See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 16.08.2013 - Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tsjekkias president Miloš Zeman (venstre) mottar avskjedssøknaden til statsminister Petr Ne?as
© Pražský hrad/Kureren
Politikk - Tsjekkia

Tsjekkisk regjering søker ny sjef

Tsjekkias nå avgåtte statsminister Petr Ne?as tidligere i år

© Vláda ?R/Kureren
Kureren, 19. juni 2013
- Den tsjekkiske koalisjonsregjeringen vil fortsette ved makten også etter at statsminister Petr Nečas har gått av. Nå søker koalisjonspartnerne etter en ny regjeringssjef. Imens forbereder den tsjekkiske riksadvokaten en korrupsjonsanklage mot Nečas.

Sentrumhøyreregjeringen i Praha er i sin dypeste krise etter at statsminister Nečas ble tvunget til å gå av på mandag etter en korrupsjonsskandale. Det er fortsatt fullstendig åpent om koalisjonen vil være i stand til å fortsette å regjere etter avgangen til Nečas.

Den opposisjonelle venstresiden i det tsjekkiske parlamentet krever nå at parlamentet skal oppløses og at det holdes nyvalg. Men det er fortsatt ikke flertall for dette forslaget i nasjonalforsamlingen. Et annet forslag som sirkulerer i Praha, er at en politisk nøytral ekspertregjering overtar styringen av landet frem til det skal holdes ordinære valg i mai 2014.

Regjeringspartiene prøver imidlertid fortsatt å forsvare seg mot slike nødløsninger. Med sitt parlamentariske flertall, søker koalisjonen fortsatt å holde seg ved makten og søker febrilsk etter en ny statsminister fra egne rekker som kan aksepteres av alle de tre regjeringspartiene. Det er særlig innenfor det konservative partiet ODS at det letes etter en etterfølger for Nečas.

Ifølge tsjekkiske medier, er den aktuelle favoritten til å ta over statsministerposten handelsminister Martin Kuba, som også har tatt over partiledervervet i ODS etter Nečas. Men også de andre koalisjonspartnerne har meldt seg til orde og ønsker statsministerposten for sine partier etter tre år med Nečas og ODS i styringen.

Formelt er det den nyvalgte presidenten, Miloš Zeman, som utnevner statsministeren i Tsjekkia, og presidenten tilsies å ha reell makt i personvalget, sammen med majoritetspartiene. Regjeringen som utgår fra presidentens statsministerutvelgelse må så overleve et tillitsvotum i det tsjekkiske parlamentet. President Zeman skal møte partilederne fra regjeringskoalisjonen på fredag for å bli enige om en egnet kandidat.

Men regjeringspartiene har siden valgseieren i 2010 begynt å gå tomme for "egnede" kandidater etter at Tsjekkia er blitt rystet av den ene korrupsjonsskandalen etter den andre. I regjeringen Nečas har man allerede måttet gjøre hele 13 statsrådsbytter i løpet av tre år, og svært mange av ministrene som har måttet gå har vært involvert i korrupsjonsskandaler.

Politikertrøtte tsjekkere var derfor ikke altfor overrasket da korrupsjonsenheten i det tsjekkiske politiet utførte en storstilt razzia på statsministerens kontor i forrige uke. Under razziaen ble det arrestert flere lobbyister, kontorsjefen ved statsministerens kontor og to ODS-politikere. Og dokumenter som ble beslaglagt under razziaen bekreftet mistanken om maktmisbruk og bestikkelser mot statsminister Nečas.

Nečas beskyldes for å ha bestukket tre parlamentsmedlemmer fra hans eget ODS som i fjor høst truet med å velte regjeringen i en avstemning om skattepolitikken. De såkalte "rebellene" ble overtalt til å nedlegge sine parlamentsverv og gitt lukrative lederstillinger i statseide bedrifter. Etter at denne avtalen ble dokumentert under razziaen, valgte statsminister Nečas på mandag å gå av.

Imens har den tsjekkiske riksadvokaten bestemt seg for å gå videre med anklagene mot den avgåtte statsministeren, melder den tsjekkiske dagsavisen 'Lidové noviny' i dag. Riksadvokaten skal nå søke parlamentet om å oppheve immuniteten Nečas fortsatt nyter mot straffeforfølgning. Nečas er fortsatt parlamentsmedlem.

Men 'Lidové noviny' ser mange skjær i sjøen for en eventuell tiltale mot eksstatsministeren, og minner om at en liknende sak aldri før har blitt ført foran en tsjekkisk domstol. "Det finnes ikke noe presedenstilfelle som gir en domfellelse for bestikkelser på bakgrunn av et stillingstilbud," kommenterer avisen, som også advarer mot den store graden av skadefryd i befolkningen etter avsløringene mot Nečas.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no