See also:
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 11.11.2013 - Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene
» 26.06.2013 - Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinesiske styrker invaderer den vietnamesiske provinsen Cao Bang i 1979
© GNU
Politikk - Vietnam | Kina

Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina

I dag er grensen mellom Kina og Vietnam først og fremst preget av livlig samhandel

© Hanoi Mark/GNU/Kureren
Kureren, 12. februar 2014
- Vietnamesiske medier har blitt merkverdig tause kort tid før 35-årsdagen for den svært blodige grensekrigen mellom Kina og Vietnam. Krigen ødela i mange tiår forholdene mellom de to nabolandene, og hvert jubileum har vanligvis fått bred dekning i nasjonale medier.

En eldre redaktør i Vietnam, som ba om å få være anonym, forteller at avisen hans hadde mottatt "hemmeligstemplede" instruksjoner fra statens propagandaapparat, der det heter at man skal begrense rapporteringen om årsdagen for den blodige konflikten til et absolutt minimum.

"Mange dagsaviser hadde på forhånd forberedt material til minne om denne hendelsen, som fant sted for over tre tiår siden, men nå sitter de igjen med et stort dilemma," sier den anonyme redaktøren.

Konflikten startet den 17. februar 1979, da Kina invaderte de nordligste provinsene i Vietnam, og de harde kampene førte til titusener døde på begge sider. Datidens kinesiske leder, Deng Xiaoping, ga ordre til denne invasjonen i det søndre nabolandet Vietnam etter at regjeringen i Hanoi hadde sendt tropper inn i Kambodsja.

Vietnameserne var i ferd med å sette en stopper for folkemordet til Røde Khmerregimet i Kambodsja, men dette regimet var støttet av Kina. Vietnam, på den andre siden, hadde nettopp beseiret USA og blitt gjenforent, og landet var en alliert til Kinas rival Sovjetunionen. Vietnam klarte i 1979 også å slå tilbake kinesernes invasjon og påføre også denne overmektige fienden store tap.

Det er også andre historiske og aktuelle spenninger mellom Kina og Vietnam, ikke minst på grunn av Kinas omfattende krav på ubebodde øygrupper over hele Sørkinahavet, der det har vært flere væpnede sammenstøt over Paraceløyene. Men alle disse spenningslinjene har årsdagen for grensekrigen med Kina derfor alltid vært en velkommen anledning til å dyrke nasjonalt samhold i Vietnam.

Ønske om å glatte over forskjellene
Men situasjonen har gradvis endret seg, og nå er både Kina og Vietnam land med en sterkt ekspanderende økonomi og planer om rask utvikling. Og, ikke overraskende kunne også Vietnams ambassadør i USA, Nguyen Quoc Cuong, i en nylig tale i Washington fortelle at et godt forhold til Kina har svært høy prioritet i Hanoi, som det har for andre sørøstasiatiske land.

"Vi har et svært omfattende strategisk partnerskap med Kina," utdypet Quoc Cu

Fortsatt sprengstoff: På øya Duncan Island i de omstridte Paraceløyene har kineserne bygd en havn

© Livewireshock/GNU/Kureren
ong. "Kina er Vietnams aller største handelspartner. Men når det er sagt, må jeg også påpeke at vi fortsatt har svært forskjellige synspunkter om kravene i Sørkinahavet, som vi forøvrig kaller Østerhavet," forklarte diplomaten.

Vietnam-analytiker Carlyle Thayer fra det australske Universitetet i New South Wales understreker at myndighetene i Vietnam ikke lenger har noen interesse i "å skape oppmerksomhet rundt kjensgjerningen at Kina var den angripende part."

Thayer minner om at nasjonalismen står veldig sterkt i både Vietnam og Kina, og at myndighetene i begge land er bevisst på i hvilken retning den styres. "Den kan fremme nasjonal enhet, men på den andre siden kan den rettes mot Kina som fienden fra 1979 som angrep og invaderte Vietnam. Det er i begge lands interesse å legge lokk over denne perioden i historien og ikke prøve å forklare hva som egentlig hendte."

Nasjonalistene glemmer ikke Kina
Men vietnamesiske nasjonalister har langt i fra glemt konfliktlinjene med den store naboen i nord. Og det er særlig Kinas relativt skamløse krav i Sørkinahavet, også over øyer som ligger like utenfor den vietnamesiske kysten, som jevnlig vekker argsinne i Vietnam.

Bare i forrige måned måtte politiet gripe inn i Hanoi da flere titals anti-Kina-aktivister samlet seg i sentrum av Hanoi for å markere et annet jubileum. I januar var det 40 år siden det blodige sjøslaget mellom det som den gang var Sør-Vietnam og Kina over Paraceløyene i det omstridte Sørkinahavet. Politiet jagde bort demonstrantene før de rakk å komme skikkelig i gang.

Kina har okkupert Paraceløyene siden sjøslaget i 1974. Og selv om regjeringen i Hanoi jevnlig protesterer mot denne okkupasjonen, er det ikke lenger tillatt for borgerne i Vietnam å protestere mot det samme.

Les mer om den betente konflikten i Sørkinahavet i denne artikkelen: "Filippinenes president: 'Asia er på randen av verdenskrig'".


Deler av denne artikkelen er levert av VoA Vietnamese.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no