See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Feltene i norsk og britisk sektor der Statoil selger ut eierandeler til østerrikske OMV
© Statoil/Kureren
Økonomi - Innenriks | Østerrike

Statoil selger unna Nordsjø-felt til Østerrike

Plattformen på det norske Gudrunfeltet: Statoil nøyer seg med 51 prosent

© Kjell-Arve Tysnes/Statoil/Kureren
Kureren, 19. august 2013
- Det østerrikske oljeselskapet OMV jubler etter å ha fått tilslag på store eierandeler i trygge og inntektsbringende oljefelt på norsk og britisk sektor, deriblant Gullfaks. Det er Statoil som selger unna deler av kjernevirksomheten for "å styrke handlekraften".

I Østerrike feires det store oppkjøpet som et røverkjøp som sikrer OMV stabile inntekter i et trygt produksjonsområde. Med store investeringer i land som Libya har OMVs oljevirksomhet hittil vært utsatt for politisk usikkerhet, og østerrikerne ønsker seg et større engasjement i Nordsjøen.

Statoils konsernsjef Helge Lund har derimot større forklaringsproblemer når han i dag kunngjør salget på totalt på 2,65 milliarder dollar (14,5 milliarder kroner) av konsernets mest lukrative produksjonssteder.

"Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel," sier Lund i en pressemelding, uten å gi nærmere forklaringer på hva salgsinntektene skal investeres i.

Salget er omfattende. I norsk sektor kvitter Statoil seg med 19 prosent av det store Gullfaksfeltet, og reduserer dermed sin eierandel fra 70 til 51 prosent. Samtidig reduserer Statoil eierandelene sine i Gudrunfeltet fra 75 til 51 prosent. Statoil vil beholde operatøransvaret for begge feltene.

I britisk sektor selger Statoil seg helt ut fra to viktige felt vest for Shetland, Schiehallion og Rosebank. Der har det statlige norske oljeselskapet til nå hatt eierandeler på henholdsvis 5,9 og 30 prosent, noe østerrikske OMV nå overtar. Statoil reduserer dermed sterkt sin innflytelse i dette viktige og fremtidsrettede området.

Ifølge Statoil-sjefen, gir salget både direkte inntekter fra et kontantoppgjør og det frigjør konsernet fra "rundt 7 milliarder dollar i investeringsforpliktelser" på norsk sokkel i de neste ti årene.

OMV feirer "storinvestering i Nordsjøen"
I Østerrike er det derimot klarere hva som er strategien med transaksjonen. Konsernsjef Gerhard Roiss i OMV sier at transaksjonen "er en massiv støtte til OMVs strategi. Vi kjøper opp vesentlige utviklingsandeler som ligger i hjertet av satsningsområdet vårt, Nordsjøen."

Det østerrikske konsernet, som er landets største børsnoterte selskap, har solgt seg ut av nedstrømsaktiviteter i Sentral-Europa og Balkan for å kunne investere i et trygt pr

Har gjort et røverkjøp? OMV-konsernsjef Gerhard Roiss

© OMV AG/Kureren
oduksjonssted som Nordsjøen. OMV er i ferd med å selge et større oljeraffineri i Tyskland og har solgt en bensinstasjonkjede i Kroatia og Bosnia-Herzegovina.

OMV er en storaktør i Sentral-Europa og på Balkan, med gassdistribusjon og oljevirksomhet som hovedforretning. Det østerrikske selskapet har en stor del av olje- og gassproduksjonen sin i Romania. Ellers har oljeproduksjonen til OMV i stor grad vært fokusert i politisk ustabile land, inkludert Libya, Tunisia, Jemen, Pakistan og de kurdiske områdene i Irak. Dermed har selskapet opplevd store svingninger i produksjon og børsnoteringer ettersom ulike politiske kriser har rammet disse landene.

Østerrikerne er derfor klare på at deres store satsningsområde er trygge og stabile Nordsjøen, med oppkjøpslyst på felt i norsk, britisk og færøysk sektor. Som Statoil-lederen uttrykker seg i dag, "synliggjør" salgene på norsk og britisk sektor "verdien av Statoils portefølje" i Nordsjøen, noe som forøvrig bidrar enda mindre til å forklare hvorfor konsernet selger seg ut.

Forskningssamarbeid
OMV og Statoil har også skrevet under på en samarbeidsavtale innen forskning og utvikling. Ifølge konsernleder Roiss fra OMV er det østerrikske selskapet ledende når det gjelder teknologi for å øke utvinningsgraden av såkalt "modne felt" på land. OMV har gjennom utvikling av nye utvinningsteknologier klart å holde liv i gamle produksjonsfelt i Romania og Østerrike som forlengst skulle ha vært uttømt.

Samtidig, understreker Roiss, er Statoil det "verdensledende selskapet innen offshoreteknologi og økt utvinning" fra modne felt til sjøs. Gullfaks, der OMV nå overtar store eierandeler, er et av de modne feltene der Statoil har skapt store verdier ved å ta i bruk ny teknologi for å drøye oljeutvinningen utover det som tidligere ble ansett som umulig.

Begge selskapene ser for seg store teknologifremskritt ved å samarbeide om forskningen på hvordan modne felt bedre kan utnyttes. På norsk sokkel, som generelt kan betegnes som "moden", vil dette kunne bety vesentlige ekstrainntekter for den norske staten og Statoil i flere tiår fremover. Dersom da ikke Statoil allerede har solgt seg ut av de norske feltene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no