See also:
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 11.11.2013 - Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den kinesiske hæren ble utplassert i Ürümqi i september 2009
© Cyber5/GNU/Kureren
Politikk - Kina

Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina

Kart over Kina: Provinsen Xinjiang i oransje og prefekturet Turpan i rødt

© CIA/GNU/Kureren
Kureren, 26. juni 2013
- Volden har igjen blusset opp i Kinas vestligste provins, autonome Xinjiang, som domineres av det tyrkiskmuslimske uigurfolket. En gruppe væpnet med kniver har angrepet et politihovedkvarter, og minst 27 personer har omkommet og tre blitt skadet i kampene.

Kampene foregikk i prefekturet Turpan, som ligger rundt 200 km sørøst for Xinjiangs provinshovedstad Ürümqi. Turpan har et stort befolkningsflertall av uigurer (rundt 70 prosent), men styringen i prefekturet ligger stort sett i hendene på hankineserne, som også utgjør den økonomiske overklassen.

Ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået 'Xinhua', som refererer til kilder innenfor det kinesiske kommunistpartiet, var det en gruppe som var væpnet med kniver og stokker som angrep politiet og et bygg som huser lokaladministrasjonen. Kildene hevder at det var ni polititjenestemenn, åtte sivile og ti av angriperne som ble drept i sammenstøtene.

Angrepet føyer seg inn i rekken av sammenstøt mellom Xinjiangs opprinnelige muslimske uigurbefolkning og den stadig større gruppen av innvadrede hankinesere i de siste årene. Myndighetene i Beijing fremmer bevisst innflyttingen av hankinesere til Xinjiang, og selv i det landlige Turpan er nå en fjerdedel av befolkningen fra det egentlige Kina.

Ifølge styresmaktene i Beijing, skyldtes voldsutbruddet i Turpan en gruppe "terrorister" som kjemper for Xinjiangs uavhengighet. "Terroristene" sies å ha forbindelser til "radikale islamister" i Pakistan og i de tilgrensende sentralasiatiske landene i vest. Men kinesiske myndigheter har til nå ikke vært i stand til å fremlegge konkrete beviser for disse påstandene, som jevnlig dukker opp etter voldshandlinger i Xinjiang.

Aktivistgrupper som krever mer selvstyre for uigurene beskylder derimot kinesiske myndigheter for å misbruke terroriststempelet bevisst for å fortsette sin undertrykkende politikk i provinsen. Xinjiang, som nå har omlag 20 millioner innbyggere, ble først innlemmet i Kina i 1949, og Beijing har siden den tid prøvd å undergrave den uigurske kulturen og begrense religionsutøvelsen.

Og med tiden har kineserne lyktes i å gjøre uigurene til en minoritet i sitt eget land. Uigurene, som står i nært slektskap med turkmenerne, utgjør nå kun anslagsvis 45 prosent av befolkningen i Xinjiang. Millioner av hankinesere har fått hjelp til å flytte til Xinjiang de siste tiårene, og det er først og fremst denne gruppen som nyter godt av den store økonomiske veksten i den isolerte vestprovinsen.

Kinesiske myndigheter påpeker derimot at uigurene er blant de folkeslagene som nyter godt av de videste formene for kulturelt selvstyre i landet. Videre har uigurene, som andre folkeslag i provinsen, nytt godt av svært store statlige investeringer som radikalt har forbedret levestandarden i Xinjiang.

Likevel har uigurene, særlig siden 1990-tallet, vekket til live sin gamle nasjonalisme, og stadig flere krever mer selvstyre eller til og med uavhengighet. Den siste bølgen av svært grove sammenstøt mellom uigurske nasjonalister og hankinesere blusset opp i 2009. Minst 200 uigurer skal ha mistet livet i disse sammenstøtene.

Siden 2009 har det stadig vært sporadiske voldsutbrudd i Xinjiang. I april i år ble 21 personer drept i nye sammenstøt i byen Kashgar. Blant de drepte i april var 15 statstjenestemenn, blant dem politistyrker, og seks uigurske angripere, mens åtte ble fanget i live.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no