See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 30.09.2013 - Høyrepopulistene er valgvinnerne i Østerrike
» 06.09.2013 - Valg i Østerrike: Partileder vil ha dødsstraff
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


SPÖs Peter Kaiser (v), Kärntens nye regjeringssjef, blir støttet av Østerrikes kansler Werner Faymann (h, SPÖ)
© Johannes Zinner/SPÖ/Kureren
Politikk - Østerrike

Østerrikerne velger bort ytre høyre

Regjeringssjefen i Kärnten, Gerhard Dörfler, under valgkampen i februar

© FPK/Kureren
Kureren, 4. mars 2013
- Etter årtier med ytre høyre ved makten har den skandaleomspunne østerrikske delstaten Kärnten, der legenden Jörg Haider var landsfader, valgt en sosialdemokratisk regjering. En sump av korrupsjon la grunnlag for maktbyttet.

Det foreløpige resultatet av søndagens valg viser klart at det høyrepopulistiske partiet FPK, i sin tid etablert av Haider, mister makten i sin høyborg Kärnten, sør i Østerrike. Ikke bare mister de makten, men de mister også statusen som et folkeparti. Ifølge beregninger fra den østerrikske statskanalen 'ORF', vil FPK bli redusert fra 45 prosent av stemmene i forrige valg til 17 prosent i den nye landdagen.

Heller ikke etableringen av to nye partier på ytre høyre fløy kunne fange opp for kollapsen til populistene. BZÖ, som splittet ut fra FPK, ser ut til å få rundt 6-7 prosent av stemmene. Det nye partiet til den populistiske milliardæren Frank Stronach ser ut til å få i overkant av 10 prosent.

Kärntens regjeringssjef Gerhard Dörfler må dermed konstatere at partiet hans nesten er blitt redusert til en tredel siden valget i 2009, og at han ikke vil kunne fortsette i embetet. Høyrepopulistene har siden 1999 sittet uavbrutt ved makten i Kärnten, en delstat som grenser mot Slovenia i sør.

Men i løpet av den siste regjeringsperioden er det blitt avdekket en sump av korrupsjon på høyresiden i Kärntens politikk helt siden legendariske Haider satt ved makten. Haider, som døde som følge av en fyllekjøringsulykke i 2008, og det moderate høyrepartiet ÖVP blandet partikasser med statskassen og etablerte et mafialiknende personnettverk der alle ble avhengige av å ha et godt forhold til partiledelsen. Gaver og belønninger til folk flest ga inntrykk av at regjeringen var et folkelig prosjekt.

Nå har det imidlertid blitt dekket opp hvordan FPK og ÖVP finansierte de milde gavene, og flere korrupsjonsprosesser løper nå i Kärnten. Dette inkluderer betalinger på 900.000 euro fra russiske forretningsmenn for å få østerriksk statsborgerskap, salg av lukrative statstomter til underpris og betalingen av 12 millioner euro for en 6-sidersrapport, der partikassene til FPK og ÖVP delte store deler av inntektene med forfatteren.

I løpet av Haiders og etterfølgernes periode ved makten i Kärnten, er det svært mange som har profittert, også blant

Jörg Haider i 2007

© FPK-BZÖ/Kureren
folk flest. Men nå er kassene tomme og delstaten Kärnten forgjeldet. Likevel foræres Haider fortsatt som en gud av mange i delstaten, mens skylden for skandalene gis hans etterfølgere i FPK.

Mens høyrepartiene ble straffet - også det moderate ÖVP må regne med en tilbakegang til rundt 14 prosent av stemmene - har den en gang så upopulære venstresiden gjort et comeback i Kärnten. Det sosialdemokratiske SPÖ ser ut til å ha gått frem med rundt 8 prosentpoeng og vil bli største pari med rundt 37 prosent av stemmene. Dermed vil SPÖs kandidat Peter Kaiser trolig bli den nye regjeringssjefen i delstaten.

Også partiet De grønne, det eneste som hittil ikke har vært involvert i noen av korrupsjonsskandalene i Kärnten, har klart å fordoble stemmeantallet sitt, og vil trolig lande på rundt 12 prosent. Det er fortsatt uklart om SPÖ og De grønne vil klare å få flertall på egenhånd i landdagen i Klagenfurt. Muligens vil de trekke det moderate høyrepartiet ÖVP inn i koalisjonen. De tre partiene hadde sagt seg villig til å danne en anti-FPK-koalisjon før valget.

Også i forbundsstaten Niederösterreich var det valg på søndag. Her klarte ÖVP-regjeringssjefen Erwin Pröll å beholde flertallet sitt på noe over 50 prosent av stemmene. Pröll har sittet ved makten i delstaten, som omslutter men ikke inkluderer Wien, uten avbrudd siden 1992.

Valget i Kärnten blir sett på et veiskille i Østerrike, som i år skal holde en lang rekke valg, blant annet til parlamentet i september. Mens de to store tradisjonelle partiene i landet, ÖVP og SPÖ, er mektig upopulære og anklages for kameraderi og korrupsjon, har de høyrepopulistiske partiene i og med skandalene i Kärnten mistet sin rolle som troverdig alternativ, selv i høyborgen Kärnten. Den allmenne politikerforakten rammer nå også høyrepopulistene.

De siste meningsmålingene på nasjonalt nivå viser at den sittende storkoalisjonen mellom ÖVP og SPÖ fortsatt har et knapt flertall blant østerrikske velgere. Men de tre høyrepopulistiske partiene ligger jevnt over på rundt 30-35 prosent av velgermassen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no