See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 11.02.2014 - Industrien i Sveits frykter store tilbakeslag
» 04.02.2014 - EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 15.11.2013 - Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 08.03.2013 - "Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami"
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


På tiltalebenken: Credit Suisses hovedkontor i Zürich
© Claudio Pedrazzi/GNU/Kureren
Økonomi - Sveits | USA

Sveits gir seg i skattestriden med USA

Parlamentet i Sveits sa i juni 2013 nei til skatteavtalen med USA

© Bundesrat/Kureren
Kureren, 28. august 2013
- Sveits og USA er kommet til enighet i den lange striden om informasjonsflyten om kontostanden til amerikanske borgere i sveitsiske banker. Dermed blir den rigide sveitsiske bankhemmeligheten historie, og Sveits mindre attraktivt som skatteparadis.

Den sveitiske regjeringen offentliggjorde i dag en kort pressemelding der det bekreftes at man er kommet til enighet med USA i den langvarige skattestriden. En avtale skal nå skrives under om kort tid. En midlertidig avtaletekst er godkjent av den sveitiske regjeringen, selv om del små detaljer fortsatt gjenstår.

"Straks den felles uttalelsen er skrevet under sammen med USA, vil ordlyden i avtalen offentliggjøres," melder regjeringen i Bern. Avtalen skal "muliggjøre det for sveitsiske banker å bilegge skattestriden med USA, som har belastet forholdet mellom landene til nå," heter det til slutt.

Den nye avtalen har bakgrunn i en svært offensiv kampanje mot utenlandske skatteparadiser fra amerikanske myndigheter, med sveitsiske banker som et av hovedmålene i de siste årene.

Gjennombruddet kom etter at amerikanske myndigheter i 2007 begynte å undersøke datterselskaper av sveistiske banker i USA og innlede rettsprosesser mot bankene, som ble beskyldt for medvirkning til skatteunndragelse. Rettssakene har allerede ført til at bankhuset Wegelin, det eldste i Sveits, oppløste seg tidligere i år. Før dette ble storbanken UBS dømt til å betale en erstatning på 780 millioner dollar. To sveitsiske banker, blant dem Credit Suisse, er fortsatt på tiltalebenken.

Med dette presset mot sveitsiske banker, som er blitt forsterket fra tysk hold, ble alpelandet tvunget til å underskrive en avtale om utveksling av skatteinformasjon med USA; "Lex USA" som den foraktelig kalles i Sveits. Men lovforslaget som ville gitt amerikanske myndigheter tilgang til nærmest all informasjon om kontoer i sveitsiske banker, var så omstridt at parlamentet i Bern nektet å godkjenne det i en avstemning i juni i år.

Dermed blusset den såkalte skattestriden mellom de to landene opp igjen, og den sveitsiske regjeringen så seg tvunget til å finne andre løsninger for å unngå amerikanske sanksjoner og søksmål.

Store bøter i vente
Det er fortsatt uklart hvilke konkrete vilkår den nye avtalen mellom Sveits og USA inneholder, men sveitsiske medier mener å vite at det ikke er store endringer fra avtalen som ble forkastet i juni.

Ifølge økonomiredaktør Eveline Kobler ved den sveitsiske statskringkasteren SRF regulerer avtalen hvilke banker i Sveits som er forpliktet til å levere hvilken type informasjon til amerikanske skattemyndigheter. Dessuten reguleres det hvor store bøter bankene må betale for å ha medvirket til skatteunndragelser, og hvor store bøter amerikanske kunder i sveisiske banker må betale til kemneren i Washington.

SRF opplyser at bøtene kan være på opptil 50 prosent av kontoinnholdet til skattesnyterne, som bankene vil måtte konfiskere og overføre til skattemyndighetene i USA.

Ifølge Kobler er det først og fremst formen på avtalen, og ikke innholdet, som er forskjellen fra den som ble forkastet av parlamentet i juni. Mens den gamle avtalen forutsatte lovendringer i Sveits, den såkalte "Lex USA", vil trolig den nye kun være et mellomstatlig avtaleverk som ikke må innom parlamentet.

Bankene aksepterer avtalen

Banknæringen i Sveits har vært delaktige i forhandlingene mellom regjeringene i Bern og Washington, opplyser bankenes interesseorganisasjon SwissBanking. I en pressemelding i dag sier organisasjonen at den applauderer "den positive avgjørelsen fra regjeringen, da man med dette har tatt det siste skrittet mot en løsning" i skattestriden.

"Programmet muliggjør det for alle bankene i Sveits å rense opp i sin historie med USA raskt og for godt, og det gir oss den nødvendige rettssikkerheten," heter det videre.

Med dette synes det som om striden med USA kan være over, og at Sveits må oppgi sitt eldgamle prinsipp om den totale bankhemmeligheten. Hittil vil dette kun gjelde for amerikanske kunder i sveitsiske banker, men andre land står allerede i kø for å oppnå liknende avtaler. Det er særlig Tyskland, men også EU som helhet, som presser på, og de vil ikke nøye seg med mindre fordelaktige avtaler enn det USA fikk til.

Les også om hvordan USA selv nå utvikler seg til et internasjonalt skatteparadis på bekostning av Sveits i denne artikkelen: "Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no