See also:
» 17.02.2014 - EU straffer Sveits etter innvandringsavstemningen
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 10.02.2014 - Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 04.02.2014 - EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill
» 15.11.2013 - Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Velgere i Bhutans hovedstad Thimpu på søndag
© WBF/Kureren
Politikk | Økonomi - Sveits | Kina

Kina og Sveits enige om frihandelsavtale

Kureren, 13. mai 2013 - Sveits blir, etter Island, det andre europeiske landet som inngår en frihandelsavtale med Kina. Forhandlingene om avtalen er nå ferdige, men er fortsatt ikke offentliggjort. Den vil trolig undertegnes senere i mai.

Sveitiske medier melder i dag at de lange og kompliserte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina ble sluttført med suksess på fredag. Forhandlingene hadde strukket seg over mer enn to år og skal ha vært "tøffe". Nå skal avtaleutkastet prøves av jurister i begge land før den skal underskrives, trolig den 24. mai når handelsministrene fra Kina og Sveits skal møtes. Deretter må den ratifiseres før den trår i kraft.

Forhandlingene hadde nesten kjørt seg fast tidligere i år. Den sveitsiske utenriksministeren, Didier Burkhalter, forklarte i april at stridsemnene var tollsatsene for industri- og jordbruksprodukter. Sveitserne forlangte lavere kinesiske tollsatser for sine industriprodukter, mens kineserne forlangte lettere tilgang for sine jordbruksprodukter i Sveits. Bøndene i Sveits har uttrykt stor motstand mot import av billige matvarer fra Kina.

Det er fortsatt uvisst nøyaktig hvordan utfallet av forhandlingene ble.

Dersom sveitserne lyktes i å fjerne tollbarrierene for industriproduktene sine på det kinesiske markedet, vil dette bety store fordeler for den sveitsiske konkurransedyktigheten. Regjeringen forventer at økt industrieksport til det viktige kinesiske markedet kan skape mange nye arbeidsplasser i landet.

Det ser nemlig ut til å være langt frem mot en frihandelsavtale mellom EU og Kina, noe som vil gi sveitserne et viktig fortrinn. Og Sveits er det andre europeiske landet overhodet som oppnår en frihandelsavtale med Kina. Island oppnådde det samme tidligere i år.

Les mer om frihandelsavtalen mellom Kina og Island i denne artikkelen: "Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale".

Med Sveits og Island har dermed også det meste av EFTA en fordelaktig handelsposisjon i forhold til Kina. Norge er unntaket, og myndighetene i Beijing viser fortsatt liten interesse for å fremforhandle en norskkinesisk frihandelsavtale.

Det kjølige forholdet til Norge er trolig grunnen til at det ikke har blitt forhandlet om en generell frihandelsavtale mellom EFTA og Kina. Dette er normalen for EFTA, som nå forhandler med blokken Russland, Hviterussland og Kasakhstan om en frihandelsavtale.

Les mer om frihandelsavtalen mellom EFTA og blokken rundt Russland i denne artikkelen: "Norsk frihandelsavtale med Hviterussland 'i 2014'".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no