See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjonChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protestene fortsetter i full kraft på Uavhengighetsplassen i Kiev
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina vil ha 20 mrd euro i støtte for EU-tilknytning

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko (bak til høyre) var med og stoppet politifremrykningen på Uavhengighetsplassen

© UDAR/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Mens demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev feirer seieren over politiet i dag, viser Ukrainas regjering mykere toner overfor EU. Selv den russiskvennlige statsministeren sier nå at han foretrekker en EU-tilknytning, men at Ukraina da må få mer pengestøtte fra Brussel.

Ukrainas statsminister Nikolai Asarov gjorde det i dag klart overfor lokale medier at han ønsker nye forhandlinger med EU om den allerede ferdigforhandlingene assosiasjonsavtalen. Men i Brussel måtte man ta inn over seg at kostnadene for en EU-tilknytning skyter i været for Ukraina.

"De som har samlet seg på Uavhengighetsplassen krever at det blir underskrevet en assosiasjonsavtale med EU. Regjeringen er også for at man underskriver denne avtalen så raskt som mulig, men vi må sørge for betingelser som minimaliserer kostnadene for den ukrainske økonomien," understreket Asarov under et regjeringsmøte i dag.

Og Asarov hadde kravene klare. "Vi har invitert EU-kommisjonen til å overveie betingelsene som industrien og økonomien vår som helhet vil måtte leve under. Vi foreslår å løse denne saken ved at Ukraina tilbys finansiell hjelp. Vi har beregnet at det omtrentlige beløpet ligger på 20 milliarder euro," som tilsvarer 168 milliarder kroner.

Også president Viktor Janukovitsj sa i samtaler med EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton i Kiev i dag at Ukraina ønsker å underskrive assosiasjonsavtalen med EU så raskt som mulig. Janukovitsj har også tidligere sagt at Ukraina kun har tatt seg en "pause" i EU-tilnærmingen, og at han ønsker å underskrive avtalen innen ett år.

Men også Janukovitsj har gjort det klart at Ukraina trenger en større pengestøtte fra EU for å oppveie de annonserte handelssanksjonene fra Russland, samt den forventede innkrevingen av Ukrainas gjeld til Russland. Presidenten har også advart mot potensielt store økonomiske tap for det ukrainske landbruket dersom man gir storselskapene fra EU en fri markedsadgang.

Blandede reaksjoner fra EU
Det ukrainske regjeringskravet om en større finansiell støtte fra Brussel møter blandede reaksjoner fra EU og EU-landene. Sveriges konservative utenriksminister Carl Bildt var i dag svært negativ til ønskene fra Kiev i en Twitter-melding. "Denne regjeringen har klart diskvalifisert seg for å få økonomisk hjelp fra EU, men vi bør være klare for å støtte oppunder EU-reformer," skriver Bildt.

EUs utvidelseskommisjonær Stefan Füle var derimot mer diplomatisk og holdt døren åpen for å øke den finansielle hjelpen til Ukraina. "Vi er klare til å hjelpe og understøtte Ukraina på sin vei til modernisering, også gjennom å toppe et lån fra Pengefondet med mer makrofinansiell hjelp," sa Füle under et møte i EU-parlamentet i Strasbourg.

Dessuten lovte Füle at EU ville "trappe opp" sine finansielle hjelpeprogrammer "for å hjelpe Ukraina å gjennomføre avtalen, straks den er underskrevet, samt å hjelpe til med å få flere internasjonale partnere ombord." Men det forble uklart om disse løftene var mer enn den støtten man i utgangspunktet hadde lovet Ukraina for å skrive under assosiasjonsavtalen med EU i november.

Lite bevegelse i forhandlingene
Men mens myndighetene i Ukraina tilsynelatende jobber for en tilnærming til EU, går det tregere i forhold til en mulig forsoning med den pro-europeiske opposisjonen i landet. Et forsøk fra politiet på å rydde demontrantenes høyborg, Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum, mislyktes i dag, og s

EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton møtte i dag Ukrainas president Viktor Janukovitsj i presidentpalasset i Kiev

© EU/Kureren
kapte om mulig enda mindre tillit mellom partene i Ukraina.

Spesialenheten "Berkut" prøvde i dag å trenge seg inn på Uavhengighetsplassen, tilsynelatende for å rydde bort teltleiren som demontrantene har satt opp der. Men de ble møtt av en raskt økende gruppe demonstranter, inkludert prominente opposisjonspolitikere, som stanset fremrykningen og omringet flere politienheter. Etter en lengre konfrontasjon, som stort sett gikk fredelig for seg, måtte politi- og hærstyrkene trekke seg tilbake.

Både president Janukovitsj og statsminister Asarov erklærte deretter at ingen vold ville bli brukt mot demonstrantene i Kiev sentrum så lenge de forholder seg fredelig. Ifølge Asarov spredde opposisjonen kun rykter, blant annet "om muligheten for en voldelig oppløsning av protestene på Uavhengighetsplassen. Dette kommer ikke til å skje! Det vil ikke bli brukt vold mot fredelige demonstranter," understreket statsministeren i en uttalelse i dag.

Men opposisjonsleder Vitali Klitsjko mener regjeringen allerede har mistet all sin troverdighet i håndteringen av protestene. Opposisjonen hadde fått rapporter om at såkalte "titusjkier", provokatører fra regjeringspartiet, var i ferd med å bli utplassert blant de fredelige demonstrantene for å fremprovosere voldelige episoder. Dette ville igjen legitimere en politiinnsats, advarer Klitsjko.

Opposisjonen krever nyvalg
I møte med EUs Catherine Ashton hadde president Janukovitsj i dag også lovt å ta med opposisjonspartiene til forhandlingsbordet for å finne en løsning på den 18 dager lange konflikten. Og Janukovitsj fulgte opp med å invitere opposisjonen til samtaler.

"Jeg inviterer representanter fra alle de politiske kreftene, prester, offentlige personer til å holde en nasjonal dialog," sa presidenten i en tv-overført tale. "Jeg er selv rede til å delta i en slik paneldiskusjon. For at det skal være mulig å oppnå et kompromiss, ber jeg opposisjonen om ikke å takke nei og ikke velge stien med konfrontasjoner og ultimatumer," la Janukovitsj til.

Men opposisjonen er allerede blitt mer uforsonlig. "Janukovitsj stengte alle veier mot et kompromiss med sitt forsøk på å oppløse en fredelig demonstrasjon," sier Klitsjko i en uttalelse i dag. "Man kan ikke inngå kompromisser med folk som ikke respekterer ytringsfriheten," legger Klitsjko til. "Janukovitsj har ikke noe ønske om å kommunisere med folk, han forstår bare fysisk styrke, slik som den som ble brukt mot demonstrantene."

"Dermed er den eneste måten å få ting til å skje på å utøve press på presidenten og regjeringen slik at landet får holde fremskutte valg på president og parlament," konkluderte opposisjonslederen. Demontrantene gjentok da også i hele dag kravet om at regjeringen og presidenten måtte gå av.

Både Klitsjkos parti UDAR og Fedrelandspartiet til Julia Timosjenko har i dag avvist samtaler med regjeringspartiet. Fedrelandspartiet sendte ut en pressemelding der de takker nei til samtalene og sier at de kun kan godta "den umiddelbare avgangen til Janukovitsj og hans krets."

Begge opposisjonspartiene ba i dag Vesten om å sette i gang sanksjoner rettet mot presidenten og regjeringen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no