See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


CSSDs leder Bohuslav Sobotka annonserte i dag at en koalisjonsavtale var i havn
© CSSD/Kureren
Politikk - Tsjekkia

Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia

Ny finansminister? Milliardæren Andrej Babis, leder av partiet ANO 2011

© ANO/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Regjeringsdanningen i Tsjekkia går framover etter at sosialdemokratiske CSSD på onsdag kveld ble enige om en koalisjonsavtale med protestbevegelsen ANO 2011 og kristendemokratene i KDU-CSL. Nå må de tre partiene kun vedta avtalen internt.

Bohuslav Sobotka, leder for det sosialdemokratiske partiet CSSD, ligger best an til å bli Tsjekkias nye statsminister. CSSD fikk flest stemmer av de tre partiene som nå trolig inngår en koalisjonsavtale.

Ifølge Sobotka skal den endelige teksten om en regjeringsplattform vedtas på torsdag. Men allerede i dag kunne sosialdemokratenes leder avsløre at skattenivået var ett av de viktigste punktene under regjeringsforhandlingene og at de tre partiene var blitt enige om at det ikke skal bli noen skatteøkninger før tidligst i 2015.

Mens det nye populistiske partiet ANO 2011, ledet av mangemilliardæren Andrej Babis, var imot enhver skatteøkning, hadde CSSD krevd en økning i selskapsskatten og en ny bankskatt.

De tre partiene ble videre enige om å redusere egenandelene for legebesøk og noen reseptbelagte medisiner, samt skattefordeler for pensjonister og å øke minstelønnen gradvis, kunngjorde en storfornøyd Sobotka i dag. Sobotka mer enn antydet også at det sannsynligvis blir han som skal lede den nye regjeringen.

Når det gjelder fordelingen av departementene, ville ikke Sobotka fortelle pressen i Prag noe. Men alt tyder på at partiet ANO 2011 kommer til å få finansdepartementet, ifølge tsjekkiske medier. Sobotka skal presentere regjeringsmedlemmene sine til president Milos Zeman før nyttår, heter det videre.

Fra regjeringskrise til valg
Regjeringsdannelsen til Sobotka er resultatet av et år med politisk kaos i Tsjekkia. Etter kritiske måneder med korrupsjonsanklager mot statsministeren, regjeringskrise og en maktkamp mellom det tsjekkiske parlamentet og landets egenrådige president, holdt Tsjekkia et fremskutt parlamentsvalg den 25. og 26. oktober.

Les mer om regjeringskrisen i Tsjekkia i denne artikkelen: "Tsjekkisk regjering søker ny sjef".

Det sosialdemokratiske partiet CSSD ble det største partiet ved parlamentsvalget, men fikk kun 20,5 prosent av stemmene, noe som var nesten ti prosentpoeng mindre enn på målingene noen få uker før valget.

Partiet ANO 2011 til milliardæren Babisi - kalt "Tsjekkias Berlusconi" - stilte til valg for første gang i Tsjekkia og ble det nest største partiet med 18,7 prosent av stemmene. Kommunistpartiet KSCM, Sobotkas foretrukne koalisjonspartner, er blitt det tredje største i det nye parlamentet i Praha, med 15 prosent av stemmene.

Det kristeligdemokratiske borgerpartiet KDU-CSL fikk rundt 7 prosent av stemmene, som tilsvarer det svært konservative partiets historiske resultater. Dermed kommer KDU-CSL tilbake til det tsjekkiske parlamentet, etter at det ved valget i 2010 havnet noen desimaler under sperregrensen på 5 prosent.

Den nye regjeringskoalisjonen som nå er i ferd med å dannes får et behagelig flertall i parlamentet: 111 av de totalt 200 parlamentssetene. CSSD har 50 representanter, mens ANO har 47 og KDU-CSL har 14 representanter.

Valgdeltakelsen i oktober var rekordlav i Tsjekkia, under 60 prosent, etter at politikerkasten har skuffet stort i de siste årene. Ifølge meningsmålinger gjennomført rett før valget mente nesten 90 prosent av tsjekkerne at alle politikerne i landet i utgangspunktet er korrupte. Derfor ble også korrupsjon og åpenhet de viktigste valgkamptemaene, noe det nye partiet ANO 2011 vant stort på.

Les mer om valget i Tsjekkia i denne artikkelen: "'Tsjekkias Berlusconi' vinner valget".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no