See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 06.09.2013 - Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall
» 04.03.2013 - Østerrikerne velger bort ytre høyre











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Heinz-Christian Strache, leder for Østerrikes høyrepopulistiske parti FPÖ, feirer fremgangen ved valget
© FPÖ/Kureren
Politikk - Østerrike

Høyrepopulistene er valgvinnerne i Østerrike

Østerrikes kansler og leder for sosialdemokratene Werner Faymann feirer at han trolig får beholde makten

© SPÖ/Kureren
Kureren, 30. september 2013
- De store folkepartiene gjør sitt dårligste valg siden krigen, men klarer sammen å beholde flertallet i parlamentet i Wien. Valgvinnerne er det høyrepopulistiske partiene FPÖ og Team Stronach. Sistnevnte er en ny gruppering rundt mangemilliardæren Frank Stronach, som vil gjeninnføre dødsstraffen.

Alt tyder på at det som hittil har blitt kalt storkoalisjonen mellom sosialdemokratene i SPÖ og det konservative partiet ÖVP kommer til å fortsette ved makten etter søndagens valg i Østerrike. Men det kan knapt kalles en storkoalisjon lenger. Til sammen kom de to på noe over 51 prosent av stemmene.

Dermed gjorde de tradisjonelle folkepartiene i Østerrike sitt dårligste valg overhodet i etterkrigstiden. Begge de tradisjonsrike partiene tapte over to prosentpoeng i forhold til sist valg. Og mens de to "storpartiene" nå knapt klarte å beholde flertallet i parlamentet i Wien, kom de til sammen på godt over 90 prosent av stemmene på 1970-tallet. Over tid har dermed velgermassen flyttet seg dramatisk i Østerrike.

Sosialdemokratene (SPÖ) forblir det største partiet i Østerrike med 27,1 prosent av stemmene ifølge de foreløpige sluttresultatene, noe som er et svært dårlig valgresultat for partiet. Det konservative folkepartiet ÖVP forblir den nest sterkeste politiske kraften, med 23,8 prosent av stemmene. Begge de to regjeringspartiene gikk klart tilbake i forhold til valget i 2007.

De to folkepartiene har sittet i koalisjon i fem år under ledelse av den sosialdemokratiske kansleren Werner Faymann, og mange velgere i Østerrike har følt at landet har opplevd politisk stillstand under storkoalisjonen.

Samtidig har det også meldt seg stadig flere røster på den populistiske høyresiden i Østerrike. Partiet FPÖ, som ofte sammenliknes med norske FrP og begynte på sin populistiske kurs under legendariske men nå avdøde Jörg Haider, kunne enda en gang sikre seg flere stemmer under søndagens valg. FPÖ er igjen Østerrikes tredje sterkeste politiske makt med 21,4 prosent av stemmene.

FPÖ karakteriseres ofte som et "innvandrerfiendtlig" parti, men partiet gjorde en vri i denne valgkampen. Det presenterte seg som et "innenlandsvennlig" parti i en stor kampanje som likevel fremhevet sterkt nasjonalistiske synspunkt og skepsis til innvandring.

"Nykommeren" til det østerrikske parlamentet er det populistiske partiet Team Stronach, med 5,8 prosent av stemmene. Partiet ble nylig grunnlagt av mangemilliardæren Frank Stronach, som har skapt seg en formue i Canada. Stronach er en klassisk partieier som har brukt store summer for å kjøpe seg en plass i østerriksk politikk. Grupperingen har i det siste halve året vært "representert" i parlamentet i Wien ved at flere representanter har skiftet over til hans parti.

Stronach har blant annet gjort seg bemerket i valgkampen med en svært påkostet kampanje, og ved at han har fremmet krav om at dødsstraffen må gjeninnføres i Østerrike. Les mer om Stronach i denne artikkelen: "Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff".

I tillegg kommer det høyrepopulistiske partiet BZÖ, som også ble grunnlagt av Jörg Haider som en utbrytergruppe av FPÖ. BZÖ kom ved dette valget kun på 3,6 prosent av stemmene, som er under den østerrikske sperregrensen på 4 prosent. Men til sammen kom de tre viktigste høyrepopulistiske partiene dermed på 31 prosent av stemmene.

Også partiet De grønne gjorde et godt valg, med 11,5 prosent av stemmene og en fremgang på ett prosentpoeng. Dette holder likevel ikke for en rødgrønn regjering. Til sist klarte også det nye liberale partiet NEOS overraskende å bryte sperregrensen med 4,8 prosent av stemmene.

Velgerne i Østerrike har dermed straffet de to regjerende folkepartiene SPÖ og ÖVP, som beskyldes for både konturløs politikk og en stadig mer utbredt korrupsjon. Likevel ser det ut som om kansler Faymann vil kunne danne en ny regjering, basert på storkoalisjonen med de konservative. Sammen ser de nemlig ut til å få 99 representanter i det østerrikske parlamentet, der 92 representanter er nødvendige for å gå et flertall.

Konservative ÖVP og høyrepopulistene i FPÖ har til sammen 88 representanter, som ikke ville vært nok til et flertall. I år 2000 dannet de to partiene regjering sammen, til store protester i Østerrike og hele Europa. Men dersom de tar Stronachs nye parti ombord, eller det nye liberale partiet NEOS, har de borgerlige partiene et klart flertall i parlamentet i Wien. Men dette er det få som regner med.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no