See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton besøkte Ukrainas president Viktor Janukovitsj i presidentpalasset i Kiev
© EU/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina ber om nye tilbud fra EU, Russland

Ukrainas president Viktor Janukovitsj (v) og Russlands president Vlamidir Putin (h)

© Ukrainas presidentkontor/Kureren
Kureren, 12. desember 2013
- Ukrainas president Viktor Janukovitsj fortsetter å spille på to hester. Til EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton gjentok han sitt ønske om å skrive under avtalen med EU, slik han har gjort helt siden november. Samtidig reiser Janukovitsj til Moskva på tirsdag.

President Janukovitsj er en omsvermet mann, i utlandet. For mens Brussel og Moskva kappes om å sikre presidentens underskrift til en frihandels- og samarbeidsavtale, blir Janukovitsj i økende grad politisk isolert i Ukraina. Opposisjonen nekter å forhandle med ham, med mindre han godtar et nyvalg.

Men i Brussel prøvde utenrikskoordinator Ashton i dag å spre litt håp om at Ukraina likevel velger en EU-tilknytning fremfor et nærmere samarbeid med Russland. Ashton er nettopp kommet hjem etter et to dagers besøk i Kiev, og der hadde hun flere møter med Janukovitsj.

"Janukovitsj gjorde det klart at han planlegger å underskrive assosiasjonsavtalen [med EU]," sa Ashton til pressen i Brussel. "Det han snakket om var kortsiktige økonomiske spørsmål som landet står overfor. Og det er mitt syn at disse utfordringene, som er reelle, best kan angripes med en støtte, som ikke kun kommer fra EU-institusjoner, men faktisk gjennom å vise at han har en seriøs økonomisk plan i forbindelse med underskrivingen av assosiasjonsavtalen," forklarte Ashton.

Dette ble særlig av engelsktalende medier i dag tolket som om at Janukovitsj har snudd, og at han nå likevel er villig til å skrive under avtalen med EU.

Men det er selvsagt feil, fordi president Janukovitsj, og selv den enda mer Russland-vennlige statsministeren Nikolai Asarov, helt siden november har uttalt seg i samme ordelag: Ukraina ønsker kun "en pause" i EU-tilnærmingen og bedre økonomiske forsikringer mot Russlands varslede handelssanksjoner og straffetiltak.

Og allerede i går ba Ukrainas statsminister Asarov Brussel om større finansiell hjelp for å være i stand til å bære det økonomiske tapet ved en EU-tilknytning. Ukraina har bedt om å reforhandle den ferdigforhandlede assosiasjonsavtalen. Les mer om Asarovs krav til EU i denne artikkelen: "Ukraina vil ha 20 mrd euro i støtte for EU-tilknytning".

Innad i EU ble da heller ikke utsagnet til Ashton om hennes møte med Janukovitsj tolket som om noe nytt hadde hendt. Elmar Brok, som leder utenrikskomiteen i EU-parlamentet, sa til tyske medier i dag at troverdigheten til Janukovitsj i alle fall "ikke er veldig stor," og at "man vet aldri hva han kommer til å gjøre to timer etter at han har gitt tilsagn til noe."

I og med den synkende tilliten til Janukovitsj, har også vestlige land i dag fulgt opp med å øke presset mot ukrainske styresmakter.

De viktigste opposisjonspartiene i Ukraina ba i går Ashton om å vurdere sanksjoner mot Janukovitsj og medlemmer av regjeringen hans på grunn av politiaksjonene mot demontrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev. I dag ble dette fulgt opp av USA. UD-talskvinne Jennif

Bokserbrødrene Vitali og Vladimir Klitsjko fra opposisjonspartiet UDAR holder appell på Uavhengighetsplassen i Kiev

© UDAR/Kureren
er Psaki sa i Washington at USA "vurderer forskjellige opsjoner, deriblant sanksjoner."

Og etter den mislykkede politiaksjonen mot demontrantene på Uavhengighetsplassen natt til onsdag, samt stadig klarere trusler om vestlige sanksjoner dersom det brukes vold mot demonstrantene, var det svært rolig på plassen natt til torsdag, for første gang på lenge. Demonstrantene, flere tusen i tallet, fikk benyttet anledningen til å gjenreise flere barrikader som opprørspolitiet hadde revet natten før.

Russiske invitasjoner
Mens president Janukovitsj prøver å holde Brussel varm og antyder at han egentlig ønsker en EU-tilknytning, fortsetter imidlertid flørtingen med Moskva. Presidenten skal til Moskva og møte Russlands president Vladimir Putin på tirsdag, 17. desember, og det er flere avtaler om samarbeid som skal underskrives på dette toppmøtet.

I dag vedtok den ukrainske regjeringen en avtaletekst mellom de to landene. Dokumentet "formaliserer de politiske vilkårene for de moderne båndene mellom Ukraina og Russland," heter det i en heller kryptisk melding fra ukrainsk UD i dag. Videre skal det dreie seg om et større antall "økonomiske og humanitære" punkter, samt en liste av andre bilaterale avtaler som skal underskrives av Janukovitsj og Putin.

Opposisjonen tolker neste ukes toppmøte mellom Janukovitsj og Putin som en forberedelse for Ukrainas deltakelse i den Moskva-styrte "Tollunionen" av tidligere sovjetrepublikker, som Hviterussland og Kasakhstan. Et medlemskap i Tollunionen utelukker eksplisitt en EU-tilknytning.

Og selv om regjeringskilder i både Moskva og Kiev har benektet at Janukovitsj vil underskrive en ukrainsk tiltredelse til Tollunionen, gjorde Putin det igjen klart at Ukraina var mer enn velkommen til å delta. Dersom "vennene" i Ukraina ønsket å delta i etableringen av den Moskva-styrte unionen, var Russland "beredt" til å starte dette arbeidet, sa Putin i dag.

Tøffere tone mot Russland
Det sterke russiske presset, som åpenbart hindret Ukraina i å underskrive den ferdigforhandlede assosiasjonsavtalen med EU som planlagt i november, skaper nå grobunn for en voksende konflikt mellom Brussel og Moskva. I EU er det flere og flere som ser seg lei på den imperiebyggende politikken til Putin, som ikke skyr åpne trusler for å tvinge tidligere sovjetrepublikker tilbake til folden.

I dag tok også EU-parlamentet i Strasbourg til orde for "mottiltak" mot Russland dersom Kreml fortsetter det økonomiske presset mot Ukraina. Parlamentet vedtok en uttalelse med en "sterk fordømmelse av det uakseptable politiske og økonomiske presset, koblet opp mot trusler om handelssanksjoner, som Russland utsetter Ukraina for."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no