See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 28.02.2014 - Islendingene krever sluttføring av EU-forhandlingene
» 26.04.2013 - Islands sosialdemokrater med siste valginnspurt
» 23.04.2013 - Mot comeback for høyresiden på Island
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Leder for det islandske Selvstendighetpartiet, Bjarni Benediktsson
© Bjarni Benediktsson/Kureren
Politikk - Island

Valgskred på Island: Slutt på sparepolitikken

Bjarni Benediktsson blir trolig Islands neste statsminister

© Sjálfstæðisflokkin/Kureren
Kureren, 28. april 2013
- På Island har høyrepartiene vunnet glassklart og gitt de regjerende venstrepartiene et historisk nederlag. Nå skal det bli laver skatter, subsidierte lån, mindre sparing og høyere levestandard, lover Bjarni Benediktsson, som trolig blir statsminister.

Bjarni Benediktsson leder Selvstendighetspartiet, som tilsvarer norske Høyre. Han ble valgets klare vinner og vil trolig bli Islands neste statsminister. Med 27,9 prosent av stemmene, får partiet hans 19 av de 63 setene i Alltinget.

Også den ønskede koalisjonspartneren, Fremskrittspartiet (tilvarer Senterpartiet i Norge), gjorde et brakvalg. Med 24,4 prosent av stemmene fordobler partiet nesten representasjonen sin i Alltinget, og når også opp i 19 mandater. De to sentrums-høyre-partiene har sittet ved makten i det mest av tiden etter Andre verdenskrig, og ble inntil nylig sett på de hovedansvarlige for bankkrisen i 2008.

Men nå tyder alt på at de skal tilbake i regjering, med et trygt flertall i Alltinget. Og valgløftene fra de to partiene har vært alt annet enn beskjedne. Fremskrittspartiet har for eksempel lovet at opptil 20 prosent av husholdningenes banklån skal elimineres for å lette på de sterkt økte renteutgiftene.

Også Benediktsson har gitt heftige valgløfter. Senest på valgdagen, lørdag, lovte han store endringer. "I dag har vi anledningen til å stemme på lavere skatter, høyere levestandard og en bedret livskvalitet," sa Benediktsson på lørdag. I dag la den 43-årige advokaten og eksfotballproffen til at valgseieren ville bety mer "sosial sikkerhet og flere sosiale ytelser."

Det skal definitivt bli slutt på sparepolitikken som den sittende sosialdemokratiske regjeringen har fulgt til nå for å rydde opp etter bankkrisen på Island.

De to valgvinnende partiene har gjort det klart at de vil gå inn i tøffe forhandlinger med utenlandske kreditorer for å oppnå et kutt i den islandske gjelda. Slik skal de betale for valgløftene - hvis kreditorene lar seg overtale.

Valgseieren til sentrums-høyre-partiene vil også bety at de islandske medlemsforhandlingene med EU nå trolig legges på is. Begge partiene har argumentert sterkt for dette. Selv om et flertall av islendingene nå er mot et EU-medlemskap - i motsetning til den gang medlemsforhandlingene begynte - mener flertallet også at man bør sluttføre forhandlingene først.

Dramatisk valgtap for regjeringspartiene
For regjeringspartiene - sosialdemokratene og Grønne Venstre - er de endelige valgresultatene, som ble klare i ettermiddag, et historisk nederlag. Begge partiene ble mer enn halvert. Sosialdemokratene endte på 12,9 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på hele 16,9 prosentpoeng. De reduserer alltingsgruppen sin med 11 mandater og blir sittende igjen med 9.

Også Grønne Venstre blir halvert og havner på 10,9 prosent etter valget. Alltingsgruppen reduseres fra 14 til kun 7 mandater.

Den venstreorienterte regjeringen hadde i valgkampen appellert til en fortsatt nøktern og ansvarlig økonomisk politikk. Sosialdemokratenes statsministerkandidat Árni Páll Árnason sa i forrige uke at "det er en kjent sak hvordan man bedrer forholdene for husholdningene og styrker økonomien, men dette krever ansvar, vilje og disiplin." Sosialdemokratene ville "sikre en fortsatt ansvarlig økonomi og finanspolitikk og nedbetalingen av gjelda," la han til.

Men fortsatt sparepolitikk slo ikke an blant de islandske velgerne, som for øvrig møtte frem mannsterke. Valgdeltakelsen var på hele 83,3 prosent.

Islands avtroppende statsminister, Jóhanna Sigurðardóttir, stilte ikke til gjenvalg. Den 70-årige sosialdemokraten tok farvel med velgerne på et valgmøte i Reykjavik på fredag. Over tusen møtte frem for å hylle Islands første kvinnelige statsminister.

I dag møtte hun den islandske presidenten, Ólafur Ragnar Grímsson, for å varsle om sin avgang.

Grímsson gjorde det etter møtet klart at det ikke var noe automatikk i at det største partiet tok over makten. Det er presidenten som velger en statsministerkandidat, som han gir i oppdrag å danne regjering. Og da kunne for eksempel en bred samlingsregjering være et alternativ, nevnte Grímsson i møte med pressen i ettermiddag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no