See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tsjekkias president Miloš Zeman (h) utnevnte i dag Jirí Rusnok (v) til statsminister
© Pražský hrad/Kureren
Politikk - Tsjekkia

Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia

Tsjekkias president Miloš Zeman

© Pražský hrad/Kureren
Kureren, 25. juni 2013
- Tsjekkias president Miloš Zeman har i dag gitt sin fortrolige, Jirí Rusnok, i oppdrag å danne en ekspertregjering i landet etter at Petr Nečas måtte gå av som statsminister tidligere i juni. Men partiene i det tsjekkiske parlamentet protesterer mot utnevnelsen.

Rusnok har vært finansminister i Tsjekkia, under en kortere periode der nåværende president Zeman var statsminister i 2001-02. De tidligere sosialdemokratene Rusnok og Zeman regnes for å ha et spesielt tillitsforhold, og utnevnelsen ses på som et forsøk fra president Zeman på å få kontroll over regjeringsarbeidet ved å utnevne en ekspertregjering som skal ha makten frem til det ordinære valget i mai 2014.

Utnevnelsen kom som en overraskelse, gitt det parlamentariske flertallet den avtroppende regjeringskoalisjonen av tre sentrumhøyrepartier har hatt siden valget i 2010. De tre koalisjonspartiene har uttrykt ønske om å fortsette i regjering ut valgperioden, på tross av at statsminister Nečas måtte gå av etter å ha blitt anklaget for korrupsjon etter en politirazzia på statsministerens kontor i begynnelsen av juni.

Regjeringsoppdraget til Rusnok ble dermed møtt av protester fra både høyre- og venstresiden i tsjekkisk politikk i dag. Sosialdemokratene, den viktigste opposisjonsgruppen, holder en ekspertregjering under partikammeraten Rusnok for en uheldig løsning. Partiet mener statsministerens avgang må føre til raske nyvalg i Tsjekkia.

Regjeringen Nečas, som fortsatt sitter provisorisk ved makten til en ny regjering er utpekt, har i dag protestert kraftig mot utnevningen av Rusnok. De tre koalisjonspartiene advarte i dag på en felles pressekonferanse i Prag mot utnevnelsen av en regjeringssjef som ikke ville ha mulighet til å finne et flertall i parlamentet. De karakteriserte utnevnelsen som "et betenkelig skritt som rykker oss nærmere en statstruende situasjon."

De tre koalisjonspartiene hadde også i løpet av helgen klart å enes om en ny statsministerkandidat for å føre regjeringsarbeidet videre, Miroslava Němcová. Hun kommer fra samme parti som avtroppende statsminister Nečas, ODS, det største i koalisjonen, og er for øyeblikket president i det tsjekkiske parlamentet.

Němcová hevdet i dag at hun om nødvendig kunne frembringe 101 underskrifter fra parlamentarikere som ville stemme for henne som ny statsminister. Det tsjekkiske parlamentet har 200 medlemmer. Videre fremhevet Němcová at en ekspertregjering under Rusnok ikke ville ha noe håp om å vinne et tillitsvotum i parlamentet eller om å få vedtatt et statsbudsjett til høsten.

Maktkamp mellom parlamentet og presidentskapet
Dermed har det brutt ut en full maktkamp mellom det tsjekkiske parlamentet og presidentskapet. President Zeman har den eksklusive retten til å utpeke statsministeren, men en regjering må overleve et tillitsvotum i det tsjekkiske parlamentet. Og inntil en ny regjering er bekreftet, vil korrupsjonsmistenkte Nečas fortsette å lede regjeringsmakten provisorisk.

Den omstridte utnevnelsen av Rusnok som leder for en ekspertregjering er kun det siste skrittet i maktkampen mellom president Zeman og parlamentet. Zeman er den første tsjekkiske presidenten som er blitt valgt direkte av folket, og han gjorde det tidlig klart at han oppfattet at dette ga ham legitimitet til å ta et sterkere grep om makten enn tidligere tsjekkiske presidenter har gjort.

Det første tegnet til konflikt kom da Zeman nektet å godta utenriksministerens utnevnelse av en ny tsjekkisk ambassadør til Slovakia, og i stedet for dette fremmet sin egen kandidat. Deretter nektet han å gi professortittelen til en vitenskapsmann som har markert seg ved å støtte homofiles rettigheter. Slike enerådige utspill har tidligere vært uhørte fra det tsjekkiske presidentskapet.

Miloš Zeman har vært Tsjekkias president siden mars i år etter en knapp valgseier i februar. Tidligere har han vært statsminister i perioden 1998 til 2002. Zeman forlot det sosialdemokratiske partiet i 2007, og har siden gjort seg bemerket med flere svært konservative uttalelser, blant annet om islam, klimatrusselen og homofile.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no