See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 30.09.2013 - Høyrepopulistene er valgvinnerne i Østerrike
» 06.09.2013 - Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 19.08.2013 - Statoil selger unna Nordsjø-felt til Østerrike
» 04.03.2013 - Østerrikerne velger bort ytre høyre











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Misstemning mellom Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og hans østerrikske kollega, Maria Fekter
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Østerrike

"Skatteparadiset Østerrike" står for fall

Østerrikes forbundskansler Werner Faymann

© Andy Wenzel/Bundeskanzleramt/Kureren
Kureren, 11. april 2013
- Eurosonen rydder opp i skatteparadisene sine. Etter at Kypros måtte legge om kursen, ga Luxemburg etter i forrige uke. Nå er det bare Østerrike som ikke vil utveksle skatteinformasjon om bankinnskudd, og Wien er kommet under sterkt press.

Frankrikes nye budsjettminister Bernard Cazeneuve - den forrige måtte nylig gå da han hadde hemmelige kontoer i Sveits - leder angrepet på restene av skatteparadiser innen eurosonen. Cazeneuve sa til den franske radiokanalen 'RFI' at det "ikke er normalt" at noen euroland fortsatt ikke vil gi informasjon til skattemyndighetene i andre euroland om hvilke beløp deres borgere har deponert i landets banker.

Dersom det ikke straks ble skapt full åpenhet om bankinnskudd i eurosonen, vil landene som nekter å utveksle informasjon risikere å "havne på en liste over stater og territorier som ikke er samarbeidsvillige," truet den franske ministeren, med klar adresse til Østerrike.

Tidligere hadde allerede Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble annonsert at han ville "øke presset" mot nabolandet Østerrike. Schäuble sa at det i en globalisert tid ikke lenger gikk an for enkelte land å nekte å samarbeide om skattemessige forhold. "Vi er avhengig av samarbeid med alle andre land," sa en diplomatisk Schäuble, som tidligere hadde vært svært mer dirkete i forhold til Kypros og Luxemburg.

Mer direkte var EUs skattekommissær Algirdas Semeta tidligere denne uken. Dersom landet ikke ville samarbeide, kunne Østerrike snart "befinne seg i en ensom og ikke bærekraftig posisjon," sa Semeta. I en pressemelding truet kommissæren dessuten med mulige "sanksjoner" mot land som motsetter seg utveksling av skatteinformasjon, altså Østerrike.

Østerrike kom i fokus etter at landet på søndag ble det siste landet i eurosonen som nekter å bli med på et vedtak om automatisk utveksling av skatterelevant informasjon mellom statene. Dermed ble Østerrike raskt stemplet som "det siste skatteparadiset" innenfor eurosonen.

Presset på "skatteparadisene" økte under EU-forhandlingene om en krisepakke for Kypros i mars, der flertallet insisterte på at Kypros måtte endre sin "forretningsmodell" med offshorebanking, hemmelige bankkontoer og dermed å tilrekke seg midler som er unndratt beskatning i endre euroland.

Etter at Kypros måtte akseptere å endre sin "forretningsmodell", kom Luxemburg under press, særlig fra Tyskland, der det ble fremhevet at den luxemburgske forretningsmodellen ikke var ulik den kypriotiske. Luxemburgs finansminister Luc Frieden bøyde av for presset på søndag, og annonserte at landet "ikke lenger motsetter seg" å forhandle om den automatiske utvekslingen av skatteforhold med andre lands myndigheter.

Dermed sto Østerrike igjen alene innen eurosonen.

Og i går signaliserte den sosialdemokratiske østerrikske kansleren Werner Faymann at også alperepublikken nå var på gli. Bankhemmeligheten i Østerrike er "ikke lenger tabu," sa Faymann til den sveitsiske avisen 'Basler Zeitung'.

I opposisjon til landets konservative finansminister Maria Fekter, som i helgen lovte å kjempe mot en oppmykning, annonserte Faymann at Østerrike sammen med Luxemburg ville forhandle om vilkårene for å bli med i EU-samarbeidet om automatisk utveksling av skatteinformasjon.

I en uttalelse fra kanslerkontoret i går, gikk Faymann enda lengre i å konkretisere hvordan han så for seg et fremtidig skattesamarbeid. "Hos utenlandske investorer som har en konto hos oss, vil i fremtiden alle data som er nødvendige for å bekjempe skattesnyting sendes til hjemlandet deres. Men hos østerrikske statsborgere vil bankhemmeligheten fortsatt gjelde," forklarte kansleren.

Men kunngjøringen har skapt en politisk dragkamp i Østerrike, og finansminister Fekter er fortsatt sterkt imot at landet skal behandles som en versting blant skatteparadisene. Først bør det ryddes opp i hele EU, mener Fekter, ikke bare i eurosonen.

"Det er ikke vi som er problemet, men derimot Storbritannia som er det forgjettede landet for skatteunndragelser," sa Fekter i et intervju med den østerrikske dagsavisen 'Kurier' i dag. "Vi vil ha et register over stiftelser på Kanaløyene, men også for landene der britisk rett gjelder, som Caymanøyene, Jomfruøyene eller Gibraltar," forlangte finansministeren.

Hun la til at det var på tide å forlange det samme av Storbritannia som av Kypros. Særlig var det på tide at britene avskaffet anonyme stiftelser, såkalte trusts, på lik linje med Kypros, da dette stort sett tjente til hvitevasking av penger, ifølge Fekter.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no