See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jirí Rusnok er Tsjekkias nye statsminister
© Jirí Rusnok/Facebook/Kureren
Politikk - Tsjekkia

Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig

Tsjekkias president Miloš Zeman

© Pražský hrad/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- I Tsjekkia har Jirí Rusnok lyktes med å danne en ny ekspertregjering, som støttes av landets president men møter motstand i parlamentet. Samtidig har riksadvokaten reist korrupsjonstiltale mot den avgåtte statsministeren og bedt om at immuniteten hans oppheves.

Jirí Rusnok er Tsjekkias nye statsminister, tre uker etter at president Miloš Zeman ga ham i oppdrag å danne en ny regjering. Rusnok oppnevnte i går eksstatsminister Jan Fischer som ny finansminister og har dermed presentert et komplett kabinett for presidenten.

Men det er tvil om denne ekspertregjeringen til Rusnok vil overleve sommeren. Statsministeren har nå 30 dager på seg for å presentere et tillitsvotum i det tsjekkiske parlamentet. Får regjeringen ikke flertall der, må president Zeman se seg om etter en ny statsministerkandidat.

Rusnik var et overraskende valg da president Zeman for tre uker siden ga ham i oppdrag å danne en ny regjering. Rusnik var finansminister i en tidligere regjering der Zeman var statsminister, og han regnes som en av presidentens mest betrodde menn. Også de fleste andre nye regjeringsmedlemmene anses for å være nære allierte med president Zeman, inkludert finansminister Fischer.

Blant de politiske partiene i parlamentet i Praha er det lite oppslutning om den nye regjeringen, som allerede er blitt døpt til "Regjeringen 'Vennene til Zeman'". Sentrumhøyrekoalisjonen som har hatt makten siden den vant valget i 2010 har fortsatt flertall i nasjonalforsamlingen, og hadde samlet seg om en ny konservativ statsministerkandidat etter at Petr Nečas måtte gå av som statsminister på grunn av korrupsjonsanklager i juni.

Partiene i den avgåtte regjeringskoalisjonen har signalisert at de på ingen måte vil støtte den presidentutpekte regjeringen til Rusnik når det kommer til tillitsvotumet. Også sosialdemokratene, den viktigste opposisjonsgruppen, mener en ekspertregjering under Rusnok er en uheldig løsning. Partiet mener statsminister Nečas' avgang burde ført til et raskt nyvalg i Tsjekkia.

Flere politiske partier og deler av den tsjekkiske pressen har gått hardt ut mot president Zeman, som de anklager for å true den demokratiske maktbalansen i landet ved å prøve å påtvinge parlamentet en regjering som først og fremt er tro mot ham. Zeman er den første presidenten i Tsjekkia som er direkte valgt av folket, og han har krevd et større politisk spillerom enn sine forgjengere.

Les mer om maktkampen mellom president Zeman og parlamentet i denne artikkelen: "Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia".

Tiltale mot eksstatsminister Nečas
Samtidig med at Rusnik kunngjorde de siste utnevnelsene i den nye regjeringen sin, reiste den tsjekkiske riksadvokaten tiltale for korrupsjon mot avtroppende statsminister Nečas, som i den siste måneden har ledet regjeringsarbeidet provisorisk. Riskadvokaten sendte i går en formell forespørsel til det tsjekkiske parlamentet om å få opphevet den strafferettslige immuniteten til Nečas.

Eksstatsminister Nečas beskyldes for å ha bestukket tre parlamentsmedlemmer fra eget parti som i fjor høst truet med å velte regjeringen i en avstemning om skattepolitikken. De såkalte "rebellene" ble overtalt til å nedlegge sine parlamentsverv og gitt lukrative men "fiktive" lederstillinger i statseide bedrifter.

Etter at denne avtalen ble dokumentert under en spektakulær politirazzia på statsministerens kontor, valgte Nečas å søke avskjed den 17. juni i år.

Rettssaken som nå forberedes mot Nečas har fått blandet mottakelse i Tsjekkia. Store deler av pressen ser på politiets og riksadvokatens aksjoner som populistiske overgrep mot makteliten. Samtidig rammes størstedelen av den tsjekkiske befolkningen av en sterk politikerforakt etter at den ene korrupsjonsskandalen etter den andre har blitt avdekket, og har til en stor del reagert med skadefryd på fallet til statsminister Nečas.

Les mer om anklagene mot Nečas i denne artikkelen: "Tsjekkisk regjering søker ny sjef".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no