See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 19.06.2013 - Obama besverger atomnedrustning foran Brandenburger Tor











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon til støtte for Edward Snowden i Berlin i juni
© Mike Herbst/Flickr/Kureren
Politikk | Samfunn - Verden | Innenriks

Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land

Den amerikanske varsleren Edward Snowden er fortsatt i Moskva

© Edward Snowden/Facebook/Kureren
Kureren, 2. juli 2013
- Norske UDI har i dag i rekordfart avvist asylsøknaden til varsleren Edward Snowden, på "formelt grunnlag". Snowden har nå søkt politisk asyl i over 20 land, men opplever avslag eller treg saksbehandling overalt. "En skandale," hevder flere europeiske politikere.

"UDI har i dag mottatt en søknad om asyl fra Edward Snowden via den norske ambassaden i Moskva. Søknaden er avslått på formelt grunnlag," heter det i en knapp pressemelding fra UDI i ettermiddag. "For å kunne ha krav på asyl, er det en forutsetning at søkeren er ved norsk grensestasjon eller i Norge når søknaden fremmes," lyder den korte forklaringen på avslaget.

Varsleren Snowden, som tidligere jobbet i det amerikanske etterretningsorganet National Security Agency (NSA), opplyste i dag at han hadde sendt asylsøknader til ytterligere 19 land etter tidligere å ha bedt om beskyttelse i blant annet Ecuador, Island og Russland. Asylsøknadene ble på søndag formidlet til Moskva-ambassadene til Bolivia, Brasil, Cuba, Finnland, Frankrike, India, Irland, Italia, Kina, Nederland, Nicaragua, Norge, Polen, Spania, Sveits, Tyskland, Venezuela og Østerrike.

Allerede i ettermiddag er det flere land som har gitt Snowden negative svar på rekordtid. Ved siden av norske UDI har Finnlands utenriksdepartement, Nederlands justisdepartement, Spanias utenriksminister og Østerrikes innenriksminister avvist Snowdens søknad på formelt grunnlag. Sveitsiske myndigheter sier også at en søknad må stilles fra sveitisk territorium, mens regjeringene i Irland, Italia, Polen og Tyskland indikerer at de vil falle ned på samme standpunkt.

Også utenfor Vest-Euro

Tysklands tidligere miljøvernminister, Jügen Trittin: "Pinlig for Europa"

© Die Grünen/Kureren
pa spisser det seg til for Snowden. Den amerikanske varsleren har allerede trukket tilbake asylsøknaden til Russland som følge av president Vladimir Putins krav om at han måtte stoppe nye avsløringer for å få innvilget søknaden. Putin har likevel garantert at Russland ikke vil utlevere Snowden til USA.

I India har myndighetene allerede erklært at det ikke finnes noen god grunn til å gi Snowden politisk asyl, samtidig som statsministeren forsvarer nødvendigheten av USAs verdensomspennende avlytting for å bekjempe terrorisme.

Fortsatt åpent i Latin-Amerika
Snowden har fortsatt best muligheter for asyl i Latin-Amerika. Brasilianske myndigheter har imidlertid allerede avvist å gi Snowden asyl. Også kubanske myndigheter har vært påfallende tilbakeholdne i Snowden-saken, og det antas at søknaden hans ikke vil tas til følge.

Venezuelas president Nicolas Maduro var i dag mer positiv, selv om han understreket at landet formelt ikke har mottatt noen søknad enda. Men Maduro sa under sitt besøk hos president Putin i Moskva i dag at Snowden verken hadde drept noen eller plantet en bombe. "Han har kun fortalt om en stor sannhet for å bidra til å hindre kriger, og for det fortjener han beskyttelse," sa Maduro, som ikke gikk videre inn på hvordan Venezuela vil kunne hjelpe Snowden.

Landet som hittil har vært mest behjelpelig, Ecu

Russlands president Vladimir Putin tok i dag imot Venezuelas president Nicolas Maduro

© Presidencia de Venezuela/Kureren
ador, begynner nemlig å merke problemene ved å ta hånd om Snowden. Ecuadors president Rafael Correa sa til den britiske avisen 'Guardian' i dag at han angret på å ha hjulpet Snowden med midlertidige ecuadorianske papirer for å flykte fra Hong Kong til Russland.

Men nå var det lite Ecuador kunne gjøre for å hjelpe varsleren, sa Correa. Snowden var velkommen til å komme til Ecuador og søke om asyl, men ecuadorianske myndigheter kunne ikke ta ansvar for å hjelpe ham å reise til Ecuador. "Det er ikke rimelig," understreket presidenten i intervjuet med 'Guardian'. Og uten et gyldig amerikansk pass og andre utreisepapirer er Snowden dermed like langt.

Krav om at Snowden må gis asyl
Men de mange avslagene og problemene med utreise har provosert mange politikere, organisasjoner og presseorganer i Norge og Europa. Kravet om at Snowden må få asyl begynner nå å reise seg med full kraft.

Tysklands tidligere miljøvernminister og gruppeleder for opposisjonspartiet De grønne, Jürgen Trittin, uttalte allerede i går at demokratiene i Vest-Europa nå måtte ta ansvar og beskytte Snowden. Trittin sier det er "pinlig" at Snowden "må søke tilflukt hos despoter" og minner om at varsleren "har gjort Europa en tjeneste." Derfor bør han få asyl i Europa, for eksempel Tyskland, krever Trittin. Partiet De grønne har i dag sluttet seg til kravet.

Ecuadors president Rafael Correa uttrykker fortsatt forsiktig støtte til Snowden

© Presidencia del Ecuador/Kureren


I Frankrike har kravet om å gi Snowden asyl forent ytre høyre og ytre venstre. Marine Le Pen, leder for det høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige Front National, sier i dag at hun ville gitt Snowden asyl dersom hun satt ved makten. Jean-Luc Mélenchon, leder for det sosialistiske Parti de Gauche, har appellert til regjeringen om å innvilge asylsøknaden. Også det grønne regjeringspartiet til Eva Jolie har bedt president François Hollande om å innvilge Snowdens asylsøknad "umiddelbart" og hyllet varslerens "mot".

Også i Østerrike og Sveits har opposisjonspolitikere gått inn for at Snowden gis asyl. Argumentene går oftest i retning av at varsleren forfølges i USA, at han har ytt betydelig hjelp til Europa og at man ikke skal bøye av for USAs trusler i denne saken. Men regjeringsrepresentanter i Sveits har i dag svart at de ser disse utspillene som et banalt ønske om å gi USA en kilevink.

I Norge er det færre stemmer som forsvarer den amerikanske varsleren. Enkelte røster i SV, da særlig representanten Hallgeir Langeland, og organisasjoner som Norske PEN og Amnesty Norge har bedt om at søknaden til Snowden gis en grundigere vurdering av UDI. William Nygaard fra Norske PEN sier i dag at organisasjonen har brukt den såkalte initiativretten for å kreve en realitetsbehandling av Snowdens søknad, noe UDI trolig vil ta til følge.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no