See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år
» 10.04.2013 - Obama legger frem et kompromissbudsjett











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var daglige protester mot "shutdown" og permiteringen av 800.000 amerikanske statstjenestemenn foran kongressen
© Victoria Pickering/GNU/Kureren
Økonomi - USA

Kompromiss om budsjettet er nådd i USA

Senator Harry Reid (demokratene)

© Center for American Progress Action Fund/Kureren
Kureren, 16. oktober 2013
- Ledere i det amerikanske Senatet har i siste sekund kommet frem til en avtale som unngår at USA blir betalingsudyktig i morgen og at statstjenesten snart kan gjenåpnes. Det har vært stor frykt for at manglende enighet kunne føre til store problemer for den globale økonomien.

Kilder i det amerikanske Senatet sier at avtalen vil øke gjeldstaket for den amerikanske regjeringen, slik at normale utbetalinger kan foretas frem til den 7. februar neste år. Dessuten skal det være enighet om et overgangsbudsjett med gyldighet frem til 15. januar, noe som innebærer at regjeringskontorene igjen kan åpne.

Det er demokratenes leder i Senatet Harry Reid og republikanernes leder i det samme overhuset, Mitch McConnell, som har fremforhandlet denne "fredsplanen" som vil kjøpe mer tid for politikerne i Washington og hindre en totalkollaps av den amerikanske økonomien på torsdag.

"Hele verden følger nå med på hva som skjer i Washington denne uken," bemerket senator Reid i dag. "Og mens de har observert mye politisk uenighet, vil de i dag se at kongressen kommer frem til en historisk enighet mellom de to partiene som vil gjenåpne regjeringen og unngå at nasjonen ikke klarer å betale regningene sine. Kompromisset vi har kommet frem til vil gi økonomien den stabiliteten vi er fullstendig avhengig av," la Reid til.

Kompromissforslaget er nå sendt over til Representantenes hus, der republikanerne har flertall. Underhuset har allerede sagt seg villig til å stemme over planen i dag, og amerikanske medier er samstemte i troen på at den vil bli vedtatt - som en siste mulighet for et kompromiss innen tidsfristen. Selv medlemmer av republikanernes ultrakonservative Tea Party-bevegelse har sagt seg villige til ikke å stemme mot kompromisset.

Dersom planen godtas i Representantenes hus, vil den sendes tilbake til Senatet, der både demokrater og republikanere vil støtte den med et bredt flertall. Derfra sendes den videre til Det hvite hus, slik at president Barack Obama rekker å underskrive vedtaket før midnatt, amerikansk tid.

Ved midnatt går nemlig det amerikanske finansdepartementet tom for midler dersom det ikke får økt rammene til å ta opp lån. I så fall vil heller ikke USAs regjering være i stand til å betjene sine gamle lån, noe de globale finansmarkedene har sett på med stor frykt. Dersom ikke fristen overholdes, regner mange med at verdensøkonomien vil ble kastet ut i en storfull periode.

Det har ikke kommet ut mye informasjon om hva kompromissforslaget til Reid og McConnell går ut på i praksis, og særlig hva det får å bety for finansieringen av president Obamas viktige helsereform, den såkalte Obamacare. Det er kun kjent at lånetaket heves slik at finansdepartementet kan ta opp nye lån for daglig drift frem til februar, mens det vedtas et midlertidig budsjett med varighet i tre og en halv måned (fra 1. oktober).

Den første effekten av dette vil være at føderale tjenester kan komme i gang igjen, trolig allerede på torsdag morgen. Dermed vil tjenester som saksbehandling rundt pensjonsutbetalinger, men også landets nasjonalparker, igjen åpnes.

Svakheten med planen er imidlertid at den kun har noen måneders virksomhet. Og med de uforsonlige frontene mellom demokratene og republikanerne, er det slett ikke usannsynlig at USA havner i den samme krisen igjen i januar og februar.

Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no