See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 30.09.2013 - Høyrepopulistene er valgvinnerne i Østerrike
» 06.09.2013 - Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall
» 04.03.2013 - Østerrikerne velger bort ytre høyre











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Anonyme bankbokser er eneste alternativ til en hemmelig bankkonto
© Ashu Chaturvedi/Flickr/Kureren
Politikk | Økonomi - Østerrike

Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema

SPÖ-politikeren Marcus Gremel vil kapre stemmer med løftet om å fjerne bankhemmeligheten i Østerrike

© SPÖ/Kureren
Kureren, 2. september 2013
- I Østerrike er det fortsatt en privatsak hvor mye penger du har i banken. Og mens EU har presset frem en reform som forplikter østerrikske banker til å opplyse hva utlendinger har på bok i Østerrike, gjelder bankhemmeligheten innenlands. Nå tas emnet opp i valgkampen, for første gang.

Også i Østerrike skal det velges nå i september, tre uker etter valget i Norge. Og for første gang tas den ellers omstridte bankhemmeligheten opp som valgkamptema i alperepublikken. Det er riktignok ikke noe parti som offisielt tør å flagge med avskaffelsen av bankhemmeligheten som valgkamptema, men det gjør venstresiden i det sosialdemokratiske regjeringspartiet SPÖ.

Venstresiden i SPÖ har startet en egen kampanje for en totalavskaffelse av bankhemmeligheten i Østerrike, slik man allerede har gjort i de aller fleste andre europeiske land. I kampanjen står venstresidens kandidater frem og lover at de vil jobbe for en avskaffelse, og de oppfordrer SPÖs velgere til å gi ekstra personstemmer til disse kandidatene for å sikre at de velges inn i Forbundsdagen i Wien.

Tidligere i år måtte Luxemburg og Østerrike som de siste to landene i eurosonen gi etter for press fra resten av EU og bli med på det europeiske samarbeidet om utveksling av skatterelevant informasjon. Dermed vil bankene og skatteetaten i Østerrike om kort tid rutinemessig begynne å gi informasjon om andre statsborgeres tilgodehavender til skattemyndighetene i hans eller hennes hjemland.

Men Østerrikes forbundskansler Werner Faymann - også sosialdemokrat og i spissen for en storkoalisjon sammen med konservative ÖVP - lovte borgerne i april at dette kun ville gjelde utenlandske borgere. For østerrikere ville den innenlandske bankhemmeligheten bestå, sa Faymann. Kansleren hadde vært under press fra høyresiden, som uttrykte misnøye over knefallet overfor Brussel.

Les mer om hvorfor Østerrike måtte bøye av for presset fra EU i denne artikkelen: "'Skatteparadiset Østerrike' står for fall ".

Men for den reduserte venstresiden i østerriksk politikk var ikke dette nok. "Det blir vanskeligere å avdekke skatteunndragelser og pengestrømmene til den organiserte kriminaliteten dersom vi beholder bankhemmeligheten innenlands," understreker SPÖ-mindretallets kampanjeskrift.

"Dessuten hindrer innenlandsbankhemmeligheten en effektiv beskatning av formue og kapitalinntekter fordi det ikke blir mulig å overprøve opplysningene til de skattepliktige," argumenterer venstresiden i SPÖ. Kandidatene minner om at SPÖ ønsker å innføre formueskatt i Østerrike, men at dette er "uforenelig" med bankhemmeligheten.

Til sist påpeker aktivistene at den europeiske krisen

Østerrikes forbundskansler Werner Faymann (SPÖ) lover å holde fast ved bankhemmeligheten

© Andy Wenzel/Bundeskanzleramt/Kureren
gir merkostnader for Østerrike, som samtidig må kutte på utgiftene for selv å unngå å havne i selskap med kriselandene lenger sør. Og for at ikke krisekostnadene utelukkende skal pålegges de svakere gruppene, "er effektive tiltak mot skatteunndragelser og en allmenn formuebeskatning viktige elementer i en alternativ finanspolitikk," sier kampanjeskriftet. Igjen er det bankhemmeligheten som står i veien.

Forbundskansler og SPÖ-partileder Faymann har ikke satt pris på dette utspillet i opptakten til valgkampen. Partikontoret sendte raskt ut en pressemelding som fastslo at "bankhemmeligheten for innenlandsbosatte ikke kommer til å bli rørt" og understreket at kansler Faymann selv garanterte for dette.

Sosialdemokratene frykter at emnet kan bli eksplosivt i valgkampen. I Østerrike blir bankhemmeligheten sett på som en selvfølge. Som i Tyskland - der bankhemmeligheten har blitt uthult siden 1990-tallet - er det i Østerrike sterk tradisjon for å ha en sparekonto som sikkerhet for alderdommen, og det er kun et mindretall av husholdningene som eier sin egen bolig. Derfor er også temaet mer ømtålig enn i mange andre land.

De som sympatiserer med forslaget om å avskaffe bankhemmeligheten, vet at det konservative ÖVP og partiene enda lengre til høyre vil få en enkel jobb med å overbevise den jevne østerriker om at forslaget er farlig. Liknende forslag er blitt møtt med det folkelige argumentet om at "sosialistene vil plyndre sparekontoen til bestemor" eller om at alle småsparere vil få merke det.

Det er ikke Marcus Gremel, SPÖ-kandidat for Wien med dårlig listeplassering, enig i. "Bankhemmeligheten beskytter utelukkende de rike som ønsker å gjemme unna pengene sine for skattemyndighetene. Den sagnomsuste bestemora kan være trygg på at hun ikke må frykte for sparekontoen sin," lover Gremel, som er pinlig klar over at "bestemorargumentet" er tungtslående i Østerrike.

Men likevel har forslaget om å avskaffe bankhemmeligheten for alle i Østerrike blitt uventet godt mottatt av mange potensielle SPÖ-velgere som har gått lei av partiets konturløshet. Den internasjonale kampen mot skatteparadisene og økonomisk kriminalitet har nemlig også fått stor oppmerksomhet i Østerrike, særlig i forbindelse med krisen på Kypros.

Da var det også mange østerrikere som fikk øynene opp for at alperepublikken var et skatteparadis og hadde en stor svart økonomi.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no