører," advarer Forbrukerrådet.

Norge er allerede i dag et av landene i Europa med størst kjedemakt. "Resultatet er mindre utvalg og høyere priser enn land det er naturlig å sammenligne seg med," ifølge Forbrukerrådet. "Det siste vi trenger er færre og større aktører. Dette vil skvise små og mellomstore leverandører. I tillegg vil få produsenter utvikle nye produkter, siden det finnes få alternative markeder," legger Flesland til.

"Dagligvarekjedenes julegave er et varsel om høyere priser, dårligere utvalg og lavere kvalitet," avslutter hun.

Monopoler på utsalgs- og leverandørsiden
Det er i dag fire store selskaper som totalt dominerer hele matvarebransjen i Norge. Dette er Coop, (Mega, Prix, Obs, Smart klubb), Ica (Ica, Maksi, Rimi), Norgesgruppen (Deli Deluca, Kiwi, Joker, Meny, Spar, Ultra) og Rema (Rema 1000, Narvesen og 7-Eleven).

I 2012 hadde Norgesgruppen og Ica en samlet markedsandel på rundt 51 prosent av det norske markedet, mens Rema 1000 og Coop til sammen hadde en markedsandel på rundt 45 prosent. Dermed hadde mindre og frie aktører kun en resterende markedsandel på minimale 4 prosent.

Også på leverandørsiden er det i ferd med å utkrystallisere seg tre enorme monopolister som komplett dominerer på produksjonssiden. Les mer om monopolistene på leverandørsiden i denne artikkelen: "Ny monopolist står bak 1.300 norske matprodukter".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no