See also:
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 26.06.2013 - Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinas president Xi Jinping (v) og statsminister Li Keqiang (andre fra venstre)
© China Trade/GNU/Kureren
Politikk - Kina

Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene

Håp om jordreform: Kinesiske bønder sliter også med usikkerhet

© Lihi Koren/GNU/Kureren
Kureren, 11. november 2013
- Fremtiden for over 1,3 milliarder kinesere avhenger av hva eliten i verdens største og mektigste politiske organisasjon bestemmer i disse dager. Midt i stort hemmelighold, staker det kinesiske kommunistpartiet (KKP) nå ut politikken for de neste fem årene.

Den 18. sentralkomiteen i Kinas kommunistparti åpnet i Beijing på lørdag og slutter i morgen. Det er ingen tilgang til bilder eller offisielle uttalelser fra møtet. Lederne diskuterer bak lukende dører i et gammelt sovjetaktig hotell i Kinas hovedstad frem til tirsdag.

Det var kun en kort og innholdsløs pressemelding fra det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som bekreftet at diskusjonene hadde begynt.

Det konkrete programmet vil først bli kjent etter at møtet er avsluttet, men de kommunistiske ledere har flere ganger før møtet uttalt at store politiske reformer i forhold til menneskerettigheter, et uavhengig rettsvesen og en fri presse ikke er på dagsorden. Det forventes at fokuset forblir på videre økonomiske og administrative reformer.

Men ifølge informasjon som har lekket fra Beijing til noen lokale medier, forventes det likevel at det nye kommunistiske lederskapet vil godkjenne flere betydningsfulle reformer, og at møtet kan være det viktigste siden 1978, da statsleder Deng Xiaoping innledet en rekke storreformer.

Dette kan innebære en rekke tiltak for å bygge opp under en endring i den økonomiske modellen, samtidig med den ønskede transformasjonen fra et samfunn av "produsenter til forbrukere", for på lengre sikt å erstatte begrepet "made in China" med "created i Kina".

For å få til dette, forventes det beslutninger om betydelige kutt i forbrukerskattene, samt at man vil gi impuls til en liberalisering av finanssektoren eller en restrukturering i de statlige foretakene.

Forventninger om jordreform og bevegelsesfrihet
Ett av de sentrale temaene er landeierskap, i et land hvor eierskapet til jorden fortsatt er kollektiv. Bønder utnytter jordbruksjorden med en brukskontrakt over 30 år. De kan ikke selge pantsette eller leie ut tomtene, noe som begrenser deres økonomiske muligheter til å låne og investere eller til å flytte til byene.

Det kollektive eierskapet fører også med seg mange juridiske mangler. Lokale myndigheter, som ønsker inntekter og å utvikle industri- og eiendomsprosjekter, har ekspropriert landsområder fra titalls millioner av familier i de siste tiårene. Disse operasjonene, sammen med korrupsjon og bruken av voldelige metoder fra lokale myndigheter, er blant de mest utbredte bekymringene for folk flest i verdens mest folkerike land.

Et annet sentralt tema er den såkalte "hukou", eller registreringssystemet, et slags internt pass som begrenser adgangen til sosiale tjenester og dermed bevegelsesfriheten. Registerte beboere med "hukou" i Beijing, for eksempel, prioriteres fremfor fremmede i byen når det gjelder eiendomsmarkedet, offentlige boliger, kjøpe bil eller tilgang til skole.

Innen helse og obligatorisk utdanning er det også mange hindringer i forhold til "hukou". Hver by styrer etter sine egne behov. Jo mer attraktiv byen er, jo vanskeligere er det å få "hukou". Beijing er for eksempel en av de strengeste byene. Mange forventer nå vidtrekkende reformer i dette systemet.

Økonomiske reformer
Men det er på det økonomiske og administrative feltet man forventer at kommunistlederne vil legge ned mest reformarbeid. Økonomisk utvikling har uten tvil førsterangen blant de mange problemstillingene som er oppe i dagens Kina, slik det har vært siden revolusjonen.

For noen dager siden advarte Kinas statsminister Li Keqiang om at landet trenger å opprettholde en økonomisk vekst på minst 7,2 prosent årlig for å sikre stabiliteten i arbeidsmarkedet, og arbeidsledighetsnivået ikke burde overstige 4 prosent. Dagens prognoser viser at man i 2013 kan regne med en økning i bruttonasjonalproduktet på 7,5 prosent.

Keqiang har også advart om at lokale myndigheter bør holde seg unna forvaltningen av bedrifter og sørge for å redusere byråkratiet. Dette tolkes av mange som et signal til retningen i de kommende økonomiske reformer som vil vedtas under kommunistpartiets møte.

Samtidig har Kinas mektige nye president og kommunistpartiets generalsekretær, Xi Jinping, i de siste dagene insistert på å få i gang en kampanje for nulltoleranse for korrupsjon, blant annet for å bedre omdømmet til partiets funksjonærer. Også korrupsjonsbekjempelsen forventes å stå høyt på møteagendaen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no