See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Svenske Gripen-fly var på bakken under hele den russiske øvelsen
© FXM/Kureren
Politikk - Russland | Sverige

Russiske fly øvde på angrep mot Sverige

Sveriges forsvarsminister Karin Enström

© Ninni Andersson/Regeringen/Kureren
Kureren, 22. april 2013
- Russiske bombefly tok det svenske forsvaret fullstendig på senga langfredag. Under en stor øvelse like utenfor svensk luftrom, der russerne simulerte et angrep på Stockholm, kom ikke et eneste svensk fly på vingene.

'Svenska Dagbladet' (SvD) avslører i dag at det er store hull i den svenske beredskapen overfor naboen i øst. Da russerne utførte sin overraskende øvelse ved Gotska Sandön, var det svenske luftforsvaret for sent ute med å reagere. Det var derimot NATO-fly fra Litauen som måtte gripe inn for å identifisere de russiske jagerflyene.

Generalløytnant Anders Silwer bekrefter overfor 'SvD' at det på langfredag kom inn to russiske bombefly av typen TU-22, eskortert av flere SU-27-jagerfly. Flyene hadde kommet fra St. Petersburg og fløy uventet mot det internasjonale luftrommet rundt den ubebodde svenske øya Gotska sandön.

Her simulerte de et bombeangrep mot Stockholm og byer sør i Sverige, ifølge militære kilder i Sverige. Flyene returnerte til St. Petersburg etter den vellykkede øvelsen.

For det svenske forsvaret er det nærmest rutine når slike militærfly letter fra St. Petersburg med kurs for Østersjøen. Men vanligvis tar flyene raskt av sørover, med kurs for den russiske eksklaven Kaliningrad (tidligere Königsberg). Typisk nok blir da svenske fly sendt på vingene for å overvåke den russiske aktiviteten.

Men i påskehelgen var tydeligvis beredskapen svært lav i det svenske forsvaret. Øvelsen, som fant sted klokken 2 på natta langfredag, fikk avspille seg helt i fred for svenske jagerfly.

Derimot ble NATOs kommando i Litauen raskt klar over den uvanlige russiske bevegelsen. To danske F16-fly stasjonert i Siauliai i Litauen ble sendt mot de russiske flyene ved Gotska sandön, men også disse kom frem for sent. Øvelsen var da allerede avsluttet og flyene på vei tilbake til St. Petersburg.

I Sverige har denne beredskapsblunderen vakt stor oppsikt i dag. Forsvarsminister Karin Enström ville i dag ikke ta ansvar for den dårlige beredskapen. Ifølge ministeren, var det opp til forsvarsledelsen å detaljutforme planene for slik beredskap. Enström ville heller ikke tolke øvelsen som en økt trusselsituasjon, men lover "å følge utviklingen nøye."

Sosialdemokraten Peter Hultqvist, som leder det svenske forsvarsutvalget i Riksdagen, sier derimot i et intervju med 'Sveriges Radio' at det ikke er akseptabelt at beredskapen ikke fungerte i påskehelgen. "Den skal fungere hvilken dag som helst," krever opposisjonspolitikeren.

Det kommer også i økende grad krav om at Sverige igjen må ruste opp luftforsvaret og i større grad rette dette mot Russland. Etter den kalde krigen har det russiske forsvaret i mange år ikke holdt slike typer øvelser og holdt en heller lav profil overfor Sverige. Dette har også ført til at svenskene har invester mindre i beredskapen overfor Russland.

Nå er imidlertid russerne blant de nasjonene i verden som ruster raskest opp, mens så å si alle land i Vest-Europa fortsatt kutter i forsvarsbudsjettene.

Les mer om Russlands opprustning og Vestens nedrustning i denne artikkelen: "Vesten kutter militærutgifter, Kina, Russland øker".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no