See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderi











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ny Berlusconi? Milliardæren Andrej Babis, leder av partiet ANO 2011
© ANO/Kureren
Politikk - Tsjekkia

"Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia

Bohuslav Sobotka leder det sosialdemokratiske partiet i Tsjekkia og ligger godt an til å bli statsminister

© CSSD/Kureren
Kureren, 24. oktober 2013
- Etter kritiske måneder med regjeringskrise, korrupsjonsanklager og en maktkamp mellom det tsjekkiske parlamentet og landets egenrådige president, holder Tsjekkia parlamentsvalg på fredag og lørdag. Sosialdemokratene er favoritter, men en tsjekkisk milliardær kan overraske.

Bare for noen måneder siden trodde ingen at 2013 ville være et spesielt viktig politisk år for den tsjekkiske republikken. Det antatt ubetydelige presidentvalget fant sted i januar, og parlamentsvalget var opprinnelig planlagt for våren 2014.

Men i juni havnet statsminister Petr Nečas i en politisk skandale, der han måtte trekke seg etter at en politirazzia på statsministerens kontor fant bevis for at den konservative regjeringslederen hadde bestukket tre parlamentsmedlemmer. Nečas anklages nå for korrupsjon.

Les mer om regjeringskrisen i Tsjekkia i denne artikkelen: "Tsjekkisk regjering søker ny sjef".

Jana Nagyová, tidligere stabssjef og Nečas' angivelige elskerinne, ble arrestert etter å ha blitt anklaget for misbruk av militær etterretning og å gi lukrative posisjoner til medlemmer av regjeringspartiet.

Ifølge politiet var flere statlige tjenestemenn og høyt posisjonerte politikere involvert i saken, samt forretningsmenn og kontroversielle lobbyister. Hele regjeringen ble etter hvert tvunget til å trekke seg, for deretter å bli erstattet av en teknokratisk regjering ledet av Jirí Rusnok, en politiker på venstresiden som er lojal mot president Miloš Zeman.

I sommer brøt det dermed ut en maktkamp mellom president Zeman, som har rett til å utnevne landets statsminister, og parlamentet, der sentrum-høyrepartiene fortsatt hadde flertall.

Les mer om den tsjekkiske maktkampen mellom president og parlament i denne artikkelen: "Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig".

Da regjeringen som ble utpekt av Zeman ikke klarte å vinne en tillitserklæring i parlamentet, stemte til slutt parlamentsmedlemmene for å oppløse parlamentet. Derfor er 2014-valget blitt fremskjøvet til fredag og lørdag.

Ventresiden ligger best an
Alle meningsmålinger tyder på at det er det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet (CSSD) som vil bli det største partiet etter valget. CSSD vil befeste denne rollen etter at det nå skandaleforfulgte konservative ODS har vært landets største partiet siden revolusjonen i 1989.

I flere måneder har det avtegnet seg et nytt parlamentarisk flertall for venstresiden, som vil kunne gi Tsjekkia en regjering bestående av sosialdemokratene i CSSD og det tsjekkiske kommunistpartiet (KCSM). Men de siste målingene har sett dette flertallet svinne, ikke minst på grunn av en utbredt skepsis mot å få kommunistene tilbake til makten i Praha.

S

Aristokraten Karel Schwarzenberg leder det konservative TOP09, som blir det største partiet på borgerlig side

© TOP 09/Kureren
osialdemokratene er også splittet i to fraksjoner: en som støtter tidligere partileder og nå statspresident Miloš Zeman, og en som ønsker å holde avstand til Zeman. De fleste ønsker seg også en klar avgrensning mot kommunistene og ser helst for seg en mindretalsregjering med parlamentarisk støtte fra dette partiet.

De to store spørsmålene er om de to venstrepartiene vil få flertall alene, og hvem som blir det nest største partiet ved valget i Tsjekkia. Kommunistene ligger godt an. Det gjør også det nye konservative og EU-vennlige partiet TOP 09. En tredje kandidat er den store jokeren i det tsjekkiske valget, det helt nye partiet ANO 2011, ledet av milliardæren Andrej Babis.

Anti-politikeren Babis
Det har bredt seg en stor politikerforakt i Tsjekkia etter gjentatte korrupsjonsskandaler på topplanet i landet. Dette har skapt god grobunn for populistiske bevegelser, slik som partiet til Babis.

Babis (59) kalles allerede for "Tsjekkias Berlusconi". Han er av slovakisk opprinnelse og en sterk kritiker av "systemet", som han hevder genererer udugelige ledere som bare er ute etter personlige fordeler. Og overfor velgerne presenterer han seg som "anti-politisk".

Under kommunisttiden jobbet Andrej Babis for statseide selskap innen petrokjemisk handel, og han bygde deretter opp mat- og kjemikaliekonglomeratet Agrofert. Med en nettoformue på rundt 12 milliarder kroner er han nå den nest rikeste personen i Tsjekkia.

Babis kom inn på den politiske scenen i september 2011, da han kritiserte korrupsjonskulturen i landet og ville organisere en folkelig mobilisering mot den politiske klassen. Etter hvert munnet engasjementet ut i et nytt politisk parti. Resultatet har vært en profesjonell, solid organisert og godt finansiert valgkampanje som har vært effektiv i å uttrykke det sentrale budskapet til entreprenøren: At han er en praktisk og dyktig forretningsmann som skal klare å lede Tsjekkia som et godt drevet selskap.

Hans bakgrunn som superrik og utspillene mot den etablerte politikken ga han raskt tilnavnet "Tsjekkias Berlusconi".

Og Babis har ikke gjort noe for å dempe denne frykten. Tvert imot. Han har nylig kjøpt eierselskapene bak de to største nasjonale avisene i Tsjekkia, for deretter å ringe journalister og redaktører og klage over manglende dekning av det nye partiet hans. Noe som også er kjent fra Italia.

Nå ligger han godt an til å komme på vippen i tsjekkisk politikk, dersom venstresiden ikke får flertall alene ved valget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no