See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protest for å løslate Julija Timosjenko i Kiev i 2012
© Evgeniy Maloletka/Kureren
Politikk | Samfunn - Ukraina

Ukraina vil løslate Timosjenko etter press fra EU

Forhandler: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (v) og EU-kommisjonær Štefan Füle (h)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 18. oktober 2013
- Ukrainas president Viktor Janukovitsj sier nå at han godkjenner løslatelsen av tidligere statsminister Julija Timosjenko, slik at hun får helsebehandling i utlandet. Dette var en betingelse fra EU for å underskrive en viktig assosiasjonsavtale med Ukraina.

"I dag har de politiske partiene i parlamentet startet prosessen med å utarbeide en lov som vil løse denne saken," sa presidenten Viktor Janukovitsj i en pressemelding publisert i går.

Ifølge Janukovitsj, finnes det i dag ikke noe lovverk i Ukraina som kunne gitt fengslede Timosjenko en mulighet til å reise utenlands for å få legebehandling. Presidenten understrekker at, "jeg kommer selvfølgelig til å signere den nye loven så fort som mulig etter at parlamentet har godkjent den."

Også den ukrainske avisen KyivPost skriver i dag at Timosjenko snarest vil få medisinsk behandling i Tyskland.

Julija Timosjenko (52), den sterkeste politiske rivalen til Janukovitsj, ble i 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk etter det mange i EU hevder var en politisk dom. Timosjenko har klaget på alt fra omstendighetene rundt varetektsfengslingen, angivelige politiske motiver i saken mot henne, uverdige fengslingsforhold og påstander om tortur.

Den tidligere statsministeren har blant annet klaget på at hun hadde blitt tvunget til å forlate fengselet den 20. april 2012 for et sykehusopphold hun motsatte seg, og i den anledning hadde hun fått blåmerker på armer og magen. Dette skulle være bevis på tortur, ifølge Timosjenko. Men hun fikk ikke gehør for dette i menneskerettsdomstolen i Strasbourg tidligere i år.

Les mer om Timosjenkos torturanklager i denne artikkelen: "Europeisk domstol gir Timosjenko noe rett".

Likevel har forholdene rundt fengslingen av Timosjenko forsuret forholdent mellom Ukraina og EU, som mener at saken er et eksempel på manglende respekt for menneskerettighetene i den tidligere sovjetrepublikken. I forhandlinger om en tilnærming mellom de to partene, har EU prøvd å overtale president Janukovitsj til å benåde Timosjenko, eller i det minste la henne reise utenlands for å få medisinsk behandling.

Men Janukovitsj sa i går ingenting om å benåde sin motstander, noe som kan oppfattes som et mer langsiktig krav fra EU. Ukraina er for øyeblikket under sterkt press fra Brussel da landet forhandler om en assosiasjonsavtale med EU. Allerede i september godkjente regjeringen i Kiev den omfattende avtalen, som innebærer både frihandel og dypere politisk og økonomisk samarbeid med EU.

Myndighetene i Ukraina og EU er enige om at avtalen skal underskrives på toppmøtet om EU-øst-sammarbeidet, som skal avholdes i Vilnius i Litauen fra 28. til 29. november. Signeringen av avtalen med Ukraina er hovedmålet for toppmøtet, men innen den tid må flere lovreformer på plass i Ukraina.

De andre østeuropeiske landene som deltar i EU-øst-sammarbeidet og vil være til stede under møtet i Vilnius er de tidligere sovjetrepublikkene Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Hviterussland og Moldova. Alle de seks landene rives mellom et fordypet samarbeid med EU eller med Russland, da de to frihandelsavtalene de kan velge mellom utelukker hverandre.

Russland med hardt press
Russand på sin side har sammen med Hviterussland begynt utviklingen av Den eurasiske union, som står i direkte konkurranse med EU. Vilkårene for å bli med i den russiskdominerte frihandelsblokken utelukker nemlig en assosiasjonsavtale med EU, da de blant annet forutsetter høyere tollsatser på EU-produkter.

Kreml har i de siste årene utøvd et sterkt press på de seks tidligere sovjetrepublikkene om å velge en handelstilknytning til Russland fremfor videre EU-samarbeid. Ifølge EU-kommisjonær Štefan Füle, som har ansvaret for utvidelsen av EU, bruker russerne ufine metoder i presset på sine tidligere satellittstater.

Det dreier seg om å misbruke eksisterende konflikter, true med straffetoller, blande militære garantier inn i forhandlingene og misbruke prisfastsettelsen på russiske gassleveranser, ifølge Füle.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Ukraina bestemmer seg for EU-tilknytning".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no