Stridsvogn av type Leopard-2A4 © SIPRI/Kureren Politikk - Verden
Vesten kutter militærutgifter, Kina, Russland øker | Russisk militærparade, oktober 2012 | © Russlands forsvarsdept/Kureren | Kureren, 16. april 2013 - For første gang siden 1998 har de globale militærutgiftene sunket i 2012. Men mens USA og Vest-Europa kutter i militærbudsjettene, rustes det opp som aldri før i mange land, blant annet Kina, Russland og land i Midtøsten og Nord-Afrika.
Ifølge nye tall lagt frem av Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt, SIPRI, var de totale militærutgiftene i verden på 1.750 milliarder US dollar (10.000 milliarder norske kroner) i 2012, noe som representerer en nedgang på 0,5 prosent siden 2011. Dette er første gang siden 1998 at de globale utgifter til militære formål går ned.
SIPRI skriver i sin årsrapport at den globale nedgangen i militærutgifter først og fremst "er forårsaket av store budsjettkutt i USA og Vest- og Sentral-Europa, samt i Australia, Japan og Canada." Dermed er så å si hele den vestlige verden i ferd med å kutte i forsvarsbudsjettene. I USA ble militærutgiftene kuttet med hele 6 prosent i fjor, noe SIPRI ser i sammenheng med tilbaketrekkingen fra Irak og Afghanistan.
Men USA er fortsatt den militærmakten i verden som bruker mest på forsvar. I fjor sank USAs andel av verdens militærutgifter til like under 40 prosent "for første gang siden sammenbruddet av Sovjetunionen." Samlet representerer NATO-landene fortsatt 57 prosent av verdens totale utgifter til militære formål.
Samtidig blir det relativt store kuttet i militærkostnader i Vesten nesten helt oppveid av en sterk økning i utgiftene i det meste av Asia, Latin-Amerika, Midtøsten, Nord-Afrika og Øst-Europa.
Kina er nå verdens nest største våpenmarked, med en andel på 9,5 prosent av verdens militærutgifter, og økte utgiftene med 7,8 prosent i 2012 til 166 milliarder dollar (950 milliarder kroner). Men Kinas vekst i militærutgifter tilsvarer stort sett bare veksten i økonomien generelt, og mens USA i fjor brukte 4,4 prosent av BNP på forsvaret, var andelen i Kina på kun 2,0 prosent. Kina kan således ikke sies å drive en aggressiv opprustning.
For Russland er bildet noe annet, og her satset det nå svært mye på forsvaret. Russerne brukte, i likhet med amerikanerne, i fjor hele 4,4 prosent av BNP på militære utgifter. Veksten var på hele 16 prosent og nådde 520 milliarder kroner i 2012. Og SIPRI refererer til data fra Moskva, der det annonseres at militærutgiftene vil øke til hele 4,8 prosent av BNP innen 2015 i det som ses som et av verdens mest aggressive rustningsprogrammer.
Nabolandet Ukraina fulgte i Russlands spor, og økte til og med militærutgiftene med hele 24 prosent i 2012.
Den eneste regionen der økningene i militærutgiftene har vært større enn i Russland i de siste fire årene, er Nord-Afrika. Her er det særlig Algerie som trekker opp, med et massivt opprustningsprogram som settes i forbindelse med den økte aktiviteten av islamistiske terrorgrupper i Sahara. Men også Algeries erkerival Marokko trekker opp regionens store militærutgifter.
Dette står i kontrast til Afrika sør for Sahara, der militærutgiftene i 2012 gikk markant ned på tross av stor økonomisk vekst i regionen. SIPRI setter nedgangen, den første siden 2003, i forbindelse med at store innkjøp i Uganda nå er sluttført, men også at en tredel av landene har kuttet i utgiftene.
Ellers skiller Øst-Asia seg ut med relativt store økninger i militærbudsjettene. I tillegg til Kina har SIPRI notert store økninger i Vietnam, Indonesia og Sør-Korea. Derimot går utgiftene ned i Japan. Også India, i Sør-Asia, har kuttet i forsvarsutgiftene.
Men SIPRI har merket seg at veksten i militærutgiftene i Asia generelt har bremset opp. "Den gjennomsnittelige økningen i militærutgifter i Asia er blitt halvert fra 7 prosent i året i perioden 2003-09, til 3,4 prosent i året fra 2009-12," med størst nedgang i Sør- og Sentral-Asia, ifølge SIPRI.
Likevel ser SIPRI-forsker Sam Perlo-Freeman en dreining i opprustningen fra vest til øst. "Det vi ser kan være begynnelsen på en omfordeling av verdens militærutgifter fra rike land i Vesten til vekstregionene. Førstnevnte ble berørt av innstramningstiltak og nedgradering av innsatsen i Afghanistan som leder til mindre forsvarsutgifter, mens økonomisk vekst blåser opp utgiftene i andre regioner," sier Perlo-Freeman.
SIPRI-forskeren er likevel optimistisk hva angår fremtidige tendenser. "Alle tegn tyder på at verdens militærutgifter kommer til å fortsette å synke de nærmeste to, tre årene, i hvert fall til slutten av 2014, når NATO har trukket alle troppene sine ut av Afghanistan," mener Perlo-Freeman.
Men i og med at land som Kina og Russland fortsetter å øke militærutgiftene sine, antar forskeren at den globale utgiftsnedgangen vil flate ut allerede i løpet av 2014.
Av redaksjonen © Kureren
|