See also:
» 17.02.2014 - EU straffer Sveits etter innvandringsavstemningen
» 11.02.2014 - Industrien i Sveits frykter store tilbakeslag
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 10.02.2014 - Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU
» 15.11.2013 - Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 08.03.2013 - "Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami"
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nye forhandlinger: EU-kommisjonsleder José Manuel Barroso og sveitsernes president Didier Burkhalter (arkivbilde)
© EU/Kureren
Politikk | Økonomi - Sveits

EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill

EU-kommisjonær Viviane Reding vekker oppsikt med krav om automatikk i Sveits

© EU/Kureren
Kureren, 4. februar 2014
- Både i Norge og i Storbritannia er det mange EU- og EØS-skeptikere som drømmer om "den sveitsiske modellen". Men også i Sveits er man lei av stadige EU-direktiver og manglende medbestemmelse. Nå reforhandles sveitsernes særegne avtale med EU, med uvisst resultat.

Mens forhandlingene om en ny avtale som regulerer forholdet mellom Sveits og EU nylig har startet, ytrer den sveitsiske regjeringen sterk misnøye med overkjøringen fra Brussel. Nå vil man ha større anledning til å påvirke EUs beslutninger. Men for å få til dette, er det mer realtistisk med et fullt medlemskap, påpeker enkelte toppolitikere.

Sveitserne takket i sin tid nei til å følge de andre EFTA-landene, deriblant Norge, inn i EØS-avtalen. Sluttresultatet ble flere egne bilaterale handelsavtaler mellom EU og Sveits, som inkluderer at "de fire friheter" også gjelder i Sveits og for sveitsere. I tillegg er alpelandet med i samarbeidsorganer som Schengen-avtalen.

Men den særskilte avtalepakken mellom Brussel og Bern er i ferd med å løpe ut, og må derfor reforhandles, i likhet med vilkårene for EØS-avtalen. Og der kommer både sveitserne og EU-landene med nye krav. EU krever større automatikk i at sveitserne overtar nyvinninger i EU-lovverket.

Automatisk godkjenning
EU-kommisjonens nestleder, Viviane Reding, sørget for medieoppslag i Sveits da hun nylig krevde at regjeringen i Bern måtte "bruke rettsnormene i det indre markedet," samt at "beslutningene fra en EU-domstol ikke kan plukkes fra hverandre elles ignoreres," ei heller i Sveits. I praksis var dette et krav om at sveitserne både godtar EU-direktiver etter hvert som de kommer, og at EU-domstolenes myndighet skulle utvides til også å gjelde i Sveits.

Disse to kravene er ikke konkret omfattet i dagens bilaterale avtaleverk mellom Bern og Brussel, der sveitserne på ingen måte er innbundet i de europeiske institusjonene. Kravene ville sette Sveits i en likende situasjons som Norge er i, i og med EØS-avtalen, nemlig å være et assosiert land.

Den sveitiske regjeringen har da også tatt grundig avstand fra disse kravene og gjentatte ganger forklart at Sveits ikke er del av fellesmarkedet men kun har en bilateral avtale med EU. Riktignok aksepterer sveitserne i praksis å overta nye EU-normer, -lover og -direktiver etter hvert som de oppstår, og hver gang handelsavtalen reforhandles, må landet i praksis inkludere nyvinninger i EU-retten i den nye avtalen, i hvert fall på de feltene Sveits deltar i et samarbeid.

Men, sier Didier Burkhalter, som dette året fungerer som president i Sveits, "en automatisk overtakelse av EU-rett i Sveits er ikke et diskusjonstema." Til den østerrikske avisen Der Standard forklarer Burkhalter at sveitserne kun er interessert i å skaffe seg "rettssikkerhet" ved å kopiere EU-rett på de begrensede områdene der den bilaterale avtalen gir dem adgang til den indre markedet.

Tvert imot, sier president Burkhalter, har regjeringen i Bern

Tidligere utenriksminister Calmy-Reys bok "Sveits, slik jeg ønsker oss det" skaper debatt med EU-utsagn

© Kureren
tenkt å få mer makt over beslutningene i EU, i stedet for å gi fra seg mer makt til EU. Forhandlingskravet til sveitserne er at landet får adgang til å delta i EUs beslutningsprosesser når det foreberedes et nytt lovverk som angår Sveits. Det har ikke engang Norge klart å sikre seg gjennom den mer omfattende EØS-avtalen.

"Smartere å bli med i EU"
Det er imidlertid ikke stor tro på at sveitserne kan oppnå den medbestemmelsen de håper på i Brussel. I hvert fall ikke uten et slags medlemskap i EU. Og nettopp dette tar nå landets tidligere utenriksminister, Micheline Calmy-Rey, til orde for i en ny bok, som allerede har skapt mye debatt i Sveits.

Calmy-Rey satt ni år i regjering før hun trådte tilbake for to år siden. Og nå har hun tatt bladet fra munnen i et oppgjør med dagen sveitsiske utenrikspolitikk. Ifølge eksministeren er det umulig å forvente av Sveits vil få noen større innflytelse i det hun kaller "lappeteppe av en avtale" dagens regjering er i ferd med å forhandle med Brussel. I praksis vil man ende opp med å avgi enda mer suverenitet, konkluderer hun.

"Det hadde vært mer fornuftig å forhandle seg frem til et EU-medlemskap," skriver Calmy-Rey.

Og der ser hun for seg et "medlemskap light" for sveitserne, med britisk forbilde og med utgangspunkt i at Sveits er et attraktivt medlemsland som allerede (som Norge) overfører store summer årlig til Brussel. Hun skisserer at det burde være mulig å komme frem til et medlemskap som tillater Sveits å forbli nøytralt, samtidig som man får beholde den egne valutaen og en viss autonomi over det nasjonale arbeidsmarkedet.

Forslaget fra Calmy-Rey om å prøve å få til et "medlemskap light" har til dels blitt avfeid som urealistisk og useriøst av regjeringspolitikere. President Burkhalter understreker at "et sveitsisk EU-medlemskap er ikke et diskusjonstema." Men Calmy-Rey har fått stort gehør i pressen for sitt argument om at man i Sveits kan glemme å få mer innflytelse over EUs politikk uten å være medlem. Landet får heller mindre innflytelse for hvert år som går.

For utenforland blir relasjonene med EU stadig vanskeligere, påpekte Calmy-Rey ved boklanseringen. "EU forlanger at man overtar dets normer for å få tilgang til det europeiske markedet," påpekte hun. Og siden disse stadig utvikles, betyr dette et tap av suverenitet, da også Sveits blir nødt til å overta regler som vedtas i Brussel uten at landet har noen innflytelse over reglene, slo den tidligere utenriksministeren fast.

Les også om hvordan norsk suverenitet, ifølge forskere, undergraves av EØS-avtalen i denne artikkelen: "Ny forskning: 'EØS-avtalen truer demokratiet'".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no