See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 16.10.2013 - Kompromiss om budsjettet er nådd i USA
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 28.08.2013 - Sveits gir seg i skattestriden med USA
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bydelen Brickell i Miami er finanssenteret i Florida, USA
© Jimmy Baikovicius/GNU/Kureren
Økonomi - USA | Sveits

"Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami"

Bank of America i downtown Miami

© ImageMD/Flickr/Kureren
Kureren, 8. mars 2013
- Etter at særlig USA har lagt stort press på Sveits for å utlevere bankinformasjon til amerikanske skattemyndigheter, er det nå USA selv som tiltrekker seg svarte utenlandske penger. USAs banker samarbeider ikke med utenlandske skattemyndigheter.

Den sveitsiske næringslivsavisen 'Handelszeitung' avdekker i en stor reportasje hvordan svarte penger, særlig midler som er unndratt skatt, nå i stor stil flyttes ut fra sveitsiske bankkontoer og havner i Miami, Florida. Det er særlig de viktige tyske kundene som trekker seg ut fra Sveits ettersom det blir lettere for tyske skattemyndigheter å få tilgang til informasjon fra sveitsiske banker.

'Handelszeitung' fremhever det paradoksale med at det nettopp var USA som i sin tid innledet det store presset mot Sveits.

Helt siden 1960-tallet, skriver avisen, har USA jobbet målrettet for å uthule den sveitsiske bankhemmeligheten. Den gang beskyldte amerikanerne Sveits for å hjelpe Sovjetunionen med tvilsomme finanstransaksjoner. Senere er sveitsiske banker beskyldt for å være med å finansiere organisert kriminalitet og terrorisme.

Gjennombruddet kom etter at amerikanske myndigheter i 2007 begynte å undersøke datterselskaper av sveistiske banker i USA og innlede rettsprosesser mot bankene, som ble beskyldt for medvirkning til skatteunndragelse. Rettssakene har allerede ført til at bankhuset Wegelin, det eldste i Sveits, oppløste seg i år. Tidligere var storbanken UBS dømt til å betale en erstatning på 780 millioner dollar. To sveitsiske banker, blant dem Credit Suisse, er fortsatt på tiltalebenken.

Viktigere er at rettsoppgjørene tvang Sveits til å undertegne en avtale om utveksling av skatteinformasjon med USA. Allerede ved dommen mot UBS måtte Sveits gå med på å utlevere kontoinformasjon til over 4.000 amerikanske bankkunder. Avtalen med USA har dannet grunnlag for europeiske land til å kreve liknende bilaterale avtaler. Også EU har satt og setter press på Sveits.

EU og USA har videre samarbeidet om å tette andre hull i internasjonal finans for å gjøre det vanskeligere å gjemme unna svarte penger i "offshorebanker". Det er det særlig de strengere terrorlovene etter 2001 som har bidratt til.

I Europa har småstatene og skatteparadisene Liechtenstein, Monaco og San Marino blitt tvunget til å lufte bankhemmeligheter og utveksle bankinformasjon med utenlandske skattemyndigheter. Også i Luxembourg og på Kypros er det blitt strengere.

Etter hvert som hullene ble tettet i Europa, var det mange som regnet med at Singapore ville stige opp som den nye finansplassen for svarte formuer. Men også myndighetene Singapore har stilt seg åpne for forhandlinger om informasjonsutveksling med utenlandske skattemyndigheter, blant annet tyske. Ifølge tyske medier synes det derfor ikke som om Singapore er i ferd med å overta sveitsernes rolle hva angår tyske svarte penger.

Sveitsiske 'Handelszeitung' dokumenterer derimot at det nettopp er USA, først og fremst finansbyen Miami, som nå tiltrekker seg milliardene som er blitt unndratt den tyske statskassa. Avisen siterer flere sveitsiske bankansatte og tyske skatteeksperter, som sier de har observert en trend med å flytte svarte penger til USA.

Det er særlig Miami s

Den australske statsviteren Jason Sharman utga seg for å ville etablere stråselskaper

© Griffith University/Kureren
om har profilert seg som en frihavn for utenlandske svarte penger, og byens finansvesen har bygd opp erfaring med å forvalte og skjule latinamerikansk kapital, blant annet store narkoformuer, siden 1950-tallet.

Og når det gjelder utenlandske formuer, hersker det totalt hemmelighold i amerikanske banker. Mange forsøk fra utenlandske skattemyndigheter på å få frigitt opplysninger om kontoer til sine statsborgere i USA har feilet, selv om det er mistanke om tung kriminalitet. Selv nabolandet Mexico, som har inngått en skatteavtale med USA, har nylig blitt tilbakevist av amerikanske dommere når de har krevd informasjon fra amerikanske banker.

Det viste seg at banker i USA ikke på noen måte er forpliktet til å sette seg inn i skattesituasjonen til sine utenlandske kunder, og at de ikke kan pålegges å gi informasjon til utenlandske myndigheter.

Videre blir det gjort svært enkelt for utlendinger å skjule sine formuer i amerikanske delstater som Florida, Delaware og Nevada. Lettheten å etablere stråselskaper legger nærmest opp til hvitevasking av utenlandske penger. Ifølge 'Handelszeitung' er over halvparten av alle nærings- og boligeiendommer i Miami eid av postkassefirmaer, og Floridas banker huser over 100 milliarder dollar fra utenlandske kunder.

En amerikansk-australsk forskningsrapport fra 2012 avslører gjennom et omfattende eksperiment at USA nå er et av verdens viktigste skatteparadiser for utenlandske selskaper, og blant de enkleste stedene å etablere et stråselskap uten noen form for identifikasjon.

Statsviterne Jason Sharman og Michael Findley kontaktet 3.700 finansagenter i 182 land, og de utga seg tildels som representanter for stiftelser og firmaer som åpenlyst skulle vekke mistanke om terrorvirksomhet eller korrupsjon. De ba om å få slippe å presentere seg personlig med identifikasjon. I de fleste tilfeller ble de avvist eller fikk ikke svar i det hele tatt. Men det var stor forskjell på standarden for finansselskapene i forskjellige land.

Oppsiktsvekkende nok var det tjenesteytere i rike OECD-land som var lettest å overtale til å etablere stråselskaper på vilkår som bryter med internasjonalt lovverk. Tilbydere i u-land, men også i kjente skatteparadis, viste seg å ta det internasjonale regelverket mye mer på alvor.

Blant de landene det var lettest å etablere et stråselskap uten å presentere vanntett identifikasjon var USA, konkluderte Sharman og Findley. Her holdt det i mange tilfeller å fakse over en fotokopi av et tilfeldig førerkort for å identifisere seg og opprette et stråselskap.

For å skjule eller hvitevaske ulovlige formuer, om de kommer fra narkohandel eller skatteunndragelser, er det derfor USA som anbefales i dagens marked, viste eksperimentet til forskerne.

Mer informasjon
Rapporten til Findley og Sharman er tilgjengelig på denne lenken (pdf-format).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no