See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 11.12.2013 - Sosialdemokratene vil lede koalisjonsregjering i Tsjekkia
» 26.10.2013 - "Tsjekkias Berlusconi" vinner valget
» 24.10.2013 - "Ny Berlusconi" kan få makt etter valget i Tsjekkia
» 09.07.2013 - Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig
» 25.06.2013 - Jirí Rusnok skal danne ekspertregjering i Tsjekkia
» 19.06.2013 - Tsjekkisk regjering søker ny sjef
» 27.03.2013 - Tsjekkisk president unngår sak om høyforræderiChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De konservatives statsministerkandidat Miroslava Nemcova og Tsjekkias president Milos Zeman
© David Sedlecky/GNU/Kureren
Politikk - Tsjekkia

Mot snarlig nyvalg i Tsjekkia

Må gå: Tsjekkias statsminister Jirí Rusnok

© Jirí Rusnok/Facebook/Kureren
Kureren, 16. august 2013
- Maktkampen mellom det tsjekkiske parlamentet og landets egenrådige president tilspisser seg. President Miloš Zeman har nå den reelle makten i Tsjekkia, men et vidt spekter av politiske partier håper å ta makten tilbake til parlamentet gjennom å tvinge frem nyvalg.

Egentlig skulle det tsjekkiske parlamentet vedta å oppløse seg selv i dag og dermed fremtvinge et nyvalg i landet i høst. Men formspørsmål førte til strid mellom flertallet på høyresiden og de sosialistiske partiene i parlamentet i Prag, slik at avgjørelsen ble utsatt til tirsdag, 20. august.

Men partiene er i prinsippet enige om å fremtvinge et nyvalg, noe de anser som helt nødvendig for at parlamentet skal gjenvinne sin makt over utformingen av tsjekkisk politikk etter at president Zeman tidligere i sommer nærmest kuppet til seg makten i landet. Alt peker mot et nyvalg den 25. eller 26. oktober, slik også Zeman har bekreftet.

Maktvakuumet i tsjekkisk politikk startet med at statsminister Petr Nečas måtte trekke seg 17. juni i år etter at en politirazzia på statsministerens kontor fant bevis for at den konservative regjeringslederen hadde bestukket tre parlamentsmedlemmer. Nečas anklages nå for korrupsjon.

Les mer om regjeringskrisen i Tsjekkia i denne artikkelen: "Tsjekkisk regjering søker ny sjef".

Men alliansen av sentrumhøyrepartier hadde fortsatt flertall i det tsjekkiske parlamentet og søkte å stable på plass en ny regjering under Miroslava Němcová, fra samme parti som Nečas.

Disse planene ble imidlertid torpedert av president Zeman, som ifølge grunnloven har rett til å utnevne landets statsminister. Zeman utnevnte sin gamle følgesvenn Jirí Rusnok til ny statsminister på tross av manglende støtte i parlamentet.

Les mer om den tsjekkiske maktkampen mellom president og parlament i denne artikkelen: "Tsjekkias nye ekspertregjering trolig kortvarig".

Rusnok klarte i løpet av sommeren å stable en ekspertregjering på beina, men denne vant som forventet ikke parlamentets tillit. Regjeringen ble bedt om å gå av etter en mistillitserklæring den 7. august.

Statsminister Rusnok og president Zeman ble møtt av massiv fordømmelse da regjeringen Rusnok

Fra mistillitsavstemningen mot regjeringen til statsminister Jirí Rusnok

© Parlament Ceské republiky/Kureren
i første omgang nektet å gå av på tross av parlamentets uttalte mistillit. Zeman viste ved flere tilfeller til hans "majoritet" i meningsmålinger og spilte ned betydningen av parlamentsflertallet. Parlamentet svarte ved å varsle at det snarlig ville oppløse seg selv for å fremtvinge et nyvalg.

Men denne uken gikk Rusnok med på å levere inn sin avskjedssøknad. Likevel vil regjeringen bli sittende som et forretningsministerium til det er avholdt nyvalg i landet. Dermed er det i praksis president Zeman som nå har makten i Tsjekkia, i hvert fall frem til neste valg.

Sosialdemokratene er favoritter
Med utsikter til nyvalg i løpet av oktober, har dermed valgkampen så smått begynt i Tsjekkia. Og etter flere korrupsjonsskandaler og pinlige uoverensstemmelser mellom de borgerlige koalisjonspartiene, ligger de tidligere regjeringspartiene svært dårlig an på meningsmålingene. Partiene klarte ikke engang å enes om mistillit til regjeringen Rusnok.

Det er det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet ČSSD som ligger desidert best an på målingene, med en oppslutning på over 30 prosent. Sammen med ekskommunistene og andre partier på venstresiden ville sosialdemokratene trolig fått et solid regjeringsflertall dersom det var valg i dag.

Men det er også mange i Tsjekkia som spør seg om ikke president Zeman vil vinne maktkampen med parlamentet dersom sosialdemokratene vinner valget i oktober. Zeman var nemlig leder for det sosialdemokratiske partiet frem til 2001, men brøt med ČSSD i 2007 etter en opprivende konflikt med det nye lederskapet.

Ifølge den tsjekkiske avisen 'Lidové noviny', er Zeman i ferd med å finne tilbake til sitt gamle parti. President skal, ifølge avisen, allerede ha "gjenvunnet kontrollen" over ČSSD gjennom sine politiske forbundsfeller. Dermed er det Zeman som vil vinne valget i oktober dersom meningsmålingene holder seg. Og både Zeman og ČSSD er enige med de konservative om at det bør holdes nyvalg i landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no