See also:
» 17.02.2014 - EU straffer Sveits etter innvandringsavstemningen
» 11.02.2014 - Industrien i Sveits frykter store tilbakeslag
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 10.02.2014 - Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU
» 04.02.2014 - EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 08.03.2013 - "Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami"
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Aksjon fra 1:12-initiativet: Krav om slutt på "selvbetjeningskulturen" blant topplederne
© 1:12-Initiative/Kureren
Politikk | Økonomi - Sveits

Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger

Toppleder Sergio Ermotti (på masken) i storbanken UBS "tjener like mye som alle disse til sammen," ifølge initiativet

© 1:12-Initiative/Kureren
Kureren, 15. november 2013
- Det får være nok at en leder tjener 12 ganger mer enn den lavest lønnede i bedriften! Det mener et stort antall sveitsere, og om én uke får de stemme over et lovforslag som vil sette et slikt lokk på lederlønninger. Avsløringer om grådighetskultur ga forslaget vind i seilene.

De kaller seg "1:12-initiativet" og har utspring i det sveitiske sosialistpartiets ungdomslag. Men plakatene som reklamerer for 1 til 12 smykker hele den helvetiske konføderasjonen, selv i de mest borgerlige forstedene i den konservative velstandsrepublikken Sveits.

I Sveits er man vant med folkeavstemninger. De avholdes flere ganger i året når en gruppe har samlet inn nok underskrifter eller på regjeringens initiativ. Søndag den 24. november er det tre initiativer det stemmes over, blant dem en stor prisøkning for motorveiskatten og skatteletter for familier som tar vare på sine egne barn.

Men det er noen avstemninger som engasjerer mer enn andre, og 1:12-initiativet er en av disse.

Ungsosialistenes initiativ fikk raskt vind i seilene etter presseoppslag om ekstreme lederlønninger og gylne fallskjermer for tabbeledere. I et land som har en lignende kultur som den norske i forhold til ikke å prale med sin velstand, samt en overraskende egalitær grunnholdning, har disse oppslagene vakt avsky, selv i konservative kretser.

Noen sveitsiske konsernledere, særlig innen finans og farmaindustrien, har stukket seg ut med absurde gasjer i de siste årene. Ifølge sveitsiske medier toppet lederen av konsernet Novartis 2011-listen med en årslønn på 120 millioner kroner, fulgt av La Roche-lederen (100 millioner) og Nestlé-sjefen (90 millioner). Snittlønnen til en sveitsisk konsernsjef lå i 2011 på utrolige 65 millioner kroner i året.

Et beslektet initiativ fikk overraskende stor støtte i en folkeavstemning i mars i år. Da stemte 67,9 av sveitserne for å begrense eksessive lederlønninger og bonusordninger i landets aksjeselskap. Den nye aksjeloven forplikter aksjonærene til å stemme over lederlønnene år for år. Videre skal særavlønninger som rekrutteringsbonuser, sluttpakker og etterlønn totalforbys og ekstra lukrative pensjonsordninger avskaffes når loven trer i kraft.

1:12-initiativet har ridd på denne suksess- og stemningsbølgen. Det har imidlertid møtt massiv motstand fra næringslivet og de konservative partiene i Sveits, som har brukt store summer på reklamekampanjer for å få folk til å stemme nei. Ungsosialistenes initiativ har likevel hatt et knapt forsprang på meningsmålingene det meste av høsten.

Er stemningen i ferd med å snu?
Men i de siste ukene har debatten blitt alvorligere. Begge sider har presentert tungtveiende grunner for et j

Motstander: SVP-politiker Natalie Rickli (h) advarer om behov for høyere skatter

© Natalie Rickli/Kureren
a eller et nei.

"Lønnsforskjellene har økt betraktelig i Sveits de siste 30 årene," argumenterer 1:12-initiativet. "Det er ikke lenger sjeldent at en leder tjener 30, 40 eller 100 ganger mer enn sine ansatte. Det er selvbetjeningskulturen til lederne som er ansvarlig for dette. Det forsyner seg mer hele tiden fordi de har makt til å bestemme sine egne lønninger. Denne grådigheten skader oss alle," utdyper gruppen.

Sosialistene har sikret seg støtte fra inn- og utland. Sist ute der den kjente britiske sosialhelseforskeren Richard Wilkinson, som i dag anbefalte sveitserne å stemme ja. "Jo mindre forskjeller det er mellom fattige og rike, jo bedre har et samfunn det," uttaler Wilkinson, med støtte i forskningen sin.

Men høyresiden har også kommet sterkt på banen de siste ukene. De kan vise til rapporter fra akademia og næringslivet som påpeker at forslaget vil true den sveitsiske konkurranseevnen og at det er flere dårlig gjennomtenkte bivirkninger av 1:12-initiativet.

Ifølge Natalie Rickli fra det konservative Sveitsiske folkepartiet (SVP) vil det foreslåtte lokket på lederlønningene føre med seg store tap i skatteinkrevingen og i pensjonskassene. Dette vil staten måtte kreve inn gjennom høyere skatter for folk flest, hevder hun. Den tidelen av sveitsere som tjener mest står for 90 prosent av skatteinntektene på kantonnivå, og den hundredelen som tjener mest bidrar med 41 prosent av skatteinntektene på nasjonalt nivå, hevder Rickli.

"I praksis vil initiativet kun føre til at bedriftene i økende grad kommer til å outsource eller rasjonalisere bort arbeidsplassene med de laveste lønningene," legger SVP-politikeren til. "Dette høyner presset på dem med lavest lønn og setter arbeidsplasser i fare," konkluderer hun.

Argumentene om svekket konkurranseevne, høyere skatter og fare for outsourcing av arbeidsplasser har tydeligvis hatt sin virkning. 1:12-initiativet har kommet på defensiven i de siste ukene. For to uker siden var ledelsen på målingene redusert til et uavgjort, der 44 prosent sa de ville stemme ja og 44 prosent nei, mens 12 prosent fortsatt ikke hadde bestemt seg.

Men ifølge den siste meningsmålingen, offentliggjort i dag av instituttet SRG, ser det svartere ut for initiativet. Nå er det hele 54 prosent som sier de vil stemme nei, mens kun 36 prosent er for å legge lokk på topplønningene. 10 prosent har ikke bestemt seg, ifølge SRG.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no