See also:
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 11.11.2013 - Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene
» 26.06.2013 - Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Advarer mot kinesisk krigshissing: Filippinenes president Benigno Aquino
© Gil Nartea/Malacanang/Kureren
Politikk - Kina | Filippinene

Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"

Sørkinahavet: Den røde linjen representerer Kinas krav. De blå linjene er teoretiske grenser etter havretten. Grønt er omstridte øyer.

© GNU/Kureren
Kureren, 5. februar 2014
- Presidenten på Filippinene, Benigno Aquino, sammenlikner dagens situasjon i Øst-Asia med forholdene i Europa rett før Andre verdenskrig. Han advarer særlig mot Kinas aggressive utenrikspolitikk. Også Japan har nylig advart mot krigsfaren i regionen.

Det er den spente situasjonen i Sørkinahavet som bekymrer nabolandene til Kina. Her gjør Beijing krav på en rekke ubebodde øygrupper, de fleste svært langt fra det kinesiske fastlandet, som kan være rike på olje og gass. Og Kina opptrer, ifølge naboene, stadig mer aggressivt i sine krav.

Filippinenes president Aquino advarer nå mot en dramatisk eskalering av situasjonen i Sørkinahavet. I et intervju med den amerikanske storavisen New York Times, sammenligner han situasjonen med tilstanden i Europa i 1938, rett før utbruddet av Andre verdenskrig, og ber verden om støtte mot de urimelige kinesiske kravene.

"På hvilket punkt sier man 'nok er nok'? Verdenssamfunnet må si dette nå. Ikke glem at man overlot Sudetenland [i Tsjekkia] til Hitler i et forsøk på å hindre utbruddet av Andre verdenskrig," sier Aquino i intervjuet, der han sammenlikner dagens Kina med 1930-årenes Hitler-Tyskland.

Ifølge filippinske myndigheter har nemlig Kina jevnlig økt det militære nærværet i Sørkinahavet og bruker i praksis sin militærmakt til å ta seg til rette i det store og omstridte havområdet.

Og siden 2012 har den kinesiske marinen okkupert den ubebodde øygruppen Panatagrevene (Scarborough-revene), der de gir militær beskyttelse til kinesiske fiskere og hindrer filippinske fiskere fra å ta i bruk de lukrative fiskefeltene rundt øygruppen. Panatagrevene ligger kun 200 kilometer fra Filippinene, men over 600 kilometer fra det kinesiske fastlandet.

Filippinene har tatt konflikten om Panatagrevene til FN-domstolen, der øystaten ber om at det omfattende kinesiske kravet i Sørkinahavet blir kjent ugyldig. Men myndighetene i Beijing nekter å gå inn på FN-sporet, og boikotter saksbehandlingen i FN-domstolen.

Aquino advarer derfor mot å gi etter overfor Kinas stadig mer aggressive politikk. "D

Panatagrevene (Scarborough Shoal på engelsk) er ubebodde øyer utenfor Filippinene som nå okkuperes av Kina

© NASA/Kureren
ersom vi sier ja til noe vi mener er galt i dag, hvilken garanti har vi mot at det gale blir til noe enda verre i fremtiden?" spør presidenten. Om Kina legger han til: "Det er mulig å ha makt, men det betyr ikke nødvendigvis at du har rett."

Regional konflikt
Nabolandene i Sørøst-Asia ser med stor skepsis på Kinas nye ekspansive politikk. Sørkinahavet strekker seg langt inn mot Sørøst-Asia, og Kina gjør krav på så å si hele havområdet. De gamle kinesiske kravene kolliderer med mer beskjedne og kartografisk logiske krav fra Filippinene, Taiwan og Vietnam, men også fjernere land som Malaysia og Brunei.

Særlig Vietnam og Filippinene har gjentatte ganger vært utsatt for kinesisk militær maktbruk i disse konfliktene.

Det har eksistert kryssende krav på de mange ubebodde øygruppene i Sørkinahavet, og på selve havområdet, i over seks tiår. Da gjorde Kina plutselig krav på hele Sørkinahavet. Men med unntak av væpnede konfrontasjoner mellom Vietnam og Kina, har ingen av nasjonene satt større makt bak kravene, hittil. Med stadig større militærutgifter og en sterkt økende flåtemakt, viser kineserne nå muskler i Sørkinahavet.

Også Japan advarer mot krig
Parallelt med konfliktene i Sørkinahavet, gjør Kina også krav på større områder i Østkinahavet, på bekostning av japanske og koreanske krav. Og også her har kineserne begynt å bruke militær makt for å fremme sine krav.

Og Aquino fra Filippinene er allerede den andre regjeringssjefen i regionen som advarer mot kinesisk militarisme i år. På Verdens økonomiske forum i Davos understreket også Japans konservative statsminister Shinzo Abe at det nå er fare for en større krig i regionen.

Tette økonomiske bånd mellom nasjoner gir ingen automatisk beskyttelse mot krig, sa Abe i en omstridt uttalelse i Davos. Han minte

Advarer mot krig: Japans statsminister Shinzo Abe under World Economic Forum i januar i år

© WEF/Kureren
om at også Tyskland og Storbritannia hadde hatt et tett sammenvevd næringsliv i 1914, før utbruddet av Første verdenskrig. Dette hadde ikke stoppet nasjonene fra å ende opp i en storkrig, og spenningsnivået mellom Kina og Japan anno 2014 er sammenlignbart, ifølge Abe.

Sterke reaksjoner i Kina
Uttalelsene til president Aquino, der dagens Kina sammenliknes med Nazi-Tyskland, har i dag ført til sterke reaksjoner fra Beijing. Den kinesiske regjeringen har fortsatt ikke uttalt seg direkte, men det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua har fordømt Aquino i sterke ordelag, noe som i Kina kan sammenliknes med en offisiell uttalelse.

I en Xinhua-kommentar kalles Aquino en "amatørpolitiker som verken forstår historien eller virkeligheten." Nyhetsbyrået konkluderer at "Aquinos angrep har ødelagt en unik mulighet for Filippinene til å bedre forholdet til Kina," og varsler dermed en diplomatisk istid mellom Beijing og Manila. Indirekte trues det også med dårligere handelsbetingelser for Filippinene.

Xinhua forsvarer igjen at øyene og havområdet i Sørkinahavet "har vært uløselige deler av Kinas territorium siden førmoderne tider." Det hevdes at Kina ikke opptrer militært aggressivt, men derimot har klart å finne diplomatiske løsninger på de territoriale konfliktene med både Vietnam og Brunei; et utsagn myndighetene i disse to landene neppe vil være enige i.

President Aquino har imidlertid ikke tenkt å trekke uttalelsene sine tilbake. Presidentembetet i Manila bekreftet i en uttalelse i dag at New York Times hadde gjengitt Aquino korrekt. "Presidentens uttalelser bekrefter landets posisjon" om situasjonen i Sørkinahavet, heter det. "Det er en prinsipperklæring som bygger på historiske erfaringer, blant annet dem som ble nevnt i intervjuet," legger presidenttalsmannen til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no