See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 10.02.2014 - Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU
» 04.02.2014 - EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill
» 15.11.2013 - Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ny europeisk forskningsgrense? Den sveitsiske grensen ved Lustenau-Widnau
© Kecko/GNU/Kureren
Politikk - Sveits

EU straffer Sveits etter innvandringsavstemningen

Kansellerer forskningssamarbeidet med Sveits: Talsmann i EU-kommisjonen Joe Hennon

© EC/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- Sveitsernes folkeavstemning om å kvoteregulere innvandingen får nå sine første konsekvenser. EU har lagt forhandlingene om forskningssamarbeid med Sveits på is. Dermed kuttes Erasmus-ordningen og felles finansiering av forskning, og mange prosjekter vil måtte avsluttes.

Dette konkrete tiltaket fra EU rettet mot Sveits kommer som et svar på at regjeringen i Sveits kunngjorde at den nekter å undertegne en ferdigforhandlet avtale som skulle sikre et fritt felles arbeidsmarked med Kroatia, et land som ble medlem av EU i juli i fjor.

"Avtalen ble godkjent, men har ennå ikke blitt undertegnet. Gitt de nåværende omstendighetene, og i fravær av et klart politisk signal om å ville underskrive, har de neste forhandlingsrundene blitt utsatt inntil Sveits undertegner avtalen," kunngjorde Joe Hennon, talsmann for EU-kommisjonen.

Og sveitsiske myndigheter bekrefter at man ikke kommer til å underskrive avtalen med Kroatia. Justisminister Simonetta Sommaruga forklarte i helgen at sveitserne ikke vil skrive under på noen nye bilaterale avtaler om fri innvandring som følge av folkeavstemningen for en uke siden.

Studenter vil merke det til høsten
Samarbeidet mellom EU og Sveits som dermed ikke fornyes er studentutvekslingen Erasmus+ og forskningsprogrammet Horizon 2020. Dette vil relativt raskt kunne få store konsekvenser, blant annet for pågående forskningsprosjekter i Sveits med delvis EU-finansiering, men også for europeiske studenter og doktorgradsstipendiater på universiteter i Sveits og sveitsiske studenter i EU.

Det er nå rundt 3.000 sveitsiske studenter som studerer ved universiteter i EU-landene, men de kommer ikke til å bli berørt av bruddet i forhandlingene i inneværende studieår 2013-2014. Problemene vil, ifølge EU kommisjonen, begynne å melde seg fra neste studieår, som starter i september, dersom partene fortsatt ikke har funnet en løsning.

På flere sveitsiske universiteter er doktorgradsstudenter fra det europeiske utlandet allerede blitt informert om at det kan spøke for studiefinansieringen deres fra og med denne høsten. Det samme vil også kunne ramme norske studenter i Sveits.

Og det var nettopp forsknings- og studiesamarbeidet mellom EU og Sveits som de fleste regnet med ville bli det første offeret for reaksjoner fra Brussel. Nettopp dette samarbeidet har nemlig vært svært tett knyttet opp til det frie, felles arbeidsmarkedet. Men det er også svært mange flere av de rundt 120 bilaterale avtalene mellom EU og Sveits som kan bli lagt på is etter hvert som de må reforhandles.

Nye innvandringslover forberedes
Nå begynner nemlig det praktiske arbeidet med å gjennomføre kvotereguleringen av innvandringen, som 50,3 prosent av sveitserne stemte for i en folkeavstemning. Den sveitsiske regjeringen har annonsert at den innen juni vil definere tidsfrister for innføringen av kvoter for europeiske arbeidstakere, og at man før slutten av året vil vedta en ny lovgivning for å gjennomføre disse kvotene i praksis.

EU-kommisjonens president Jo

Sosialdemokratenes leder, Christian Levrat, vil ha en ny folkeavstemning. Her fra en protest mot innvandringskvoter.

© PS/Kureren
sé Manuel Barroso har allerede sagt at han "følger grundig med på sveitsernes intensjoner" i gjennomføringen av kvotesystemet. Barroso har advart landet om at en kvotebegrensning i den frie persontrafikken "ikke er gjennomførbar."

Det forventes at det overraskende resultatet i folkeavstemningen om innvandring vil føre til store komplikasjoner i de pågående forhandlingene mellom EU og Sveits, slik både EU-kommisjonen og den sveitsiske regjeringen hadde advart om på forhånd.

Les mer om folkeavstemningen om innvandring i Sveits i denne artikkelen: "Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU".

Nye avtaler kan legges på is
Det er særlig den såkalte "giljotinordningen" som bekymrer. Ordningen sier at det er en helhet i de fleste av de avtalene mellom Sveits og EU, og at dersom en av partene sier opp én av avtalene, vil "giljotinen" automatisk si opp et sett av avtaler. Og avtalen om et fritt arbeidsmarked er tett knyttet opp mot syv sentrale avtaler, blant annet og forskningssamarbeidet og sveitsernes deltakelse på fellesmarkedet.

Akkurat nå reforhandles store deler av den bilaterale avtalepakken mellom EU og Sveits, da avtalene er i ferd med å løpe ut. Forhandlingene har allerede støtt på problemer, da EU krever mer automatikk i at Sveits overtar lover, direktiver, forordninger og kjennelser fra Brussel. Og med store interne problemer innad i EU, er Brussel lei av stadige komplikasjoner i forholdet til Bern.

Les mer om forhandlingene mellom Sveits og EU i denne artikkelen: "EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill".

Det er også et åpent spørsmål om Sveits kan fortsette i Schengen-samarbeidet nå som landet krever særvilkår for innvandring. I tillegg til forskningssamarbeidet vil avtaler om et fellesmarked innen luftfarten, energi og jordbruk også kunne berøres av denne endringen, ifølge sveitsiske analytikere. Det kan bety at markedstilgangen til Europa for dette mest sentrale landet i Europa kan bli vanskeligere.

Les om næringslivets reaksjoner i denne artikkelen: "Industrien i Sveits frykter store tilbakeslag".

Og etter hvert som konsekvensene av folkeavstemningsresultatet begynner å bli mer synlige, er det allerede snakk om at det bør komme en ny avstemning om samme sak i Sveits. Lederen for de sveitsiske sosialdemokratene, Christian Levrat, sa i helgen til avisen SonntagsZeitung at en ny avstemning begynner å fortone seg som nødvendig ettersom EUs reaksjoner blir kjent.

Ifølge Levrat bør befolkningen få anledning til å stemme over det som etter hvert fortoner seg som det reelle valget mellom mindre innvandring eller fortsatt tett samarbeid med EU.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no