See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 28.02.2014 - Islendingene krever sluttføring av EU-forhandlingene
» 28.04.2013 - Valgskred på Island: Slutt på sparepolitikken
» 23.04.2013 - Mot comeback for høyresiden på Island
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Islands avtroppende statsminister, Jóhanna Sigurðardóttir
© Samfylkingin/Kureren
Politikk - Island

Islands sosialdemokrater med siste valginnspurt

Sosialdemokratenes statsministerkandidat Árni Páll Árnason legger frem økonomiplan for Island

© Samfylkingin/Kureren
Kureren, 26. april 2013
- De regjerende sosialdemokratene på Island ligger an til å halveres ved valget i morgen. Men partiet, som har tatt Island ut av krisen, appellerer til fortsatt ansvarlighet og disiplin og mot populistiske løsninger.

Islands første kvinnelige statsminister, Jóhanna Sigurðardóttir, stiller ikke til gjenvalg, noe som i seg selv har ført partiet hennes, Samfylkingin (sosialdemokratene), nedover på meningsmålingene. De siste målingene, bestilt av avisen 'Morgunblaðið', viser at regjeringspartiet kun vil få 13,6 prosent av stemmene i morgen. Koalisjonspartneren, Grønne Venstre, ligger bare på 10,8 prosent.

Avtroppende statsminister Sigurðardóttir fremholdt på et valgmøte i Reykjavik tidligere denne uken at velgerne ikke skulle tro at slaget dermed var tapt. "Når stemmene er talt, blir det mye bedre resultater som kommer frem," ga hun seg optimistisk.

Sosialdemokratenes hovedmotstandere, Selvstendighetspartiet (tilsvarer norske Høyre) og Fremskrittspartiet (norske Senterpartiet), vil ifølge samme måling få omlag 24-25 prosent hver ved valget. Dermed vil de partiene som styrte Island inn i den økonomiske kollapsen i 2008 trolig få flertall til å danne en ny regjering, til stor skuffelse for den splittede venstresiden i landet.

Men sindige Sigurðardóttir utbasunerte at "det må ikke skje" at Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet får halvparten av stemmene ved valget. "Det må ikke skje" at disse to partiene kommer tilbake i regjering, advarte hun islendingene. Partikollegaene hennes måtte derfor "brette opp ermene" og bidra til at meningsmålingene ikke gikk i oppfyllelse, krevde statsministeren.

Partiet har gitt Árni Páll Árnason i oppdrag å være sosialdemokratenes statsministerkandidat og Sigurðardóttirs etterfølger. Árnason har, sammen med finansminister Katrin Júlíusdóttir, forsøkt å drive en valgkamp som skal bygge videre på suksessen til den avtroppende regjeringen. Partilederen satser særlig på å videreføre den økonomiske politikken til Sigurðardóttirs regjering.

Island trenger fortsatt en regjering "som har mot til å handle i tråd med nasjonens overordnede interesser," sa Árnason da han og Júlíusdóttir nylig la frem sosialdemokratenes økonomiske handlingsplan for neste regjeringsperiode. Der var det mest snakk om å holde renta og inflasjonen lav nok til å ikke øke belastningen på husholdningene og til å skape nye arbeidsplasser og ny vekst.

"Det er en kjent sak hvordan man bedrer forholdene for husholdningene og styrker økonomien, men dette krever ansvar, vilje og disiplin," formante partilederen. Sosialdemokratene ville "sikre en fortsatt ansvarlig økonomi og finanspolitikk og nedbetalingen av gjelda," la han til.

Regjeringspartiets vektlegging av ansvarlighet og videre stø kurs står i kontrast til Fremskrittspartiets valgløfter om å eliminere opptil 20 prosent av gjelda til private husholdninger, noe som skal finansieres gjennom håpefulle forhandlinger med Islands utenlandske kreditorer om et gjeldskutt. Sosialdemokratene avfeier dette som "populisme" og ønsketenkning.

Ved siden av den fremgangsrike "gamle" høyresiden, utfordres også Islands rødgrønne regjering av et stort antall småpartier, de fleste av dem nye og på venstresiden. Deriblant er Piratpartiet, som ligger an til å få 6,4 prosent av stemmene, og nystiftede Björt framtíð (Strålende fremtid), et liberalt pro-EU-parti, som har 7.3 prosent på målingene.

I tillegg kommer et titalls mindre partier som har lite utsikt til å komme over den islandske sperregrensen på 5 prosent. Men til sammen får disse småpartiene, som altså trolig ikke får noen representasjon i Alltinget, nesten 13 prosent av stemmene.

Avtroppende statsminister Sigurðardóttir trøster seg med at de fleste småpartiene ligger i sentrum eller på venstresiden i islandsk politikk, og at det dermed ikke er et flertall for "de gamle" høyrepartiene i landet. Men oppsplittelsen av sentrum og venstresiden vil kunne koste dem valgseieren i morgen, og sosialdemokratenes partileder Árnason ser ikke ut til å ha funnet oppskriften til å friste islendingene til å samles om hans "ansvarlige" program.

Les mer om valget på Island i denne artikkelen: "Mot comeback for høyresiden på Island".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no