See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 30.09.2013 - Høyrepopulistene er valgvinnerne i Østerrike
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall
» 04.03.2013 - Østerrikerne velger bort ytre høyre











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den østerrikske partieieren Frank Stronach i en valgkampopptreden
© Team Stronach/Kureren
Politikk - Østerrike

Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff

Dementerer: Talskvinne Kathrin Nachbaur omtales som "Stronachs høyre hånd"

© Kureren
Kureren, 6. september 2013
- Frank Stronach, en kanadisk-østerriksk mangemilliardær som med sitt nye parti ligger an til å få mellom 6 og 10 prosent av stemmene ved valget i Østerrike, har tatt til orde for gjeninnføring av dødsstraff. "Dette må inn i partiprogrammet," krever partieieren.

Østerrikerne skal velge nytt parlament den 29. september, og det nye populistiske partiet til mangemilliardæreren Stronach, Team Stronach, blåser liv i valgkampen med friske utspill. Litt for friske, synes selv partimedlemmene.

Stronach har to ganger uttalt til østerriksk presse at han ønsker å gjeninnføre dødsstraff for enkelte forbrytelser i landet. Til lokalavisen Vorarlberger Nachrichten sa 80-åringen i går at han ville ha dødsstraff for "oppdragsmordere" ("Berufskiller"), altså de som begår drap på betalt oppdrag fra andre.

Det tilsynelatende spontane utspillet sjokkerte mange, men det viste seg at Stronach allerede i slutten av august hadde sagt det samme til den østerrikske statskringkasteren ORF, i et tv-program som ikke skal sendes før neste uke.

Under ORF-intervjuet sitter Stronach i passasjersetet i en bil, der han får ideen og utbryter: "Et planlagt oppdragsmord: dødsstraff!" Så henvender han seg til nummer to i partiet Team Stronach, Kathrin Nachbaur, som sitter i baksetet i bilen: "Hører du Kathrin? Dette har vi ikke snakket om før. Så det tar vi med i partiprogrammet vårt!"

Ikke uventet har det kommet sterke reaksjoner mot utspillet fra de mer etablerte partiene i Østerrike og i alpelandets presseorganer. Men Stronach møtte også uforutsett motstand i partiet, som han selv etablerte og finansierte i september i fjor.

Nachbaur, som omtales som "Stronachs høyre hånd", så seg i dag nødt til å gå ut å si at partiet ikke ville la seg overstyre av partieieren i denne saken. "Team Stronach kommer ikke til å ta dødsstraffen inn i partiprogrammet," sa Nachbaur i en pressemelding i dag. "Det har heller aldri vært vurdert," la hun til.

Om uttalelsene til partieieren, sier Nachbaur: "Det var et helt privat utsagn fra Frank Stronach, og jeg antar at det kommer av at han nå har bodd lenge i Nord-Amerika." Personlig tok hun sterkt avstand fra dødsstraff, sa Nachbaur: "Selv er jeg et troende menneske, og jeg føler det veldig sterkt at dødsstraffen ikke er i tråd med menneskeverdet," forklarer hun.

Tre høyrepopulistiske partier
Frank Stronach kom inn i østerriksk politikk med et brak for halvannet år siden. Stronach er en østerriksk

Valgkamp i Østerrike: Team Stronach sender paraglidere til alle delstatene

© Team Stronach/Kureren
gründer som ble mangemilliardær på bildelproduksjon i Canada. Et forsøk på å velges inn i det kanadiske parlamentet mislyktes, slik at Stronach vendte nesen hjem til Østerrike for å prøve seg der.

Flere omstridte utspill, særlig oppfordringen om at Østerrike måtte forlate eurosonen, plasserte Stronach i det trangt befolkede høyrepopulistiske spekteret i østerriksk politikk. Mangemilliardæren uttalte at han var beredt til å bruke av egne midler for å bygge seg opp en politisk plattform i hjemlandet, og forhandlet først om en maktposisjon i et av de to ledende høyrepopulistiske partiene i Østerrike, FPÖ og BZÖ.

Da Stronach ikke fikk det som han ville med BZÖ, dannet han sitt eget parti, Team Stronach, i september 2012. Kort tid etter brøt fem medlemmer av parlamentet i Wien med sine respektive partier og meldte seg inn i Stronachs nye parti, som dermed i ett år har hatt en egen partigruppe i Nasjonalrådet i Østerrike.

Ved påfølgende delstatsvalg i Kärnten, Neder-Østerrike og Salzburg har Stronachs parti vunnet henholdsvis 11, 10 og 8 prosent av stemmene. Dermed er partiet allerede representert i tre landdager. Ved valget i Tirol i april kom Stronachs part under sperregrensen.

Ifølge de siste fire meningsmålingene i Østerrike, ligger Team Stronach an til å gjøre et greit valg på nasjonalt nivå i september. Alle målingene plasserer partiet på mellom 7 og 9 prosents oppslutning.

Men med Stronachs parti er det høyrepopulistiske landskapet i Østerrike nå svært oppstykket. FPÖ, partiet til legendariske men avdøde Jörg Haider, er fortsatt størst blant disse, og ligger ifølge målingene an til å få 19-20 prosent av stemmene. BZÖ, en utbrytergruppe fra FPÖ som også ble dannet av Haider i 2005, ligger nå på kun 2-3 prosents oppslutning, og kommer dermed trolig under den østerrikske sperregrensen på 4 prosent.

Det er de to regjerende storpartiene som ligger best an i valgkampen så langt. Østerrike styres av en storkoalisjon mellom sosialdemokratene SPÖ og det konservative partiet ÖVP, der sosialdemokraten Werner Faymann innehar statsministerposten. Meningsmålingene plasserer SPÖ på mellom 26 og 28 prosent, mens ÖVP kan forvente mellom 22 og 24 prosent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no