See also:
» 28.02.2014 - Islendingene krever sluttføring av EU-forhandlingene
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 28.04.2013 - Valgskred på Island: Slutt på sparepolitikken
» 26.04.2013 - Islands sosialdemokrater med siste valginnspurt
» 23.04.2013 - Mot comeback for høyresiden på Island











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Islands og Kinas handelsministere underskriver frihandelsavtalen i påsyn av begge lands statsministere
© Forsætisráðuneytið/Kureren
Politikk | Økonomi - Island | Kina

Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale

Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir tas imot av Kinas statsminister Li Keqiang

© Forsætisráðuneytið/Kureren
Kureren, 15. april 2013
- Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har under et opphold i Kina i dag underskrevet en omfattende frihandelsavtale med den asiatiske giganten. Lille Island blir dermed det første europeiske landet med fri adgang til det kinesiske markedet.

Islendingene har nå det dypeste økonomiske samarbeidet med Kina av alle europeiske land. Tollbarrierene mellom de to skal bygges ned og kinesiske produkter få tollfri adgang til Sagaøya, som med sin EØS-tilknytning dermed kan bli en ny kinesisk inngangsport til markedene i Europa.

Frihandelsavtalen ble underskrevet i Beijing i dag, der Sigurðardóttir ledet en større islandsk delegasjon og ble tatt imot med alle æresbevisninger og på høyeste hold. Sigurðardóttir møtte både Kinas stasminister Li Keqiang og utenriksminister Wang Yi. I morgen skal hun møte Kinas president Xi Jinping som del av programmet under sitt 6-dagersbesøk i Beijing.

Sigurðardóttir overvar i dag signeringen av den svært omfattende frihandelsavtalen, som er blitt fremforhandlet i løpet av flere år. Når avtalen ratifiseres av parlamentene i Reykjavik og Beijing, vil de fleste av tollbarrierene mellom de to ulike landene falle i løpet av kort tid.

Ifølge islandske myndigheter, forutser frihandelsavtalen at Island vil få fri markedstilgang i Kina for "de fleste fiskeri- og industriprodukter" umiddelbart etter ratifiseringen. "For et mindre antall produkter, vil kinesiske avgifter bygges ned i løpet av en overgangsperiode på fem eller ti år," ifølge islandsk UD. Begge landene hadde også utelatt noen svært få produkter fra frihandel.

Island og Kina har allerede en omfattende og sterkt voksende samhandel. Islandsk eksport til Kina er riktignok fortsatt beskjeden men "har mer enn doblet seg i perioden 2010-2012" og består hovedsaklig av fisk og andre marine produkter, mens Island som reisemål for kinesiske turister også er i ferd med å ta av, heter det i Reykjavik.

Kinesisk eksport til Island har derimot femdoblet seg i løpet av siste tiår. I 2012, sto kinesiske produkter for 7,6 prosent av Islands totale importvolum.

Islandsk UD ser på frihandelsavtalen med Kina, selv om den fortsatt regulerer et beskjedent handelsvolum, som "en milepæl" i landets strategi for å oppnå bilaterale frihandelsavtaler med så mange land som mulig. I tillegg til frihandelen med EU- og EØS-området, har Island også undertegnet frihandelsavtaler med totalt 35 ikke-europeiske land.

Også Kinas statsminister Li kalte frihandelsavtalen "en milepæl" i dag, og understreket at dette var "den første mellom Kina og et europeisk land." Li uttalte at avtalen ville "tjene som eksempel for utviklingen av økonomiske bånd mellom Kina og Europa," og takket islendingene for et godt samarbeid og en god avtale.

Mens det islandske næringslivet i dag feiret avtalen som en unik mulighet til å posisjonere seg i det svært raskt voksende markedet i Kina, ble avtalen møtt med større skepsis på det europeiske fastlandet. Observatører i EU så avtalen som et forsøk fra kineserne på å posisjonere seg i Arktis og utnytte islendernes øyeblikkelige kapitaltørke for å nå sine geostrategiske mål.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no