See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgvinner: Milliardæren Andrej Babis, leder av partiet ANO 2011
© Andrej Babis/Kureren
Politikk - Tsjekkia

"Tsjekkias Berlusconi" vinner valget

Bohuslav Sobotka, leder for det sosialdemokratiske partiet i Tsjekkia, sier i dag han vil prøve å danne regjering

© Kureren
Kureren, 26. oktober 2013
- Fra null til 18,7 prosent. Det er bragden til mangemilliardær Andrej Babis, da partiet hans ANO 2011 i går stilte til valg for første gang i Tsjekkia. Nå vil "Tsjekkias Berlusconi" bli jokeren som venstre- og høyresiden må få med på laget for å danne regjering.

Det nye partiet klarte dermed å hindre det som i månedsvis hadde ligget i kortene, nemlig en valgseier til den tsjekkiske venstresiden. Meningsmålingene hadde, inntil de siste ukene vist et flertall for en sosialdemokratisk regjering med parlamentarisk støtte fra kommunistene.

Som forutsett ble det sosialdemokratiske partiet CSSD det største partiet ved parlamentsvalget, som er blitt avholdt i går og i dag. Ifølge de foreløpige valgresultatene, der så å si 100 prosent av stemmene er talt opp, fikk CSSD 20,5 prosent av stemmene, som er nesten ti prosentpoeng mindre enn på målingene for kun noen uker siden.

Kommunistpartiet KSCM blir det tredje største i det neste parlamentet i Praha, med 15 prosent av stemmene. Med sosialdemokratenes antatte 51 mandater og kommunistenes 33 mandater, holder det ikke til et parlamentarisk flertall. Det er i alt 200 representanter i det tsjekkiske parlamentet.

Verken sosialdemokratene eller mangemilliardær Babis har utelukket et politisk samarbeid, selv om det ikke vil bli i en felles regjering. Men med 48 representanter for det nye partiet til Babis, holder dette heller ikke for et flertall. Babis utelukker et samarbeid med kommunistene, som fortsatt ikke er stuerene blant tsjekkere flest etter diktaturet i Sovjet-tiden.

Høyresiden ble straffet hardt
Den tradisjonelle høyresiden i tsjekkisk politikk er både dypt splittet og svært diskreditert blant velgerne etter en rekke korrupsjonsskandaler de siste årene. Skandalene nådde helt opp i statsministerens kontor, og førte i siste omgang til regjeringskrise og nyvalg. Babis gikk særlig sterkt ut mot korrupsjon og dårlig politisk lederkultur i valgkampen, og han vil neppe ønske å hjelpe de diskrediterte partiene tilbake til makten.

Blant høyrepartiene er det aristokraten Karel Schwarzenbergs nye parti TOP 09 som har gjort det beste valget, med 11,8 prosent av stemmene. Det konservative og EU-vennlige partiet har i større grad enn de andre høyrepartiene klart å holde seg utenfor korrupsjonssumpen til den avgåtte regjeringen. Valgresultatet til Schwarzenberg representerer imidlertid en nedgang på rundt 5 prosentpoeng i forhold til valget i 2010, da det nyetablerte partiet stilte for første gang.

Velgerne har derimot straffet det EU-skeptiske konservative partiet ODS hardt for skandalene de siste årene, som endte med at partiets avgåtte statsministe

Forretningsmannen Tomio Okamura kom også over sperregrensen med sitt nye populistiske parti

© Tomio Okamura/Kureren
r Petr Nečas nå står anklaget for korrupsjon. ODS fikk nå kun rundt 7 prosent av stemmene, mens det siden revolusjonen stort sett har sittet ved makten og har hatt valgresultater på mellom 22 og 35 prosent.

Også det kristeligdemokratiske borgerpartiet KDU-CSL fikk rundt 7 prosent av stemmene, som tilsvarer det svært konservative partiets historiske resultater. Dermed kommer KDU-CSL tilbake til det tsjekkiske parlamentet, etter at det ved valget i 2010 havnet noen desimaler under sperregrensen på 5 prosent.

Enda et nytt parti, Daggry for direkte demokrati, klarte å komme inn i det tsjekkiske parlamentet. Partiet, som ble etablert av den japansktsjekkiske forretningsmannen Tomio Okamura så sent som i mai i år, vil innføre et sveitsisk styresett med stor bruk av folkeavstemninger "som en løsning på korrupsjonen, nepotismen, klientellisme og kleptokrati." Men partiet ble også lagt merke til for sine sterke utfall mot romfolket i valgkampen. Okamuras parti fikk rundt 7 prosent av stemmene.

Tre prominente partier nådde imidlertid ikke opp til sperregrensen på 5 prosent. Dette gjelder det nye partiet til Tsjekkias nyvalgte president Milos Zeman, samt det svært EU-skeptiske partiet til tidligere president og politikkveteran Vaclav Klaus. De grønne klarte heller ikke denne gang å komme over sperregrensen, men oppnådde oppløftende 3,1 prosent av stemmene.

Vanskelig å danne regjering
Valgdeltakelsen ser ut til å ha vært rekordlav i Tsjekkia, under 60 prosent, etter at politikerkasten har skuffet stort i de siste årene. Ifølge meningsmålinger mener nesten 90 prosent av tsjekkerne at alle politikerne i landet i utgangspunktet er korrupte. Derfor ble også korrupsjon og åpenhet de viktigste valgkamptemaene.

Bohuslav Sobotka, leder av det sosialdemokratiske partiet CSSD, har i kveld uttalt at han vil forsøke å skaffe flertall for en regjering ledet av ham selv. Med det svært uoversiktelige og splittede nye parlamentet i Praha vil dette bli en krevende jobb.

Og milliardær Andrej Babis vil trolig bli jokeren som avgjør hvilket parti som sitter med regjeringsmakt i Tsjekkia de neste årene. Selv vil han ikke gå inn i regjering, ikke i denne omgang.

Les mer om det nye partiet til Babis og hvorfor han kalles "Tsjekkias Berlusconi" i denne artikkelen: "'Ny Berlusconi' kan få makt etter valget i Tsjekkia".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no