See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 02.07.2013 - Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stridsvogn av type Leopard-2A4
© SIPRI/Kureren
Politikk - Verden

Vesten kutter militærutgifter, Kina, Russland øker

Russisk militærparade, oktober 2012

© Russlands forsvarsdept/Kureren
Kureren, 16. april 2013
- For første gang siden 1998 har de globale militærutgiftene sunket i 2012. Men mens USA og Vest-Europa kutter i militærbudsjettene, rustes det opp som aldri før i mange land, blant annet Kina, Russland og land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Ifølge nye tall lagt frem av Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt, SIPRI, var de totale militærutgiftene i verden på 1.750 milliarder US dollar (10.000 milliarder norske kroner) i 2012, noe som representerer en nedgang på 0,5 prosent siden 2011. Dette er første gang siden 1998 at de globale utgifter til militære formål går ned.

SIPRI skriver i sin årsrapport at den globale nedgangen i militærutgifter først og fremst "er forårsaket av store budsjettkutt i USA og Vest- og Sentral-Europa, samt i Australia, Japan og Canada." Dermed er så å si hele den vestlige verden i ferd med å kutte i forsvarsbudsjettene. I USA ble militærutgiftene kuttet med hele 6 prosent i fjor, noe SIPRI ser i sammenheng med tilbaketrekkingen fra Irak og Afghanistan.

Men USA er fortsatt den militærmakten i verden som bruker mest på forsvar. I fjor sank USAs andel av verdens militærutgifter til like under 40 prosent "for første gang siden sammenbruddet av Sovjetunionen." Samlet representerer NATO-landene fortsatt 57 prosent av verdens totale utgifter til militære formål.

Samtidig blir det relativt store kuttet i militærkostnader i Vesten nesten helt oppveid av en sterk økning i utgiftene i det meste av Asia, Latin-Amerika, Midtøsten, Nord-Afrika og Øst-Europa.

Kina er nå verdens nest største våpenmarked, med en andel på 9,5 prosent av verdens militærutgifter, og økte utgiftene med 7,8 prosent i 2012 til 166 milliarder dollar (950 milliarder kroner). Men Kinas vekst i militærutgifter tilsvarer stort sett bare veksten i økonomien generelt, og mens USA i fjor brukte 4,4 prosent av BNP på forsvaret, var andelen i Kina på kun 2,0 prosent. Kina kan således ikke sies å drive en aggressiv opprustning.

For Russland er bildet noe annet, og her satset det nå svært mye på forsvaret. Russerne brukte, i likhet med amerikanerne, i fjor hele 4,4 prosent av BNP på militære utgifter. Veksten var på hele 16 prosent og nådde 520 milliarder kroner i 2012. Og SIPRI refererer til data fra Moskva, der det annonseres at militærutgiftene vil øke til hele 4,8 prosent av BNP innen 2015 i det som ses som et av verdens mest aggressive rustningsprogrammer.

Nabolandet Ukraina fulgte i Russlands spor, og økte til og med militærutgiftene med hele 24 prosent i 2012.

Den eneste regionen der økningene i militærutgiftene har vært større enn i Russland i de siste fire årene, er Nord-Afrika. Her er det særlig Algerie som trekker opp, med et massivt opprustningsprogram som settes i forbindelse med den økte aktiviteten av islamistiske terrorgrupper i Sahara. Men også Algeries erkerival Marokko trekker opp regionens store militærutgifter.

Dette står i kontrast til Afrika sør for Sahara, der militærutgiftene i 2012 gikk markant ned på tross av stor økonomisk vekst i regionen. SIPRI setter nedgangen, den første siden 2003, i forbindelse med at store innkjøp i Uganda nå er sluttført, men også at en tredel av landene har kuttet i utgiftene.

Ellers skiller Øst-Asia seg ut med relativt store økninger i militærbudsjettene. I tillegg til Kina har SIPRI notert store økninger i Vietnam, Indonesia og Sør-Korea. Derimot går utgiftene ned i Japan. Også India, i Sør-Asia, har kuttet i forsvarsutgiftene.

Men SIPRI har merket seg at veksten i militærutgiftene i Asia generelt har bremset opp. "Den gjennomsnittelige økningen i militærutgifter i Asia er blitt halvert fra 7 prosent i året i perioden 2003-09, til 3,4 prosent i året fra 2009-12," med størst nedgang i Sør- og Sentral-Asia, ifølge SIPRI.

Likevel ser SIPRI-forsker Sam Perlo-Freeman en dreining i opprustningen fra vest til øst. "Det vi ser kan være begynnelsen på en omfordeling av verdens militærutgifter fra rike land i Vesten til vekstregionene. Førstnevnte ble berørt av innstramningstiltak og nedgradering av innsatsen i Afghanistan som leder til mindre forsvarsutgifter, mens økonomisk vekst blåser opp utgiftene i andre regioner," sier Perlo-Freeman.

SIPRI-forskeren er likevel optimistisk hva angår fremtidige tendenser. "Alle tegn tyder på at verdens militærutgifter kommer til å fortsette å synke de nærmeste to, tre årene, i hvert fall til slutten av 2014, når NATO har trukket alle troppene sine ut av Afghanistan," mener Perlo-Freeman.

Men i og med at land som Kina og Russland fortsetter å øke militærutgiftene sine, antar forskeren at den globale utgiftsnedgangen vil flate ut allerede i løpet av 2014.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no